КАМЕНАРЦИ НА БУНТ! НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ КВАРТАЛ НА ПОМОРИЕ

КАМЕНАРЦИ НА БУНТ! НЕ ИСКАТ ДА БЪДАТ КВАРТАЛ НА ПОМОРИЕ

Жителите на Каменар скочиха срещу решението на общинския съвет в Поморие за присъединяване на селото като квартал на черноморския град. В жалба до областния управител на Бургас г-н Вълчо Чолаков те оспорват в законоустановения срок решение №1485/30.07.2015 г. на местния парламент. Това тяхно решение е незаконосъобразно и прието в нарушение на материално-правните и процесуално правните норми, алармираха каменарци и сайта ЗАД КУЛИСИТЕ. Възмутените хора аргументират жалбата си до областния управител с драстични нарушения. Съгласно чл.32, ал. 4 от ЗАТУРБ присъединяването на едно населено място към друго се извършва по реда на чл.20. Ако това населено място, което се присъединява към друго едновременно е и кметство, то едва след приключване на процедурата по чл.20 общинарите взимат решение за закриване на кметството. Съветниците слънчасали ли са? И защо толкова бързат предизборно кметовете на Каменар Петко Петков и на община Поморие Иван Алексиев, и двамата от ГЕРБ?
Необходимите документи за спазване на предвидения в чл.20 от ЗАТУРБ ред за създаване на ново населено място, съответно за присъединяването му към друго и заличаването му като такова са: ИСКАНЕ, ПОДПИСАНО НАЙ-МАЛКО ОТ 25 НА СТО ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ или от кмета на общината.Общинските съветници погазват закона /ако въобще са го чели?!/ – те не са разполагали с искане, подписано от най-малко от 25 на сто от избирателите. Освен това населението не е било информирано за фактическите и правните последици от присъединяването на с. Каменар към гр. Поморие и ЗАЛИЧАВАНЕТО МУ КАТО КМЕТСТВО. A именно, че МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ЩЕ БЪДАТ ВДИГНАТИ: битови отпадъци, патенти, тарифи… Т.е. всичко, което се определя от Закона за местните данъци и такси. Превръщането на с. Каменар в квартал на Поморие слага под съмнение и отглеждането на животни, както и свободното им пускане на паша.
„Въпреки желанието ни да участваме в предварителните обсъждания и настояването – да бъдем информирани за поредното т.нар. „обсъждане“ / така, както са информирани близките и роднините от кръга на каменарския кмет/, ние не бяхме поканени, и въобще не бяхме известени за часа и мястото“, жалваха се хората пред сайта ЗАД КУЛИСИТЕ.
Какви ги свършиха общинарите /?!/ проличава от отношението им към закона. И към хората. Преди решението за превръщането на селото в квартал на града е имало предхождащи заседания на постоянните комисии към местния парламент. Още тогава можеха да прогледнат, че подписката на каменарския кмет не е събрана съгласно изискванията на ЗПУГДВМС и не става ясно от кого и защо е организирана. За четиригодишния си мандат да бяха се научили поне на отговорност, а не отново да се натискат в листите за съветници на предстоящите местни избори.
Или някой си е купил чрез подставени лица земички, а? И да им се смени статута, да оскъпеят и да се урегулират безплатно, след приемането на ОУП на Поморие? ОУП при този кмет няма да има.
Жителите на Каменар с постоянен и настоящ адрес на територията на селището създадоха Инициативен комитет за организирането на подписка по реда на закона и против присъединяването за като квартал на Поморие. Хората са възмутени и подозират предизборна схема, свързана с изкупуване от подставени лица на имоти в близост до минералната вода, която се подготвя за отдаване на концесия на „нашите”. В същото време инициативни хора от селото са тормозени и подлагани на перманентни проверки от министерства и специализирани дирекции.
Село Лъка също е цанено за квартал на Поморие. Местните жители дори не подозират какво им готвят. По същата схема – с незаконна подписка. Общото е и много топлата връзка на кметицата Жасмина Димитрова от ГЕРБ с колегата й от Каменар. В съдружие с общинския кмет Иван Алексиев от ГЕРБ на ДПС, мераклия за втори мандат. Синът на кмета от Каменар пък е началник на отдел „Европроекти” в община Поморие. Нерде Поморие, нерде Лъка?! Машала!
ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *