Как се сменя главен секретар на МВР: По Конституция не може да стане без подписа на президента

Как се сменя главен секретар на МВР: По Конституция не може да стане без подписа на президента

Напрежението между президента и кабинета продължава и днес. Кирил Петков отговори на нападките на Румен Радев, а темата вече е кой контролира службите.

В петък, два дни след убийството на Алексей Петров, кабинетът проведе съвещание с МВР и службите и поиска смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров заради липса на доверие. Той е назначен по време на служебните кабинети на Румен Радев, който вчера отговори така:

„Кабинетът използва всеки свой собствен провал като повод за заграбване на още власт. Явно Конституцията пречи на управляващите в тяхното желание за повече власт и те страдат от властова булимия“, каза президентът.

Думите на Румен Радев провокираха днес реакция на Кирил Петков във Фейсбук.

„Всички разбираме, че истинската драма зад думите на президента е, че той просто не иска неговият главен секретар да бъде сменен, въпреки показните убийства, ужасяващите престъпления на насилие и смразяващи криминални хроники“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

А как се сменя главен секретар?

Кабинетът го предлага, но президентът е този, който го назначава и освобождава с указ. А Какво следва, ако той откаже?

„Единственият начин президентът Румен Радев да бъде изолиран от процедурата по освобождаване на главния секретар е, ако депутатите променят закона“, обясни преподавателят по конституционно право Наталия Киселова.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *