Испания е на първи световен финал след късна драма за Холивуд

Испания е на първи световен финал след късна драма за Холивуд

Испания е на първи световен финал след късна драма за Холивуд

Испания е първият финалист на Мондиал 2023 за жени, след като победи изключително драматично Швеция в полуфинала с 2:1.

Мачът в Оуклънд, Нова Зеландия, просто избухна в последните минути, след като вървеше равностойно и почти без чисти голови ситуации до 81-вата.

Тогава резервата Салма Параюело откри за испанките, превръщайки се пак в жокер, както беше и на четвъртфинала срещу Нидерландия. 19-годишната футболистка на Барселона вкара срещу „оранжевите“ в 111-ата минута и донесе успеха с 2:1, а сега отбеляза попадение, което изглеждаше достатъчно да класира Испания на финала.

Но Швеция се вдигна мощно и хвърли всичко в атака. И изравни в 88-ата минута, когато Ребека Бломквист вкара, за да прати мача в продължения… Но не. И това не се случи.

FT Spain 2-1 SwedenGoals ⚽Salma ParallueloRebecka BlomqvistOlga CarmonaSpain Will play the FIFA women’s World Cup 2023 final.#FIFAWWC pic.twitter.com/A5TdSnyNEM

Левият защитник на Реал Мадрид Олга Кармона прати фалцов удар от границата на наказателното поле, който бе докоснат от вратарката на съперника Зечира Мушович, срещна напречната греда и влезе в мрежата! 2:1 за Испания.

За първи път в своята история Ла Роха стига финал на Мондиал при дамите, а този тим дори не е бил в четворката на досегашните осем световни първенства.

Негов съперник за титлата ще е Англия или Австралия в Сидни. Техният дуел е в сряда от 13 ч наше време. Финалът е в неделя от 13 часа отново в Сидни.

Историята на този испански успех е още по-впечатляваща, след като отборът е на световното без 12 от най-добрите си футболистки. Общо 15 звезди бойкотираха треньора Хорхе Вилда и поискаха отстраняването му преди месеци, но федерацията застана зад специалиста и отстрани от тима бунтарките.

Три от тях се извиниха и са в състава, останалите гледат драмите по телевизията у дома. И пропуснаха шанса да са на финал на Мондиал в неделя.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *