И без „Газпром“ България ударно запълни „Чирен“

И без "Газпром" България ударно запълни "Чирен" - 1

И без „Газпром“ България ударно запълни „Чирен“

Подземното газово хранилище “Чирен” вече е запълнено на над 90% от техническия капацитет за съхранение.

Изпълнителният директор на “Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов коментира пред „Нова телевизия“, че за първи път в историята на експлоатацията на хранилището е постигнато такова равнище на запълняемост на такъв ранен етап. Нагнетените количества природен газ ще допринесат в значителна степен за гарантиране сигурността на доставките през предстоящия есенно-зимен сезон, както и ще имат стратегическо значение за развитието на пазара на природен газ в региона.

Припомняме, че съгласно европейския регламент 2017/1938 относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ, с цел гарантиране на енергийната сигурност на страните от Европейския съюз е въведено задължение хранилищата да бъдат запълнени на 90% от обема им не по-късно от 1 ноември през настоящата година.

Наличието на достатъчни капацитети за съхранение, добив и нагнетяване на газ е от ключово значение както за гарантиране на сигурността на снабдяването, така и за успешното навлизане на пазара на алтернативни източници, включително и LNG и за развитието на регионалния пазар.

Проектът за разширение на хранилището в Чирен ще осигури увеличаване обема на активния газ до 1 млрд. м3 и на дневните капацитети на нагнетяване и добив до 8-10 млн.м³.

“Важно е да се отбележи, че при изпълнението на строителните дейности по проекта за разширение на ПГХ “Чирен” се гарантира безпроблемното и непрекъсваемо нагнетяване, добив и съхранение на природен газ при настоящите технически параметри”, добави Малинов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *