Йорданка Фандъкова обяви кога приключва реставрацията на банята в „Овча купел“

Йорданка Фандъкова обяви кога приключва реставрацията на банята в "Овча купел" - 1

Йорданка Фандъкова обяви кога приключва реставрацията на банята в „Овча купел“

Напредва реставрацията на сградата на минералната баня в „Овча купел“. Това написа във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя посочва, че целта е до края на годината да бъдат завършени фасадата, покривът и подпокривното ниво, в което ще се разположат лаборатории и зали на 12 партньори на общината, водещи университети и институти. След това ще се възстановят и басейните и ползването на минералната вода. Това трябва да се случи през 2024 г.

Фандъкова припомня, че сградата е била държавна, като е оставена да се руши повече от 30 години. Столичната община е поискала тя да ѝ бъде предоставена, за да бъде възстановена в автентичния ѝ вид, като работата е започнала тази пролет.

Градоначалникът отбелязва, че заради изключително тежкото състояние на банята, конструкцията ѝ ще бъде допълнително укрепена, което се съгласува с Националния институт по недвижимо културно наследство.

Това ще е третата сграда на стара софийска баня, чието великолепие връщаме – след реставрациите на минералната баня в Банкя и първата част от Централна минерална баня, изтъква Фандъкова.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *