Индия регистрира сеизмична активност на Луната

Индия регистрира сеизмична активност на Луната

Индия регистрира сеизмична активност на Луната

Спускаемият модул на индийската мисия „Чандраян-3“ вероятно за първи път е регистрирал естествени трусове на Луната, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO) на страницата си в социалната мрежа Twitter.

Според организацията инструментът ILSA – сеизмичното оборудване на спускаемия модул „Викрам“, е реагирал на движенията на лунохода, а на 26 август е отбелязал природно събитие – трусове, които вероятно свидетелстват за сеизмична активност.

„Бордовият инструмент за лунна сеизмична активност (ILSA) на спускаемия модул на мисията „Чандраян-3″ засече движенията на лунния роувър и други полезни товари. Освен това на 26 август 2023 г. беше регистрирано събитие, което изглежда естествено. Източникът на това събитие се изследва“, се посочва в изявлението на ISRO.

Индийската организация за космически изследвания публикува и графика, която показва реакцията на ILSA на движението на лунохода. По-рано ISRO отбеляза, че основната мисия на инструмента е да измерва вибрациите на лунната почва, причинени от естествени трусове, удари (например метеорити) и други причини.

На 23 август спускаемият модул на индийската мисия, наречен „Викрам“ в чест на „бащата“ на индийската космическа програма Викрам Сарабхай (1919-1971), успешно кацна близо до Южния полюс на земния спътник.

Индия стана четвъртата страна в света след СССР, САЩ и Китай, успяла за осъществи меко кацане на апарат на Луната, както и първата, извършила меко кацане на лунния Южен полюс. Спускаемият модул пренесе малък луноход, наречен Прагиян („познание“, „мъдрост“), чиято мисия трябва да продължи най-малко един лунен ден (14 земни дни).

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *