Като гледам само на снимка новия финансов министър на гърците и сравнявам с физиономиите на Дянков, Орешарски и Горанов, тъжно ми става за нас. И ми се ще да чуя нещо за българския дълг

Като гледам само на снимка новия финансов министър на гърците и сравнявам с физиономиите на Дянков, Орешарски и Горанов, тъжно ми става за нас. И ми се ще да чуя нещо за българския дълг

Писах нещо за СИРИЗА и отношението към нея и се разпали голям спор. Очевидно нарастващият български дълг по-малко вълнува от гръцкия, не знам защо така.
Но една важна забележка към яростните критици на СИРИЗА – не тази партия е натрупала огромния дълг на Гърция.
Популистки са тези няколко правителства от последните 12-13 години (може и по-назад да се върнем, но тези особено), които са били наясно какво ще се случи, които са лъгали през цялото време, за да се харесват на избирателя, надували са бюджета над приходите, криеха реалния дълг от ЕС и направиха врътки с него с помощта на Голдман и Сакс.
И как стана така, че тези правителства – и леви, и десни, същите партии, които направиха това – изведнъж се оказват добри, щото станаха послушни и изпълняват рецепта със съмнителен ефект? А СИРИЗА са долни популисти, ще се радваме как се провалят. Ще се провалят, да. Няма правителство, което да не се провали в такава ситуация. Но не знам какъв ще е ефектът за ЕС.
И ми се ще да чуя нещо за българския дълг. Преди година ореваха Фейсбук (и площада пред парламента), когато Орешарски взе заем от 1 млрд. да плати с него по-предишен дълг. Сега с миналата и тази година ще станат 12 млрд. заем, никой не реве. Има нещо сбъркано наистина – и в Гърция, и в България.
У нас някои представят СИРИЗА и Ципрас като диви популисти, лъжци, някакъв вариант на „Атака“ и Сидеров. Опасни илюзии били, сега ще видят те как ще ги напердаши ЕС, как ще ги накара да си платят и т. н.
Ама нещо май не е така. Финансовият им министър дойде от Тексас и икономическите му възгледи не са нещо различно от тези на нобеловите лауреати Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц. И Обама публично подкрепи същата идея за Гърция – ръст, вместо режим на строги икономии.
Дали нашите десни и брюкселски натегачи не са по-католици от папата?
Впрочем, като гледам само на снимка новия финансов министър на гърците и сравнявам с физиономиите на Дянков, Орешарски и Горанов, тъжно ми става за нас, с извинение за сравнението.Иван Бакалов
Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *