Инфантино обяви умопомрачителен оборот от женския Мондиал

Инфантино обяви умопомрачителен оборот от женския Мондиал

Джани Инфантино даде голяма пресконференция в Сидни ден, преди в същия град да се изиграе финалът на женския Мондиал по футбол.

Англия и Испания се срещат в събота от 13 ч българско време за титлата, а първенството в Австралия и Нова Зеландия се превърна в голям успех, при огромен интерес и пълни стадиони.

Нещо повече – според Инфантино, това е едно от най-ярките доказателства за успешната работа на ръководената от него ФИФА в последните години.

„ФИФА инвестира 1 милиард долара в това да развием играта по всяка точка на планетата. Голяма част от тези пари бяха вложени в женския футбол – каза президентът на световната централа. – И резултатите са видни. Тогава имахме много критици, особено на решението да увелечим броя на отборите на световното първенство.

Смееха ни се, казваха – е, кой иска да гледа резултати по 15-20 на нула?! Но ето какво се случи. Имаме осем отбора дебютанти на Мондиала, видяхме страхотни мачове и никой не се чувстваше тук не на мястото си. Играта се развива невероятно бързо при жените. ФИФА отново се оказа права!

Световното първенство генерира оборот, който ще мине 570 милиона долара. Печалбите са такива, че реално организацията излиза „на нула“, не са загубени пари. А това е историческо като за такъв форум при жените.

И при този награден фонд, който все повече гони мъжкия. Реално, този Мондиал е второто най-голямо глобално спортно събитие на последните години като икономически ефект, само след мъжкото световно първенство пак във футбола.“

Наградният фонд на Мондиал 2023 при дамите наистина е впечатляващ и рекорден – 110 милиона долара.

Естествено, той е още далем от този при мъжете (440 милиона за Катар 2022), но няма нищо общо с разликите преди 4, 8 или 12 години.

 

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *