Какво съдържа „ядреното куфарче“ на американския президент?

Какво съдържа "ядреното куфарче" на американския президент? - 1

Какво съдържа „ядреното куфарче“ на американския президент?

От края на 50-те години военни, които пътуват заедно с американския президент, носят специален куфар, който в средите на службите за сигурност често носи прозвището „черната чанта“, „чантата за спешни ситуации“, като най-популярното сред тях е „футболната топка“. Причината вероятно е във формата на куфарчето, което, натъпкано с пълния си инвентар, е обло.

Тази чанта олицетворява контрола на президента върху ядрените оръжия и съдържанието в нея му помага да вземе важни решения при възникването на военна криза, пише bgonair.bg.

Въпреки че за съществуването на „футболната топка“ се знае от 60-те години на миналия век, днес има оскъдна информация за съдържанието ѝ. В периода на Студената война, а вероятно и по-късно, инвентарът на „черната чанта“ включва изпълнителни заповеди, известни като Президентски документи за действие при извънредни ситуации (PEADs), става ясно от публикация на Националния архив по сигурността (National Security Archive) – неправителствена организация към университета „Джордж Вашингтон“, която е специализирана в анализа на разсекретени документи.

В публикация на архива се цитира Едуард А. Макдермот – бивш ръководител на федералната служба за планиране при извънредни ситуации през 60-те години, според когото целта на документите е била „да облекат президента с официални извънредни правомощия“, въпреки че той е на мнение, че някои от тях са със съмнителна законова стойност.

Тези документи позволяват на президента да обяви военно положение и да разреши масови арести и задържания.

Публикацията на Националния архив по сигурността включва няколко документа, които описват съдържанието на „черната чанта“ и усилията на администрацията на президента Картър да преразгледа директиви, считани за „много остарели“. Вторият братовчед на президента – Хю Картър-младши, който е играл водеща роля в аварийното планиране на Белия дом, заявява, че е „загрижен, че цялата серия от документи е остаряла, предвид пълното опустошение, което може да се очаква от термоядрена атака“.

До 1980 г. тези документи са преработени и актуализирани и са поставени в „спешното портфолио“ на президента. От публикуваните данни става ясно, че заедно с президента винаги и неотлъчно пътува униформен, който носи куфарчето. Той е винаги до президента, на когото във всеки един момент може да се наложи да издаде „спешни военни заповеди“. Според капитан Тазуел Шепърд, който е бил част от екипа съветници на президента Дж. Ф. Кенеди, единственото изключение, когато „футболната топка“ не е била с президента, е когато той е във Вашингтон. Тогава куфарчето стояло в Белия дом и не се налагало постоянно да следва държавния глава.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *