Как спечелилият изборите Бойко Борисов ще оправя България, след като е един от главните виновници за разрухата й?

Как спечелилият изборите Бойко Борисов ще оправя България, след като е един от главните виновници за разрухата й?

За големановците политиката винаги е била доходоносен бизнес
Очевидно е – целта на ГЕРБ и Борисов е да останат на всяка цена във властта, за да не им бъде търсена отговорност, за да има давност и във времето да покрият следите от аферите, в които са участвали. За тях е без значение дали са в коалиция, единственото важно е да са във властта. За да не могат да ги безпокоят нито прокурори, нито следователи, да не ги рекетират и бизнесът им да върви. Това искат от ГЕРБ и в частност – Борисов.
При ДПС е друго – те имат твърд електорат и с тях трябва да се подходи по различен начин, за да не преяждат с власт, за да не стигат до брутални злоупотреби и наглост, когато прокарват закони, които после сами не спазват, но пък стават оръжие за разчистване на сметки. Брилянтен пример е КТБ. Депутатът Делян Пеевски е тясно свързан с краха на банката. А в същото време ще става вносител на закон в новия парламент, в който дава регламенти как да се процедира с финансовата институция. Абсурдите при ДПС са правило.
Интересен сегмент на политическия пейзаж в момента са малките партии, които прескочиха изборната бариера. Тъй като не са били във властта и са амбицирани да участват, предполагам, че ще се полакомят да бъдат на управленски постове. И когато стигнат до тавана си на некомпетентност, заедно с невъзможността на ГЕРБ и досегашните политици да управляват държавата и да стимулират икономика, при неизбежния провал и срив, просто ще излязат от политиката. Завинаги. Може би, това е лекарството, за да се отървем от всички измислени политици наведнъж – като си ги оставим да се сринат заедно.
За съжаление, политиката в България е доказала, че е много доходоносен бизнес, особено за наследниците на Големанов. Погледнете политици като Румен Овчаров, които са се борили със зъби и нокти да останат в предишния парламент. Какъв е залогът? Те си знаят – ако не прекрачат на червения килим им се налага да дават отчисления от бизнеса си на партиите, което без да използваме чадъра на евфемизмите, си е чист рекет. Погледнете и към Реформаторския блок, там са предимно адвокати и като не им върви бизнеса и не могат да правят достатъчно пари, са се ориентирали съвсем практично. Те отлично знаят какви суми се въртят в политиката и се опитват да влязат в играта, да се наместят някак си. Те наивно си мислят, че като знаят да говорят пред камерите и познават законите могат да бъдат и политици, и министри. Да въртят икономика, енергетика, финанси, да създават блага – мечтатели! Много бързо ще усетим на гърба си, че не могат. Вече наблюдаваме същото и при служебното правителство – в него влязоха хора от протестите, уж учени, уж експерти, пък го удариха на кадрови метли, мегаломански проекти, празни приказки и разходки по изложби. И никакви реални резултати за начало на реформи, промяна на Изборния кодекс и създаване на условия за навлизане на нови политически субекти в политиката.Прогнозата ми при сегашната конфигурация след изборите е, че каквото и правителство да се състави, то няма да работи и ще се разпадне. Защото политиците, които стоят зад него ще се изпокарат. Ако не направят правителство и се отиде на нови избори и ако успеят да ядосат достатъчен брой хора, за да се явят по-голяма част от гласоподавателите пред урните, малките партии ще отпаднат и, може би, тогава Борисов ще получи повече гласове. Но всички тези варианти не са добри за България. Те отлагат във времето реалните реформи и създаването на нова икономика, съобразена със световните тенденции, за които, най-отговорно казвам, политиците нямат никаква идея.
За мен е истинско забавление да слушам как Борисов се хвали с международните си контакти, как го поздравявали за успеха играчите от голямата политика. Те се стараят да държат добър тон с него и го хвалят, защото знаят, че това е важно за него. За Борисов, очевидно, не е толкова съществено народът как го приема и дали е доволен, а се пъчи с посланици, президенти и секретари от САЩ и Европа и с това издава провинциалния си нрав на политик от периферията – не географски, а ментално. А има толкова проблеми в държавата ни, които е трудно дори да бъдат систематизирани – спрените проекти, липсата на инвестиции и, забележете, случили се по времето на неговото управление. В книгата ми „Игрите на властта“ съм описал всички детайли от този период за страната, когато България забуксува поради липсата на компетентност, капацитет и опит.
Не разбирам защо и как ГЕРБ искат отново да са начело на държавата – без да имат кадри, без да са си взели поука от миналото, без да се доверяват на евентуалните си партньори?Петър Клисаров, политологАгенция БГНЕСКолаж: Иво Ангелов, СИЛА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *