Керемедчиев: Пригожин свърши работата си и изчезна от световната история

Керемедчиев: Пригожин свърши работата си и изчезна от световната история - 1

Керемедчиев: Пригожин свърши работата си и изчезна от световната история

Смъртта на Пригожин беше ювелирна акция като по учебник на Кремъл. Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

„Тази акция показа как един самозабравил се привърженик от най-близкия кръг на президента Путин, може да бъде издигнат, употребен и след това да бъде захвърлен на бунището на историята. Защо казвам, че е направена като по учебник операция, тъй като след опита за метеж, който беше направен от Пригожин, той бързо беше успокоен, изпратен в Беларус. Самата частна армия “Вагнер“ беше разделена на няколко части, една от тях замина за Африка, друга остана в Беларус.

Самият Пригожин също замина за Африка, за да подпомага превратите, които се случват един след друг в африканските държави, с помощта, разбира се, на “Вагнер“. Тоест, имаше едно успокоение в него, защото пример за това е, че Пригожин и неговата дясна ръка Уткин, никога досега не са пътували заедно в един самолет, тъй като, ако има заплаха за живота им, поне единият от двамата трябва да остане жив, за да продължи ръководството на тази частна армия. А сега, тъй като и двамата са се качили на борда, означава, че те са получили явно фалшиви уверения, че техния живот и сигурност са извън опасност. Тоест, те са се предоверили на информацията, която са получили и по този начин са свалили гарда и са станали много лесна мишена“, коментира Керемедчиев.

По думите му “Вагнер“ е изпълнила своята задача, за която е била създадена: „Тя извърши прекалено много операции и доказа себе си като агресивна, атакуваща формация, в т.ч. и в Украйна. Но вече войната е различна, Русия се отбранява повече, отколкото напада, африканските държави направиха своите преврати, вече искат директни разговори с руската държава, т.е. “Вагнер“ ще влезе в историята като една структура, която беше използвана много умело от руското разузнаване и службите, но приключи чрез самозабравилият се неин лидер, който в крайна сметка, свърши работата, за която беше нает и изчезна от световната история“, смята бившият зам.-министър.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *