Керана изгрява в първата постановка на „Семейство Адамс“ на сцената на Античния театър

Керана изгрява в първата постановка на „Семейство Адамс“ на сцената на Античния театър

Бродуейският мюзикъл „Семейство Адамс“ ще бъде показан премиерно у нас на 18 август и 20 септември на сцената на пловдивския Античен театър, съобщиха организаторите от Държавна опера – Пловдив. Той е част от фестивала Opera Open.

За първи път в постановка на Пловдивската опера се използва и изкуствен интелект, за да се генерират елементи от мапинга по описанието на отделните сцени в мюзикъла. Билетите за 18 август са изчерпани, но все още можете да намерите места за второто представление през септември.

Спектакълът е по музика и текстове на Андрю Липа и сценарий на Маршал Брикман и Рик Елис. След множеството филмови и телевизионни адаптации с участието на мрачното семейство, това е първото и единствено сценично представление. Героите са създадени от художника на комикси Чарлс Адамс през 1938 г. и публикувани в „Ню Йоркър“ чак до смъртта му през 1988 г.

Премиерата на Бродуей е през 2010 г., когато печели редица престижни награди.

Режисьорът Петър Одажиев подготвя една добронамерена пародия на черната комедия с намигване на базата на рисуваните герои, популярни по целия свят. Историята на мюзикъла поставя тези известни персонажи в нова ситуация – порасналата Уензди се влюбва в „нормално“ момче и призрачното имение преживява кошмар.

Сценографът Петко Танчев използва точен мапинг по архитектурата на Античния театър, за да го превърне в мрачния дом на семейство Адамс, в гробище или среднощна градина.

Хореографът Амедео Джунта включва модерни танци стил Бродуей, елементи от Боб Фоси и джаза, за да създаде хореография, която изпълва с енергия иначе мрачното Семейство. Танците в постановката представляват „декорацията“ на сцената и са контрастът между костюмите и сценографията, а на финала зрителите ще се убедят, че това Семейство от отвъдното е всъщност много по-живо от нормалните семейства.

В образите влизат солистите Юлия Йорданова – Керана, която ще изиграе Мортиша Адамс (популярна и с поп изявите си в групата „Керана и Космонавтите“), Евгений Арабаджиев, Калина Костова, Цвети Пеняшки, Димитър Ангелов, Матей Минчев, Николай Бачев, Даниел Русев, Марияна, Виктор Ибришимов и Мария Атанасова заедно с хор, балет и оркестър на Държавна опера – Пловдив. Диригент е Вилиана Вълчева, а хора ръководи Цветан Цветков.

Спектакълът се осъществява със съдействието на Софийския музикален театър, а Opera Open е част от програмата „Наследство 2023“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *