Как да изберем правилния ученически стол

Как да изберем правилния ученически стол

Как да изберем правилния ученически стол

С наближаването на първия учебен ден започва трескава подготовка с ученически пособия и принадлежности. Миналата година обърнахме внимание на раницата – един от най-важните и най-използвани от учениците аксесоари. Представихме и списък с основните покупки за първокласника.

Стартът на училищния живот обикновено означава, че децата ще прекарват повече време седнали – на чина в класната стая, пред бюрото вкъщи, пред компютъра. В тази крехка възраст правилната позиция на тялото на стола е от много важно значение за изграждането на стойката и цялостното мускулно-скелетно здраве. Затова днес ще обърнем внимание на това как правилно да изберем стол за бюрото на ученика у дома.

Защо е важно?

Продължителната лоша стойка при седнало положение може да доведе до редица мускулно-скелетни проблеми, които се развиват незабележимо и постепенно с течение на времето и могат да се проявят в различни възрасти с болки в гърба, напрежение във врата, дискомфорт в раменете, цялостно прегърбване. Добрата стойка, от друга страна, спомага за по-правилно дишане и добро кръвообращение, като намалява умората от дългите учебни сесии. Не на последно място, добрата стойка и изправена фигура е източник на самочувствие и увереност.

Изборът на правилния ученически стол е важен и тъй като може значително да повлияе на комфорта, концентрацията и цялостното поведение на ученика по време на дълги часове учене. Проучванията сочат, че учениците, които се чувстват удобно в седнало положение, е по-вероятно да се съсредоточат върху обучението си и да останат ангажирани в учебния процес по-дълго време. Липсата на дискомфорт им позволява да се концентрират по-добре върху задачите си и да усвояват информацията по-ефективно.

На какво да обърнем внимание?

Височината на седалката е една от първите характеристики, които разглеждаме при избора на стол. При сядане тялото трябва да е така разположено, че да позволява на краката на ученика да стъпват спокойно на пода с колене под ъгъл от 90 градуса. Ако столът е твърде висок и краката висят или пък много нисък и налага неудобно прегъване в корема, прекараното време в седнало положение ще натовари излишно тялото и ще наруши стойката.

Стандартният диапазон за височина на седалката е между 38 и 46 сантиметра от пода според височината на детето. С оглед на динамичната промяна в ръста на подрастващите изборът на стол с регулируема височина е практично решение, за да може той да расте заедно с ученика.

Ако столът има подлакътници, тяхната позиция трябва да позволява лактите да бъдат отпуснати под ъгъл 90 градуса. Седалката трябва да е достатъчно широка, за да поддържа удобно ученика, но не толкова, че да трябва да се напряга, за да достигне подлакътниците или облегалката.

Дълбочината е друг важен аспект при определяне на точния размер, като препоръката е между ръба на седалката и края сгъвката на коленете да има няколко сантиметра – това осигурява спокойна позиция и запазване на добро кръвообращение.

Облегалка и нейният комфорт е също толкова важна. Тя трябва да позволява запазване на естествената извивка на гръбнака. Потърсете стол, който осигурява подходяща опора за гърба, лумбалната област и ръцете. Столът е добре да има регулируеми функции като височина и наклон на облегалката, за да се адаптира към различните възрасти и растеж на ученика и неговите нужди. Стандартно ученическите столове са с височина на облегалката от около 30 до 40 сантиметра.

За избора на правилния модел и размер най-доброто решение е да изпробвате стола на място в магазина. Набележете предварително няколко модела, но вземете крайното решение заедно с детето, тествайки удобството и функционалностите. Полезно е да прочетете предварително отзиви и препоръки от други родители или да питате познати и приятели за техния опит.

Ето какво още да вземем под внимание при избора:

Наталия Тодорова е автор на блога The Little Chef, където споделя всичко, което я вълнува, за детско развитие и възпитание, родителство, кулинария.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *