Какво би станало, ако Русия нападне Румъния

Какво би станало, ако Русия нападне Румъния - 1

Какво би станало, ако Русия нападне Румъния

Последното нещо, което Русия иска, е да се бие с Румъния. Това заяви в интервю за Диджи24 американският генерал Бен Ходжис, бивш командир на американските сили в Европа, попитан какво би станало, ако Русия директно нападне Румъния. Той побърза да допълни, че в такъв случай руснаците ще направят всичко възможно да унищожат Констанца и инфраструктурата на страната, пише БТА.

“Руснаците имат предимство: размера на техния Черноморски флот. За Румъния ключова част от нейната отбрана е подобряването на сътрудничеството с нейните съседи: не само Украйна, но и Молдова, България и особено Турция. След това има хиляди американски войници в Румъния, както и френски, имате въздушна полиция на НАТО в Черно море, има много способности на съюзниците тук“, подчерта Ходжис.

Още новини от Украйна

Според него Румъния трябва да инвестира в противовъздушна отбрана и прецизни оръжия с голям обсег, които ще позволят на румънските войски да атакуват в дълбочина. “Първо Румъния няма достатъчна противовъздушна отбрана. Никой, дори САЩ, нямат достатъчно противовъздушни ракети. Виждаме как Русия използва ракети за милиони долари, прецизни оръжия срещу цивилни цели. Това означава, че се нуждаем от повече противовъздушни способности, за да защитим нашите градове, не само инфраструктурата”, коментира Ходжис.

По думите му са необходими системи от типа HIMARS (съкращение от High Mobility Artillery Rocket System – високомобилна артилерийска ракетна система), които биха позволили на румънските войски да атакуват в дълбочина. „Румъния трябва да инвестира и в производството на боеприпаси. Всички сме изостанали в това отношение, включително САЩ”, отбеляза още Ходжис.

Той изрази мнение, че инфраструктурата в Румъния е в “жалко състояние” и допълни, че е много трудно да се транспортират неща в страната. “Пътищата и железниците няма да помогнат на румънските или натовските сили да се придвижат бързо, за да отблъснат руска атака. Или ще го направят, но на висока цена. Има много работа по отношение на пътищата и железопътните линии, за да се позволи бързото движение на тежкотоварни превозни средства“, каза американският генерал от резерва.

Въпреки тези недостатъци, бившият командир на американските войски в Европа смята, че румънската армия е много по-силна, отколкото е била преди 20 години. „Бях с румънските войници в Афганистан и видях качествата им. Забелязах, че се полагат усилия за модернизация не само по отношение на бойната техника, но и по отношение на нивото на подготовка, дисциплина и непрекъснато усъвършенстване на армията – всичко започна преди много години”, подчерта Ходжис.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *