И Бойко Василев от „Панорама“ лапнал 1 милион от „Америка за България“

И Бойко Василев от „Панорама“ лапнал 1 милион от „Америка за България“

Проект на водещия на предаването „Панорама“ по БНТ Бойко Василев е получил повече от 1 милион лева от фондация „Америка за България“. Това показва проверка на Хаштаг-BG. Крупната сума е предоставена на два транша. Официален бенефициент е БНТ, но източници на Хаштаг-BG от ръководството на държавната телевизия потвърдиха, че проектът се управлява и изпълнява именно от Бойко Василев.
През 2011 г. са отпуснати 500,500 лв. за проект, наречен „Светът на живо: международна телевизионна програма”. Предвидени са 20 документални предавания, посветени на международна проблематика. Вторият транш е съвсем пресен – от февруари тази година. Сумата е 500,480 лв., а БНТ се ангажира „да продуцира и излъчи в най-гледано време поредица от 20 документални предавания, посветени на международни идеи, практики и проблеми, пред които се изправя и българското общество“. Парите щели да допринесат за „за повишаване на професионалните журналистически стандарти за обективно отразяване на световни събития“.Предоставянето на 1 милион лева на една обществена медия от фондация, контролирана от чуждестранни институции и служби, провокира редица въпроси. Като например, дали държавната телевизия, финансирана с парите на българските данъкоплатци, не се използва за платформа на частни интереси. Дали една и съща работа не се отчита двойно – веднъж пред БНТ, за което съответния екип получава държавна заплата, и веднъж пред външния донор, за което отново се получава възнаграждение. Както е добре известно, за да се избегне подобно заплащане от две места за една и съща работа, в държавните ведомства екипите, които работят по европроекти попълват специални формуляри за отработените часове по проекта. Следи се да няма припокриване с редовното работно време, за което служителите получават заплата от държавата. Дали тези правила се спазват в БНТ и следи ли за подобни незаконни практики Сметната палата, която трябва да контролира издържаните от данъкоплатците институции?По-важния въпрос обаче е, дали с подобни суми определени кръгове не си купуват влияние в БНТ и дали подобно външно финансиране се отразява върху редакционната политика на обществената медия.
Този въпрос става още по-актуален, след като стана ясно, че всички организации, фирми, експерти и медии, които станаха известни като „протестъри“ заради кампанията си срещу кабинета „Орешарски“, са получили милиони от „Америка за България“. Случайно ли е, че са дадени 1 милион лева на БНТ и Бойко Василев? Помни се, че БНТ и „Панорама“ съвсем не криеха пристрастията си към протестърските акции и безпрецедентно отделяха всеки ден обилно ефирно време, независимо дали на улицата имаше 20 или 200 протестъри. Загубата на мяра и баланс стигна дотам, че програмния директор Севда Шишманова викаше по улиците за оставка на правителството, което е в противоречие с всички професионални стандарти за работа в една обществена медия. Едва ли е без значение за формирането на редакционната политика на медията и фактът, че самият Бойко Василев, който освен „Панорама“ известно време ръководеше и новинарските емисии, е фамилно свързан с бившата тв говорителка в БНТ Ивет Добромирова, която сега е част от „Протестна мрежа“ – структурата, която организираше антиправителствените протести срещу кабинета „Орешарски“, а понастоящем зае проправителствени позиции, след като нейни представители бяха назначени в служебното правителство. Василев е брат на съпруга на Добромирова – адвокат Румен Петров, който в разгара на протестите миналото лято влезе във фотообективите с опита да устрои жива верига срещу Пламен Орешарски. Хаштаг-BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *