Кабинетът опитва да се справи с недостига на лекарства със задължителни е-рецепти

Кабинетът опитва да се справи с недостига на лекарства със задължителни е-рецепти

© Лили Тоушек

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

За да предотврати недостига от лекарствени продукти Министерството на здравдеопазването предлага някои от тях да бъдат изписвани само с електронна рецепта. Това са лекарства против диабет и антибактериалните продукти (в частност антибиотици). Еврокомисията препоръча увеличаване на производството на антибиотициПромени в наредбата, която определя реда за продажба на лекарствата, са публикувани за обществено обсъждане вчера. В мотивите се казва, че липсата или недостигът на жизненоважни лекарствени продукти е изключително сериозен проблем, както в международен аспект, така и в национален.

През есенно-зимния сезон зачестяват случаите на сигнали и жалби за липса в аптечната мрежа на лекарствени продукти, необходими за лечението на социалнозначими заболявания като диабета например, както и на антибактериалните лекарствени продукти, пише в мотивите.

В голяма част от случаите недостигът на тези лекарства се дължи на тяхното отпускане без рецепта, което създава предпоставки за нерационалната и неправилната им употреба, респективно до сериозен риск за здравето на пациентите, пише Министерството на здравеопазването. Недостигът според ведомството е обусловен и от презапасяване с по-големи от необходимите за пациентите количества, което електронната рецепта ще предотврати.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Брюксел с решение как новите лекарства да стигат по-бързо до Източна ЕвропаМотив за въвеждане на ограничението е честата и неправилна употреба на антибиотици без лекарско предписание , което крие огромен риск за здравето на пациентите и също така води до развитието на антимикробна резистентност.Отпускането на лекарства за диабет само с е-рецепта пък се налага, за да се пресече практиката тези лекарства да се използват „извън одобрените им в кратките характеристики показания“.

По време на парламентарния контрол депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Иван Белчев пита министъра на здравеопазването Христо Хинков за липсата на лекарствата за намаляване на кръвната захар „оземпик“, което се използвало масово и за намаляване на телесното тегло. Министърът отговаря, че в световен мащаб потреблението на препарата за година е нараснало с 59%, а в ЕС – с 48% и производителят има проблем да осигури търсените количества.

Точно преди година е-рецептата за антибиотици беше въведена, но бързо отменена от служебния кабинет „Донев“ заради обществено недоволство. Сега министерството предлага срокът на общественото обсъждане да се скъси поради обществената значимост на проблема, а новите разпоредби да влязат в сила от 1 октомври.По данни на „Евробарометър“, обявени в началото на 2023 г., България е сред първите три страни в Европейския съюз по прием на антибиотици. България е и с най-нисък дял на хората, казали, че са приели лекарството си по предписание на лекар.

Всичко, което трябва да знаете за:
Изборът на редактора (5104)

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *