Киев ще гради укрепления срещу руски атаки, Зеленски поиска още 100 бойни самолета за Украйна

Киев ще гради укрепления срещу руски атаки, Зеленски поиска още 100 бойни самолета за Украйна

Киев ще гради укрепления срещу руски атаки, Зеленски поиска още 100 бойни самолета за Украйна

Украинската столица възнамерява да изгради още укрепления, тъй като все още има риск от руска атака, предаде Ройтерс, като се позова на властите в Киев.

Руски сили се опитаха да превземат града през първата фаза на пълномащабната инвазия, започнала през февруари 2022 г, но се оттеглиха, след като се сблъскаха с ожесточена украинска съпротива.

Кметът Виталий Кличко каза, че Киев ще задели 800 гривни (21,74 милиона долара) за изграждане на укрепления и други спешни военни нужди. „Киев е и ще бъде приоритетна цел номер едно за врага“, каза в свое съобщение в „Телеграм“ ръководителят на военната администрация на града Сергий Попко.

Руски сили са превзели обширни територии в източната и в южната част на страната и засега няма непосредствени признаци те да планират още една атака срещу украинската столица, посочва Ройтерс.

Киев обаче редовно става цел на атаки с ракети и дронове. При последната атака вчера загинаха двама души, добавя БТА.

Кличко каза че ще внесе за разглеждане и друга поправка в градския бюджет, предвиждаща да бъдат заделени 300 милиона гривни за нуждите на украинските въоръжени сили.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски заяви в интервю за за португалската национална телевизия, че Украйна се нуждае от около 100 бойни самолета повече от обещаните до момента, предава  ДПА.

„За ефективни военновъздушни сили се нуждаем от общо около 160 бойни самолета“, каза Зеленски.

Това на практика няма да позволи на Русия да има превъзходство в украинското въздушно пространство, добави той, цитиран от БТА.

Зеленски каза, че Украйна е получила обещания за 50 или 60 произведени в САЩ изтребители Ф-16 от различни европейски държави.

По-рано говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат заяви, че страната се нуждае от около 128 изтребители Ф-16.

Дания, Нидерландия и Норвегия са обещали да доставят на Украйна изтребители Ф-16.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *