Инж. Христомир Иванов: При гръмотевична буря се приберете на закрито

Инж. Христомир Иванов: При гръмотевична буря се приберете на закрито

„За жалост, сещаме се за тези природни явления тогава, когато имаме такива случаи. Трябва да има превенция, имаме възможност да се защитаваме от този вид природни явления.“

Това каза пред БНР експертът по мълниезащита инж. Христомир Иванов след трагедията с ударените от мълния по време на футболна тренировка две деца в Русе, едно от които почина.

Това не е първият случай, в който имаме човешки жертви по стадионите заради мълния, изтъкна той.

Дали наблизо има сгради с мълниезащита не определя защитата на спортното съоръжение, уточни той. По думите му има наредба, която ясно разписва кой носи отговорност за мълниезащитата на подобни пространства.

Запитан дали са били нарушени правилата на стадиона в Русе, експертът заяви: „Абсолютно!“ и допълни, че собственикът носи отговорност.

Прокуратурата следва да реагира и да потърси отговорност за смъртния случай, посочи инж. Иванов. Той припомни последните фатални случаи на ударени от мълнии – както до църква в София, така и до морски плаж.

При прогноза за предстоящи бури с мълнии и гръмотевици трябва по най-бързия начин да се приберем на закрито, посъветва Христомир Иванов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *