Какво правителство може да пръкне Плевнелиев?

Какво правителство може да пръкне Плевнелиев?

Президентът е криво дърво, от което нищо право не може да излезе
“Имам готовност, имам и опита в съставянето на служебно правителство“, каза преди няколко дни Росен Плевнелиев.
Съгласен съм с този човек наполовина. Както би казал Христо Стоичков, докато се опитва да говори на английски – „фифти-фифти”. Желание може и да има, пък и по конституция е задължен да състави служебно правителство. Истинският проблем обаче идва, когато започне съставянето. Ние това много добре го знаем, както пеят „Хиподил” в една от своите класики. Вече се завъртяха имената на част от възможните служебни министри и тази хипотетична информация навежда до нерадостни мисли.
На първо място до това, че Росен Плевнелиев си е това, което знаем – криво дърво, от което нищо право не може да излезе. По конституцията президентът е задължен да състави служебно правителство. Истинският проблем обаче идва, когато започне съставянето.Спомнете си служебното правителство с министър-председател Марин Райков.
То беше странна смесица от гьонсуратлък, шуробаджанащина, отчайваща демонстрация на безпринципност и лоши решения. Гьонсуратлък, защото в това правителство бяха включени откровени българофоби като Юлиан Попов, при това с проблемен статут. Апропо, той дали вече си „върна” английското гражданство, от което уж се беше отказал?
В онова правителство Плевнелиев назначи откровени бесепарски функционери за министри. Министърът на земеделието в правителството на Марин Райков, проф. Иван Станков, е бил през 2007-2008 г. съветник от БСП в Общинския съвет на Стара Загора. Бил е и партиен секретар на факултета във Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина (ВИЗВМ) преди 10 ноември, когато предшественикът му от ГЕРБ Мирослав Найденов е бил комсомолски секретар там.
Спряганият за възможен днешен премиер подуправител на БНБ Калин Христов беше финансов министър в предишното служебно правителство. В края на февруари 2013 г., точно когато Плевнелиев започна консултации с парламентарните групи, от БНБ изпратиха съобщение до медиите, в което се казваше, че съгласно изрична забрана в чл. 12, ал. 5 в Закона за БНБ нито управителят на БНБ, нито подуправителят могат да заемат министерски постове.
„Всяко предположение, различно от това законово изискване, не отговаря на истината. Горният принцип изцяло важи и за подуправителите на БНБ”, обясняваха тогава от БНБ. Веднага след като Плевнелиев обяви състава на служебното правителство и Христов присъстваше в него, от БНБ се „измъкнаха” с член 12, ал. 5 от закона за БНБ, където пише, че:
„Управителят и подуправителите не могат да извършват друга дейност освен преподавателска или като членове на органите на дружества, в които Българската народна банка има участие, или на международни организации във връзка с дейността й. Те могат да извършват неплатена дейност с единодушно решение на управителния съвет, доколкото не е налице конфликт на интереси.” Друг е въпросът защо трябваше да се влиза задължително в някакви двусмислия, все едно Калин Христов е единствената възможност за финансов министър в правителството на Марин Райков. Днес може да цъфне като премиер и какви ще ги натвори един премиер, който два месеца ще работи без пари, на ползу роду, не ми се иска да мисля. Райков вземаше заплата и въпреки това опрости едни 320 млн. на БТК, а като капак се самоназначи за посланик.
Когато правиш нещо напук на това, което иначе охотно твърдиш, че следваш – ето това е гьонсуратлък. Министърът на външните работи Марин Райков предложи в края на май 2013 г. на премиера Марин Райков да назначи Марин Райков за посланик. Не, не, това не е шега, това си е самата истина, с която Райков ще влезе в книгите по история като истински символ на безграничната наглост на българските политици. Ето това е гьонсуратлък!
Какво е безпринципност ли? Ами когато се правиш на най-заклетия борец с Държавна сигурност (както Плевнелиев несръчно се опитва да се прави), а назначиш секретен сътрудник на РУМНО за премиер. Сред съветниците на Плевнелиев допреди година имаше само висша бекапейска номенклатура (Стоименов), завършили ДС профила в Симеоново (като бившият му секретар му по национална сигурност, сега зам.-министър на вътрешните работи) или пък бесепарски активисти като сегашната му съветничка по юридическите въпроси Наталия Киселова. Същата Киселова като едното нищо може да стане служебен правосъден министър.
Наталия Киселова е била член на Националния съвет на Българска социалистическа младеж /БСМ/, младежката организация на БСП, един от най-активните членове там до 2010. Репортажите за нейни посещения в различни партийни организации на БСП, за срещите и участия в бесепарски мероприятия все още могат да бъдат намерени в архива на вестник „Дума” и сайта на БСП. Наталия Киселова е докарана в екипа на президента от вицепремиера Маргарита Попова, с която тя се запознава в СУ и я кани да работи в Министерството на правосъдието. Добре си спомням, че Маргарита Попова каза преди няколко години, че не знае в България да е имало репресии по времето на комунизма? Чудно ли е тогава, че залита по кадрите на БСП. Даже нахално ни поучават – ама той, президентът е надпартиен. Добре де, нека покаже тази надпартийност като назначи някой различен от кадрите на БСП и ДПС. Иначе Плевнелиев охотно се снима с наивни старци от т.н. репресирани, които не знаят на кой свят са, но осигуряват тъй нужното му алиби на „антикомунист” и борец с ДС.
За РУМНО никога не говори. В предишното правителство имаше и шуробаджанашка история – транспортният министър Кристиан Кръстев, който бе брат на скандалната бивша областна управителка на Ямбол от ГЕРБ, а сега посланик в Хърватия – Таня Димитрова. Според едно разследвания на колеги тя е била поредната „калинка” сред кадрите на ГЕРБ. А според съда в Ямбол дипломата й за „журналист” не й давала пълни права на висше образование и оттук – усвоените от фирмата на Димитрова близо 100 000 лева от община Ямбол за издаването на 15 общински бюлетина преди време е било напълно незаконосъобразно. Да не си помислите, че нещо излезе от това съдебно дирене? Вятър и мъгла, както всичко, което се случва в България.
И накрая, като Ви цъфне в правителството (може и начело) една Екатерина Захариева, циркът ще е пълен. Уж ДПС щеше да губи позиции пък то какво се получава – по личното предложение на Борисов за дата на изборите беше определен 5 октомври, когато България ще се напълни с хора от Турция заради Курбан байрама. Хора, които даже не знаят за какво гласуват, но бюлетината, която трябва да пуснат – това знаят на сън да ги бутнеш. Ето сега и любимата юристка на Джевджет Чакъров /Захариева е била дясна ръка на скандалния министър от тройната коалиция, като директор на дирекция „Правна“ в МОСВ/ като се пласира отново в службен кабинет, кой ще каже, че ДПС гълта вода.
Често ме питат – какво е задкулисието. Ето, това е. Едни и същи човечета, намиращи се на къса верижка в ръцете на олигархията биват инсталирани на диспечерски позиции, откъдето бързо и много информирано започват да насочват паричните потоци пак към същите кадровици.
Антон Тодоровhttp://reporterbg.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *