КЗД реши: Поморийският кмет упражнява дискриминация

КЗД реши: Поморийският кмет упражнява дискриминация

Свидетел на драстичния случай е регионалният представител на комисията в Бургас
Един от „успешните“ кметове на ГЕРБ отново попадна в капана на собственото си его като местен феодал. Скандалният кмет на община Поморие и бивш депутат на ГЕРБ Иван Алексиев, придобил популярност с дефицита си на търпимост към различните от неговото мнения и с персонално наложените му административни актове от Агенция за държавна финансова инспекция, не успя да заблуди Комисията за защита от дискриминация /КЗД/. След тригодишен процес и безброй заседания, КЗД установи наличието на prima facie /пряка дискриминация/, осъществена от Иван Алексиев, в качеството му на кмет на община Поморие, спрямо гражданка на черноморския град.
Кмет – дискриминатор
На 07.02.2013 г. в сградата на Община Поморие е планувано да се проведе открита приемна за граждани с участието на регионалния представител на Комисията за защита от дискриминация /КЗД/за област Бургас Ирина Иванова. По презумпция срещата е отворена за всички желаещи, но фактически се оказва, че някои от тях са със статут на persona non grata. Такъв е случаят с гражданката Таня Гюрова. В жалбата си до КЗД тя твърди, че не е допусната до приемната на Комисията в сградата на Общината от общински служители, по устно нареждане на кмета. Според нея, унизителното отношение е продиктувано от участието й в граждански протести срещу корупцията в Община Поморие и случаят не е прецедент. На 21.11.2012 г. отново е била изгонена от сградата на Общината от общински служители, които й обяснили, че това се извършва по устна заповед на кмета Иван Алексиев. Гюрова смята, че тормозът, на който е подложена, се дължи и на спечелените от нея съдебни дела срещу Община Поморие за заграбени имоти, в качеството й на управител на Българско солопроизводително кооперативно дружество „Анхиалски солници”.
Свидетел на драстичния случай на погазване на правата на свободен достъп – при оповестена публична среща с обявени място и час, става и лично регионалният представител на КЗД! Невероятно, но факт! Скандалът налага спешно да се търси друга приемна, извън сградата на Общината.
Естествено, кметът на община Поморие оспорва изцяло подадената от Гюрова жалба и твърди, че на 07.02.2013 г. в сградата на Община Поморие не се е провеждала среща с представетеля на КЗД, затова няма как Гюрова да не е била допусната. В негова полза като свидетели се явяват служители на Община Поморие, сред които е Секретарят на общината Тони Митев.
С оглед установената фактическата обстановка, след разпита и на свидетели, петчленен разширен състав за множествена дискриминация на Комисията за защита от дискриминация приема, че:„Едва след появата на жалбоподателката са предприети действия от страна на общинска администрация. Това от своя страната не противоречи на показанията на свидетелите Стоян Тончев и Ирина Иванова, според които служители на общината са заявили, че по заповед на кмета жалбоподателката Таня Гюрова не е допусната в сградата на Община Поморие. (…) Доколкото свидетелят Тони Митев заема длъжността „главен секретар” в Община Поморие, а свидетелката Виолета Илиева – Колева също е служител в общинската администрация, т.е. и двамата са подчинени в служебно отношение на ответника по настоящата преписка, както и поради наличието на вътрешно противоречие в дадените от тях показания (…), а и поради цялостното противоречие с показанията дадени от свидетелите Ирина Иванова и Стоян Тончев, настоящият състав не кредитира показанията, дадени от свидетелите Тони Митев и Виолета Илиева- Колева, а приема за достоверни тези, дадени от свидетелите Ирина Иванова и Стоян Тончев. Ето защо настоящият състав приема, че на 07.02.2013 г. жалбоподателката Таня Гюрова не е допусната до сградата на Община Поморие от служители на общинската администрация, които са действали по устна заповед на кмета Иван Алексиев.”
На 05.10.2016 г. Комисията за защита от дискриминация излезе с решение по заведената жалба срещу кмета на община Поморие Иван Алексиев. От него става ясно, че кметът на ГЕРБ е нарушил принципа за равно третиране на гражданите – с устна заповед до служителите си е посочил за кого достъпът до сградата на Община Поморие е забранен.На свое заседание през следващата седмица КЗД ще разглежда пореден случай на дискриминация по жалба на гражданка срещу Община Поморие.Изводите от тези административни постановления и фактите се налагат сами и са позорни: Кмет на управляващата партия упражнява явна и съзнателна дискриминация спрямо гражданите на управляваната от него община! Естествено това ни най-малко не трогва партийните му патрони и Премиера, който лично номинира и издига подобна личност като депутат и 2 мандата кмет на ГЕРБ. Вероятно важното е, да слуша в обществените поръчки и да разкешва правилно. Кмет-враг на свободното слово
В началото на октомври т.г. същият този кмет Иван Алесиев окончателно загуби и заведеното от него дело за обида и клевета срещу поморийския журналист и репортер на Биволъ Стоян Тончев. В частната си тъжба местният управник посочва, че публикацията в сайта zadkulisite.com – “Разцепление в ГЕРБ Поморие? Съветници скачат срещу съпартиеца си кмет”, съдържала позорящи го обстоятелства. Според него отразеното в нея е неистина, относимо е към служебните му задължения и е от естеството да накърни доброто му име в обществото като личност и кмет на община Поморие. Споделя още, че е бил принуден да обяснява на гражданите на Поморие неверността на твърдяното във въпросната публикация и да защитава както своя, така и авторитета на институцията кмет. Почувствал се е безкрайно неприятно и е преживял негативни емоции. За да излекува „болежките” си, е поискал да му бъдат присъдени 5 000 лева за причинените неимуществени вреди.
Съдът признава Тончев за невинен, като решението е оконачателно и без право на обжалване. Бургаски окръжен съд потвърждава решението от първа инстанция. В мотивите си райноният съдия на Бургас по НЧХД 4335/2014 посочва:„За да е изпълнен състава на престъплението клевета освен разгласяването на позорни обстоятелства е необходимо те да са и неистински. От събраните по делото доказателства се установява, че обстоятелствата, описани в статията, публикувана в сайта zadkulisite.com отговарят на истината.“
Вероятно оставен насаме с безконтролна власт и протектиран от правителството, поморийският кмет Иван Алексиев е започнал да привижда в носителите на нормални граждански претенции врагове на собственото си управление. В тази обсесия на гербаджийския партиен гаулайтер на властта сякаш доминира презумпцията, че сегашният му статут е вечен.
Това се отнася и за прокуратурата. Десет месеца след зверския побой над журналиста Стоян Тончев, същинският съдебен процес не е започнал и не са открити неИзвестните поръчители на извършеното престъпление. Трета година прокуратурата удължава срока за разследване по преписка 5310/2013 в Окръжна прокуратура-Бургас /тук/ и не внася обвинителен акт в съда. По преписката е образувано досъдебно производство за безстопанственост в Община Поморие, при управлението на Иван Алексиев, срещу неИзвестен извършител от общинската администрация.
НеИзвестният извършител е всъщност истинският и най-заслужил „Герой на нашето време“ в последните 27 г. на преходна агония в България.С такива кметове ГЕРБ и Борисов смятат да спечелят и президентските избори! Bivol.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *