Кабинетът отпуска до 3 милиона лева за ремонт и саниране на студентски общежития

Кабинетът отпуска до 3 милиона лева за ремонт и саниране на студентски общежития

Кабинетът отпуска до 3 милиона лева за ремонт и саниране на студентски общежития

До 3 млн. лева за ремонт и саниране на студентски общежития одобри правителството, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

В Министерството на образованието и науката (МОН) са постъпили документи от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за вече извършени разходи в общ размер на 1 256 340 лв. Отделно предстоят плащания за ремонт на общежития и на други висши училища.

Отпуснатите с днешното постановление до 3 млн. лева са част от одобрените със Закона за държавния бюджет средства за саниране и ремонт на студентски общежития за 2023 г. Очакваните резултати са подобряване на социално-битовите условия на студентите и осигуряване на по-добър достъп до висше образование.

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) участва на 22 август тази година в работна среща с проф. Галин Цоков – министър на образованието и науката, съобщиха тогава от НПСС, добавя БТА.

Представителите на студентската общност проведоха поредна среща с образователния министър, за да обсъдят критериите за отпускане на средства по предстоящата нова програма, в която са заложени 100 млн. лева за ремонт на студентските общежития. Те защитиха пред министъра позицията си, отбелязвайки, че в някои общежития ремонти не са правени от самото им построяване през 1970 г., а други са затворени, защото са опасни за обитаване.

Представителите на НПСС се включиха в обсъждането на предстоящата програма за ремонт на студентските общежития, която е във връзка със заложената в Закона за държавния бюджет на Република България 2023 г. „Програма за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития , предоставени за управление на държавните висши училища и „Студентските столове и общежития“ ЕАД.

През новата академична 2023/2024 година се очаква около 50 000 студенти да живеят в студентските общежития. Интересът към студентските общежития е огромен и това е тенденция, която е свързана с инфлацията, с подобряването на материалната база в тях и с присъственото обучение в университетите след пандемията от COVID-19, каза на 23 август т.г. в интервю за БТА Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) в университетите.

В София подаването на документи за студентските общежития е почти два пъти по-голямо от местата, които са в тях. В Пловдив и в другите големи градове в страната положението е подобно. Очакваме максимален брой студенти да бъдат одобрени и да могат да живеят в общежитията. В София, в Пловдив и във Варна очакваме да има недостиг на места в студентските общежития, заяви Парушев.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *