КАК ГЕРБ+ДПС ЗАДРАСКАХА ВАЛУТНИЯ БОРД?

КАК ГЕРБ+ДПС ЗАДРАСКАХА ВАЛУТНИЯ БОРД?

* Коалицията е безспорна – ГЕРБ+ ДПС. Останалите партии – мизансцен като крачка към голямата коалиция на всички – нов ОФ
* Решението на КТБ е афера, превъзхождаща опита за назначаване на Пеевски в ДАНС.
Вчера бюджетната комисия на парламента, корифеите на законите, титаните на финансовата мисъл задраскаха Валутния борд у нас.
Ето какво гласуваха ГЕРБ и ДПС:
––––––––––––––––––––––
„3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина.“
(давам картинка)
––––––––––––––––––––––-
Този текст официално задраска основното правило на Валутния борд – активите му да се използват единствено за подкрепа на родната валута и нищо друго. Та затова се води Борд, а не вербално привързване на лева към еврото – само на едното голо доверие и стискане на палци, не дай си боже, нещо да се случи.
Още сутринта, в ТВ ми предаване посочих сензацията на седмицата – това решение. Сега вечерта виждам, че маса анализатори също са споделели моето мнение.
И днес, след светкавичните запитвания от световните финансови центрове и вече подготвените коментари, че България се превърна във втората Аржентина, решението се промени по следния начин:
––––––––––––––––––––––––––-
„3. Народното събрание, в срок до 6 ноември 2014 г., да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат Българската народна банка ДА ПРЕДЛОЖИ (на правителството – бел.моя) действия за оздравяване на банките, когато собствения им капитал стане отрицателна величина,КАТО ОТЧИТА МАКРОИКОНОМИЧЕСКИЯ ЕФЕКТ И ЕФЕКТА ВЪРХУ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ.
(с главни букви са промените)
–––––––––––––––––––––––––––
Че елитът ни, управляващите ни са неграмотни Калинки, при това с претенции, е ясно.
Но е ясно и нещо много по-страшно.Цялото решение на бюджетната комисия в 4 точки заедно с подкрепата на ГЕРБ за закончето-недоносче Пеевски-Цонев е кристална, недвусмислено ясна индикация, че две от основните политически партии в страната поставиха далаверата над националните интереси, над финансовата стабилност, над лева, над всичко. Новата физиономия на ГЕРБ се оказа лика-прилика на тази на Орешарски, а ДПС недвусмислено демонстрира, че е общият кукловод и на последното правителство, и на бъдещето, ако се състави.
Всеки, който храни илюзии за случилото се, за някакъв обществен интерес от тези текстове, ще го нарека идиот. Крайно време е да започнем да назоваваме случващото с истинските му имена, заблудените от пропагандата – с точните им квалификация, ако искаме България да оцелее, народът ни да оцелее, ние самите да оцелеем на фона на задаващата се поредна икономическа катастрофа.Става дума за далавера само за Корпоративна за
1. 4.2 милиарда лева, които ще възстановят и капитала от 600 милиона на акционерите, ограбили банката – като „специална награда“ за извършеното от тях. Ще възстановят и здравето на прекрасните фирми в обръча около Корпоративна, контролирани по един или друг начин от същите лица, които са на загуба, не можгат да връщат кредитите си нормално и ще посегнат на тези пари за преструктурирането им
2. Допълнително операциите по лошите кредити ще трябва да завършват с провизиране на 100%, ако БНБ спази правилата, така че сумата ще набъбва и набъбва. Истинските разчети сочат около 10 млрд. (срещу загубени в банката
3. Депозитите, които ще загуби държавата, общините, държавните предприятия са на обща сума 700 млн.(приблизително) Много по-евтино ще излезе да им се отпуснат тези пари например от държавната Банка за развитие, за да не фалират.
4. Преговорите с така наречените „спасители“ – грабители и техническото време за операцията по „спасението“ ще задържат изплащането на гарантираните влогове дотогава, докато се превърнат в жалки обезценени левчета. Но банките, които ги изплащат, самата корпоративна с щедрата държавна помощ, отдавна ще са обърнали тези милиарди в няколко милиарда евра и ще са ги изнесли навън.
Този разчет също налива смазка в двигателя на печащата се коалиция, в която въпреки споровете по разпределението на баницата най-вероятно всички ще се включат, понеже иначе някой прецакан може да предаде заверата.
И т.н., и т.н.
Но когато се знае, че е ударила камбаната за свършека на Борда, че левът ще се срути, че половината от финансово-банковата система ще умре, че бюджетът е фалирал, здравното и социалното са пред фалит, енергетиката е банкрутирала и т.н., да грабнеш милиарди и милиарди, паднали от небето, пардон – от джоба на гражданите на тази страна, е нещо, заради което се безцеремонно и нагло се прегазват правила, закони, и надеждата да се смекчи ударът от катастрофата за нацията, и каквото и да е приличие и морал. Това не са партии, а нагли и самозабравили се търговски дружества, прилагащи откровен рекет върху обществото като всяка мафия.
Ако бях политически лидер, щях да заявя това открито пред обществото и да откажа всякакви консултации с един от основните двигатели на тази грандиозна афера за милиарди, с която се кани да стартира бъдещето си управление, ако не я прекрати незабавно. Какво национално съгласие и спасение, каква нова политика, какви управленски програми?!!…
Фрази, фрази, фрази!
За балъци, за идиоти, които не виждат как пред очите им се се завихря поредния обир, понеже време не остава и затова е в размери дори по-големи от обира на Корпоративна.
Фактът, че консултациите продължават, че никоя др. политическа сила не поставя с цялата му острота въпроса за случилото се и „законовите“ мотиви за пладнешкия обир е показателен.
Един дол дренки са! Преговорите за коалиция, драмата й са споровете за оглозгане на кокъла, наречен България! И пускането й после по нанадолнището на урвата с още по-голяма дестабилизация.
А всички гласували наскоро – независимо по какъв цвят са се определили, всички, стискащи „палци на правителството“, наистина се държат като глупци. Там, където има мафия, няма истински нито политика, нито партии, нито честни избори, нито нормален живот, нито – няма нищо от онова, което е цивилизационно притежание на 21 век.
Няма дори и приличие, няма дори и надежда!
Но надежда има – винаги, дори в безнадежността.
Единственият проблем е, че някой трябва да я произведе. Готовите да протестират. Протестът е като водата – разбива дори скалата, макар и малко по малко.Григор ЛиловКолажи: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *