Кабинетът „Близнашки“ – реваншизъм, лобизъм и нарцисизъм

Кабинетът „Близнашки“ – реваншизъм, лобизъм и нарцисизъм

„В продължение на 405 дни българските граждани демонстрираха своята твърда воля и последователна решимост да отстояват човешкото си достойнство и демократичните си убеждения в противовес на арогантните опити на олигархията да наложи своя диктат над страната“.
С тези патетични слова, произнесени на 5 август в Гербовата зала на президентството, Георги Близнашки прие номинирането си за служебен министър-председател от държавния глава Росен Плевнелиев. Още при представянето на второто служебно правителство, което Плевнелиев назначи, стана ясно, че мнозина от министрите в него са свързани с ГЕРБ, с партии от Реформаторския блок, както и с корпоративно-икономически интереси.
В неделя се навършват два месеца, през които държавата се управлява от правителство, назначено от президента. В неделя България ще гласува, извънредно, отново за избирането на 240 народни представители.Какво свърши, какво постигна и какво не постигна кабинетът „Близнашки“? Добре е да знаем отговорите на тези въпроси, за да имаме време в днешния траурен ден, а и утре, докато размишляваме, да направим един информиран и мъдър избор за бъдещето на страната.Георги Близнашки – служебен министър-председател
Служебният премиер пое властта след като 14-месеца протестираше, протестираше срещу бившите си другари от БСП, срещу задкулисието и олигархията. Професорът по конституционно право получи властта, но показа, че между теорeтичната подготовка и практическото упражняване на изпълнителна власт има съществена разлика. Всъщност от Близнашки се искаше да говори повече, да обяснява кое е правилно и кое е погрешно, кое е добро и кое е лошо, от служебния министър-председател се искаше и да изпълнява чужди нареждания и той го направи.
След като бившият премиер Пламен Орешарски освободи всички заместник-министри, Георги Близнашки върна само трима от тях, а на местата на другите назначи кадри, свързани с ГЕРБ и с приближени до президента икономически среди. Самият Близнашки се сдоби и с десет съветника, повечето от тях познати лица от протестите. Съветници си назначиха и много от министрите, сред които се оказаха дори съпруги и любовници на политически лидери от Реформаторския блок или верни кадри на ГЕРБ.
Успоредно с трескавото назначаване на политически антураж, в неполитическо правителство, каквото би следвало да е служебното, МС се зае със смяната на половината областни управители. Ръководителите на областните администрации, назначени от кабинета на БСП и ДПС, бяха подменени, основно с кадри на ГЕРБ.
Плевнелиев и Близнашки се провалиха в опитите си да назначат за министър на изборите – Красимира Медарова – бившата председателка на ЦИК от квотата на ГЕРБ. Това се наложи заради опасността още през първата си седмица служебното правителство да загуби подкрепата дори на най-верните си поддръжници в лицето на т.нар. „Протестна мрежа“. Близнашки не назначи за заместник-министър на правосъдието и съдийката Аглика Адамова-Петкова, заради това, че е дъщеря на скандално известния ректор на Свищовската академия Величко Адамов, близък на сивия кадровик на Темида Красимир Георгиев – Красьо Черния.
Близнашки започна управлението си на 6 август с думите: „да, протестът е на власт!“ и продължи: „няма да прибягваме до никакви чистки и прояви на реваншизъм“. Не само, че се случи точно обратното, но към края на мандата на този кабинет, Близнашки вече не уважаваше протестиращите. В доказателство на това звучат и думите му по повод стартиралите вече нови граждански, а и синдикални протести: „Не може за всяко нещо да се тръгва с протести“. Да не забравяме и, че само месец след като Близнашки бе назначен на поста, районът около вилата му вече бил облагороден. Ботевградската община асфалтира улицата пред къщата на служебния премиер в село Врачеш.Какво свършиха министрите?Екатерина Захариева – служебен вицепремиер по икономическите въпроси и министър на регионалното развитие и инвестиционното проектиране
Началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев всъщност бе служебния премиер, макар и в сянка. Докато Близнашки концентрираше вниманието на медиите и обществеността върху себе си, Захариева се зае със задачата да пренареди икономическата власт в посока лобистки кръгове около нейния пряк ръководител на „Дондуков“ 2 и партията, която го издигна за държавен глава.
Първата задача на амбициозната съпруга на известен столичен архитект, бивш дългогодишен бизнес-партньор на Росен Плевнелиев, бе да смени членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). А задачата на новите комисари бе да обслужат лобистките интереси на инвеститорите в т.нар. „зелени“ енергийни източници, както и на трите електроразпределителни дружества. Така вече 3 дни българите консумират електроенергия с почти 10% по-висока цена. Захариева се зае и с подмяна на ръководствата на ВиК-дружествата в страната, както и с връщането начело на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на инж. Лазар Лазаров, който заемаше поста по времето на правителството на Бойко Борисов.
Екатерина Захариева се провали в опитите да възстанови плащанията от Европейската комисия по спрените две оси за „Туризъм“ и за „Градско развитие“ на Оперативна програма „Регионално развитие“, но успя да осигури допълнителни 750 млн. лв. от държавния бюджет, които предизборно да покрият фактурите на строителните фирми и да осигурят спокойствие за кметовете по места, независимо от факта, че по-голямата част от нарушенията по еврофондовете са допуснати по тяхна вина. За никого не е тайна, че интерес от това решение имат основно кметове на ГЕРБ, които се очаква да осигурят гласовете за партията на предстоящия в неделя вот, гледайки и към местните избори през есента на 2015 г.
На няколко пъти Екатерина Захариева навлизаше в сферата на работа и на вицепремиера по управление на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.Илияна Цанова – служебен вицепремиер по управление на средствата от ЕС
Вторият мандат на Цанова като служебен вицепремиер по еврофондовете започна с летящ старт. На 7 август Европейската комисия официално обяви, че е одобрила Споразумението за партньорство с България, с което на страната ни се осигурява достъп до близо 16 млрд. евро през периода 2014-2020 година. Фактът, че решението на ЕК дойде ден след като правителството на Пламен Орешарски бе влязло в историята, само потвърждава съмненията, че роля в забавянето на това оповестяване има архитектът на служебния кабинет – Росен Плевнелиев. На Цанова не й оставаше нищо друго, освен да приеме поздравленията за добре свършената работа от предходния кабинет. С това добрите новини за България по темата еврофондове свършиха.
Освен, че отказа да посети България, за да присъства на тържествена церемония по влизането в сила на Споразумението за партньорство, досегашният еврокомисар по регионалното развитие Йоханес Хан, с нищо не промени отношението си към българските власти. Така, парите по спряната, заради обществени поръчки в периода 2010-2013 г., Оперативна програма „Околна среда“ няма да бъдат размразени до края на мандата на служебния кабинет. Преди седмица дойде и признанието на икономическия вицепремиер Екатерина Захариева, че България може да се надява на плащания най-рано през февруари 2015 г.
Стана ясно още, че в последните два месеца няма никакъв напредък по финализирането и на оперативните програми за програмния период до 2020 г. Очакванията бяха, че поне половината от тях ще бъдат одобрени през октомври. Минимален шанс има, до края на годината, да стартира само една от мерките по една от програмите, свързана с младежка безработица. Стана ясно още, че за два месеца служебното правителство не е успяло да постигне и напредък по усвояването на парите от приключващия догодина програмен период. Оптимистичните прогнози, и през август, и в началото на октомври сочат, че страната ни ще загуби близо половин милиард лева в края на 2014 г.
На фона на това забавяне, екипът на Илияна Цанова се зае да реанимира идеята за приемането на Закон за еврофондовете, който засега мълчи по въпроса дали ще има раздуване на администрацията чрез създаване на ново министерство. Другият ключов въпрос, който се обсъжда е масираното включване на „финансови инструменти“ в процедурите по кандидатстване по оперативните програми. Този механизъм, препоръчван от ЕК, осигурява малко по-добра среда, но и допълнителен ресурс, който отива към банковия сектор, чийто представител е самата Цанова.
Вицепремиерът по еврофондовете безмълвно допусна връщането на кадри на ГЕРБ на ключови позиции в управлението на средствата от ЕС, както и тоталните промени в някой от новите оперативни програми, диктувани от заинтересовани кръгове. Всичко това в период, в който България приключва стар и трябва да стартира нов програмен период, т.е. в период, в който всяка рязка промяна би довела до загуби и забавяне на процесите.Христо Иванов – служебен вицепремиер и министър на правосъдието
Един от идеолозите на протестите се сдоби с власт и показа, че не е готов да я упражнява. Стана ясно, че години наред служебният министър на правосъдието не си е плащал адвокатските такси, че е с отнети права, а още на петия работен ден, Христо Иванов излезе и в отпуска.
Криещ се зад паравана на неправителствени организации, в част от които е участвал, а други е основал, министърът на правосъдието се опита да се намеси в избора на нов председател на Върховния касационен съд. Висшият съдебен съвет така или иначе не успя да избере нов съдия №1, но Христо Иванов се готви за последната си битка. В дните след изборите се планира представянето на актуализирана Стратегия за съдебна реформа, чиято основна цел е механичното разделяне на ВСС на две камари – прокурорско-следователска и съдийска. Крайната цел е ограничаване правомощията на главния прокурор.
Иванов отстъпи и пред протеста на надзирателите и върна 24-часовите им наряди, а тази седмица опорочи и конкурсната процедура по избор на нов български съдия пред Европейския съд за правата на човека. Правосъдният министър издаде заповед и определи за член на комисията – Красимир Кънев – председател на Българския хелзинкски комитет, при положение, че сред участниците в конкурса е Йонко Грозев, основател на БХК и ръководител на правната програма на неправителствената организация в период от десет години.Йордан Христосков – служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика
Мандатът на Христосков започна с прокарването на добре познатата, като стара грамофона плоча, теза за затвор при неплащане на осигуровки. Месец и половина по-късно социалният вицепремиер обяви покачване с 4,2% на минималните осигурителни прагове, с което си навлече гнева на бизнеса. За момента Христосков игнорира опасенията, че вдигането на праговете ще има негативен ефект върху заетостта и растежа.
Оставката на Йордан Христосков поискаха преди дни полицаи, пожарникари и военни. Причината – в момента пенсионирането при тези професии е след 27 г. стаж, от които 2/3 – в системата и е независимо от възрастта им. За да влязат промените в сила трябва да бъдат гласувани от следващия парламент, а предложението на служебното правителство е да се въведе и възраст, а не само стаж.Васил Щонов – служебен министър на икономиката и енергетиката
Под диктовката на вицепремиера Екатерина Захариева, бившият мениджър в кабелен оператор, прокара интересите на производителите на „зелена“ енергия и на ЕРП-тата. След скандалното уволнение на ръководството на ДКЕВР, Щонов обяви, че е нужно увеличение на цената на тока с шокиращите 50%. Служебният министър на енергетиката имаше и друга задача – да атакува своя предшественик от БСП Драгомир Стойнев по въпроса за газопровода „Южен поток“. Опитите темата за неговото изграждане, в контекста на напрежението между ЕС и Русия, да бъде включена в предизборната кампания претърпя неуспех, защото е факт, че всички от по-големите партии са привърженици на реализирането на проекта. След като смени част от ръководството на Българския енергиен холдинг, министърът осигуря смяна и на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“.
Преди дни стана ясно, че Щонов е уволнил и експерти от Оперативна програма „Конкурентноспособност“, която е на негово подчинение. Официална информация – какво е наложило тези радикални действия – няма. Известно е обаче, че през програмата тази програма минава финансирането фаворизирания от президента Плевнелиев проект „София Тех Парк“, чийто архитект е съпругът на служебния вицепремиер по икономическата политика Екатерина Захариева, т.е. прекия ръководител на икономическия министър Васил Щонов.Мирослав Ненков – служебен министър на здравеопазването
На 5 август служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков обясни, че първото нещо, което ще направи във ведомството си е да намери къде е тоалетната. В общи линии, това е нещото, с което Ненков ще се запомни. Разбира се и с връщането на дългогодишния шеф на „Бърза помощ“ в София Георги Гелев, който преди това прекара почти шест месеца в болнични. Всъщност, в началото на мандата си, Ненков ревизира поредица от кадрови решения на своята предшественичка Таня Андреева, която в последния момент бе започнала рокади в бордовете и ръководствата на големите болници. Към края на мандата си Ненков направи същото – започна чистка и подмени членове на бордовете на редица болнични заведения.
Министърът ще бъде запомнен и с факта, че назначи за свой съветник – дъщерята на началника си във ВМА.
Д-р Ненков успя да осигури и цели 11 млн. лв., почти половината от които за закупуването на 61 линейки, а останалите за ремонт на психиатрични болници.Йордан Бакалов – служебен министър на вътрешните работи
Позабравеният депутат от някогашната „Синя коалиция“ бързо влезе в ролята на служебен министър на вътрешните работи. В ролята на нова медийна звезда, Бакалов започна да подхвърля твърдения, събрани с оперативни способи, че определени политици имали интерес към подосигуряването им с гласове срещу заплащане. Всичко това в райони с ярко изразено малцинствено население. Докато всички се „чудеха“ – кои ли са тези политици и за кои ли райони става въпрос, тихомълком на ключови позиции в МВР бяха върнати хора от кръга на бившия министър на вътрешните работи и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.
За момента няма нито едно значимо предотвратено купуване и продаване на гласове. В рамките на следващите около 72-часа ще е ясно, дали заканите на Бакалов, че ще е безкомпромисен са имали ефект или просто са били параван за тихата подмяна на висши ръководители във вътрешното ведомство.Румен Порожанов – служебен министър на финансите
Още при назначаването на Порожанов за министър на финансите в служебното правителство бе ясно, че той ще трябва да изпълни това, което ГЕРБ не успя да прокара в последните дни на кабинета „Орешарски“ и на предишното Народно събрание – актуализация на държавния бюджет и тегленето на нов заем в размер на 4-5 или дори 6 млрд.лв. Румен Порожанов обаче бе залят с леден душ от решението на синдикати и работодатели да не одобрят увеличаването на бюджетния дефицит и трупането на нови дългове.
Бившият шеф на Държавен фонд „Земеделие“ в мандата на ГЕРБ изпълни и друго нареждане, макар да го представи като свое еднолично решение, върна начело на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Този акт предизвика сериозни сътресения и недоволство, дори сред привържениците на кабинета, но умората от протестите, не позволи радикализиране на недоволството. С граничещите до абсурд твърдения, че прочулият се с аферата „Ало, Ваньо“ бивш митнически началник е единственият, който може да управлява агенцията, зреещото напрежение бе разсеяно. Самият Танов, в типичния си жалостив стил на изразяване обясни, че за една година всичко било съсипано и той трябвало да съгражда наново митниците. Към средата на септември, контролирано изтече и информация, според която Танов вече се справил със събираемостта на акцизи и мита , както и с контрабандата. И до днес обаче официално потвърждение на тази информация няма. Важното е, че и без провеждането на избори Агенция „Митници“ отново е ръководена от човек, който е готов да набира нечие ЕГН, стига това да бъде поискано от лидера на ГЕРБ.
Само преди дни Румен Порожанов смени и надзора на Българската банка за развитие, докато в качеството му на служебен министър на финансите прокарваше решения за извънредни траншове към общини, управлявани от кметове на ГЕРБ или за сектори, в които приближени до Плевнелиев и Борисов бизнесмени имат интереси. Така служебният финансов министър изпадна в шизофренната ситуация – да настоява за тегленето на нови заеми, а успоредно да одобрява допълнителни разходи, вместо да търси начини за тяхното оптимизиране. Разбира се, намери се и един милион лева, с които Росен Плевнелиев да дофинансира посещенията си в чужбина.Николина Ангелкова – служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията
От печата разбрахме, че служебният министър на транспорта Николина Ангелкова успя да се омъжи на втората седмица от краткия си мандат. По-късно разбрахме, че първата жена министър на транспорта има хоби – да се снима с холивудски звезди и популярни спортисти, които среща в магазини или по пистите на алпийските курорти. Разбрахме, че Ангелкова е почитател и на футбола и като такъв намери място, както при посещението на ръководството на „Реал Мадрид“ при Росен Плевнелиев, а така също и във ВИП-ложата на ст. „Васил Левски“. Разбира се, Ангелкова не пропусна да посети и Китай, без да е ясно какви са ползите от визитата на служебен министър, с мандат от два-три месеца, в далечната азиатска държава.
Освен за личните предпочитания на Ангелкова, научихме, че министърката активно лобира за интересите на строителите на магистрали. В интерес на няколко компании, транспортният министър активно заработи за промяната на метода на строителството на Лот 3 на магистрала „Струма“. Така, вместо да има тунел, новите предложения са през Кресненското дефиле да се преминава чрез виадукти. Ангелкова пренареди приоритетите и по Оперативна програма „Транспорт“. Опита се да лобира за изцяло европейско финансиране на магистрала „Хемус“, но от Брюксел дадоха да се разбере, че този проект ще бъде довършен със заем. Вероятно с кредит ще се изгражда и пътят Видин-Ботевград, макар да трябва да е приоритетен заради „Дунав мост 2“, който е строен с европейски пари. Николина Ангелкова пропусна да обяви, че две години след откриването на моста, фирмата-изпълнител подменя асфалтовата настилка на съоръжението. Служебният министър срещна отпор, от страна на ЕК и на двете водещи партии ГЕРБ и БСП, по повод намерението й да прелокира пари, предвидени за железопътна инфраструктура към строителството на магистрали. Самата Ангелкова не крие, че асфалтът й е слабост, вероятно и защото баща й е собственик на пътно-строителна фирма.
Служебният министър на транспорта извърши и сериозна чистка в подчинените й държавни дружества. Сменен бе директорът на „Ръководство Въздушно Движение“, подменени бяха представители в бордовете на „Холдинг БДЖ“ и на „Летище София“.Румяна Коларова – служебен министър на образованието и науката
Политологът Румяна Коларова се амбицира да извади финансови нарушения на предшественичката си. Гръмко обявените за прекратени обществени поръчки за ремонт на санитарни помещения в училищата, всъщност се оказаха недотам нередни.
На последното си заседания служебното правителство прие Стратегия за висшето образование, което е важно условие за старта на европейското финансиране за образование и наука. Уверенията са, че бюджетът ще следва качеството, а не студента.
И в мандата на служебния министър на образованието не се размина без пореден скандал с учебник. Този път – под ударите на историците попадна учебното помагало по предмета „Човек и общество“ за 3-ти клас, в което бе посочено, че „Васил Левски е арестуван от полицаи“.
Вероятно, именно, защото е политолог Коларова е сред малцината министри, които успяха да не се замесят персонално и публично в сериозен скандал. Такъв обаче предизвика решение на родители на ученици от село Калище, които не допуснаха деца на бежанци да започнат образованието си на 15-ти септември.Велизар Шаламанов – служебен министър на отбраната
Основно със скандали ще се запомни краткият мандат на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов.
„Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии, или недържавни организации е явна информационна война… Кризата в Украйна е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила. Отчитайки характера на държавно устройство на РФ, това развитие представлява сериозна заплаха за нашата сигурност и сигурността на Алианса като цяло“. Тези пасажи в документа за развитието на българската отбрана, носещ претенциозното наименования „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, представен от Министерството на отбраната, предизвика сериозно напрежение сред политическия и държавен елит. Стигна се дори до публично противопоставяне между Плевнелиев и Близнашки. Първият подкрепи тезите на служебния министър на отбраната, а вторият се разграничи от тях. В крайна сметка съдържанието на „Визия: 2020“ бе смекчено, вероятно и заради реакция на руската страна.
На министъра му се наложи да отрича и наличието на конфликт на интереси при евентуалното подписване на Меморандум между ръководеното от него Министерство на отбраната и NCI Agency, която се ръководи именно от Велизар Шаламанов, който е в отпуск заради министерския пост. Въпреки това обяснение, служебният министър явно не си даде сметка, че кардинална реформа в армията трудно би могла да се осъществи за два-три месеца, но пък е добро време за попълване на биографията и за лобиране в полза на определени производители от военната индустрия.
Шаламанов предизвика скандал и с опитите да смени шефът на Военното разузнаване. Срещу тази му амбиция се противопоставиха обаче всички ключови фактори и до нея не се стигна. Сред мотивите на Шаламанов да иска смяната на шефа на военните разведки е бил и този, че на Комисията по досиетата е отказано да се предоставят архиви, съдържащи данни за чуждестранни граждани, сътрудничили на военното разузнаване.Даниел Митов – служебен министър на външните работи
Служителят на Националния дипломатически институт на САЩ и негов представител в Брюксел се зае със задачата да включи България в групата на ястребите сред страните-членки на Европейския съюз в отношенията на общността с Русия.
За разлика от колегата си Шаламанов, Даниел Митов заработи на фронта на „тихата дипломация“ и не предприе радикални и шумни действия, ако се изключи декларацията в подкрепа на Споразумението за трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, което представлява подготвящия се договор за свободна търговия между САЩ и ЕС. Проблемът бе, че позицията на Митов сякаш е по-близка до позицията на САЩ, отколкото на ЕС, чийто член е България.Мартин Иванов – служебен министър на културата
Като министър на културата Мартин Иванов бе сериозно засенчен от своя заместник – Виктор Стоянов, станал известен като един от мегафонните говорители на миналогодишните протести. Вероятно повлиян от идеолозите на протестните пърформанси, Мартин Иванов реши, че би било модерно да се правят „селфи-та с книги“. За щастие на консервативната част от интелектуалците, тази инициатива не бе широко популяризирана, а заменена с четене в парка. Но и това интелектуално събитие не мина без политизирането, при това от страна на президента Росен Плевнелиев, който реши, че е най-удачно да адресира критики към бившия премиер Пламен Орешарски, четейки пред децата определени откъси от текстове на големия Валери Петров.
Иначе, министър Мартин Иванов, с голяма енергия, се включи в поредната ПР-акция на столичния кмет Йорданка Фандъков, този път по „спасяването“ на археологията в района на метростанция „Сердика“.Евгения Раданова – служебен министър на младежта и спорта
Участието на Евгения Раданова в служебното правителство е само доказателство, че не от всеки успял спортист става успешен администратор или управленец.
Още в първите дни на управлението си, Раданова прекрати поръчката за скъпия ремонт на Зимния дворец в столичния „Студентски град“, за които бившата министърка на спорта Марияна Георгиева много държеше. В същото време обаче служебният министър на спорта не предприе никакви действия по стартирали при смяната на властта процедури по пряко договаряне с определени фирми за ремонт и изграждането на малки спортни обекти и съоръжения в цялата страна.Васил Грудев – служебен министър на земеделието и храните
Бившият подчинен на настоящия служебен министър на финансите Румен Порожанов се зае с подмяна на ръководството на Държавен фонд „Земеделие“. Васил Грудев прехвърли отговорността за потенциалните загуби на еврофондовете върху предишното ръководство на Разплащателната агенция. Грудев предпочиташе да обяснява, че обществената поръчка по избор на Сертифициращ орган по Програмата се е проваляла три пъти, но нищо не спомена, какво става със старта на нова процедура.
Санкциите, които ЕС наложи на Русия и ответните действия доведоха до загуби и на родните производители. Все още не е ясно с колко реално и кога потърпевшите български земеделски производители ще бъдат компенсирани с пари от ЕС.
С постовете си в структури, под шапката на земеделското министерство, се разделиха и представители на ДПС, които бяха заменени с такива на ГЕРБ.Светлана Жекова – служебен министър на околната среда и водите
Служебният министър не успя да възстанови плащанията от ЕК по спряната ОП „Околна среда“, което бе сред приоритетите на кабинета при неговото представяне от президента. За сметка на това на ключови позиции в програмата бяха възстановени кадри на ГЕРБ.
Жекова успя да прокара и скандално решение, според което на чуждестранна компания, бе предоставена възможност да прави проучвания за наличието на газ в района на Калиакра. Въпреки уверенията на Светлана Жекова, че няма опасност за околната среда и всъщност разрешение за проучване и добив все още не е разрешен, то подозренията на екологични организации са, че се търсят начини за вдигане на мораториума за проучване и добив на шистов газ в Добруджа.
Изброените факти само потвърждават, че служебното правителство имаше и изпълни две задачи – да подходи с реваншизъм към бившите управляващи, за да осигури задкулисен достъп на ГЕРБ до властта още преди парламентарните избори. Това може да се окаже от ключово значение и с оглед на очакванията за бъдещи преговори по съставянето на кабинет. Очевидно една от целите, които служебният кабинет трябваше да постигне, е осигуряването предимство на Борисов, който би поставил условието, да не се подменят кадрите, назначени в изминалите два месеца.
В голяма част от решенията на служебните министри присъстват лобистки интереси. Реалният им мащаб обаче ще стане видим едва в следващите седмици и месеци, когато стартира изпълнението на проекти, одобрени през краткия служебен мандат.
Третата характеристика на служебното правителството – нарцисизмът, най-добре си пролича от изказването, което премиерът Георги Близнашки направи, повече от час, след взривяването на цеха край село Горни Лом, а именно: „Целият български народ очаква аз да се явя на Националния стадион Васил Левски и да подкрепя Лудогорец“.
Днес България е в траур, утре е ден за размисъл, в неделя е ден за избор… Анализ на Информационна агенция БГНЕСКолаж: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *