Китайският президент потвърди участието си в срещата на БРИКС

Китайският президент потвърди участието си в срещата на БРИКС - 1

Китайският президент потвърди участието си в срещата на БРИКС

Президентът на Китай, Си Цзинпин, ще вземе участие в срещата на върха на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка), която ще се проведе в Република Южна Африка следващата седмица. Тази информация беше съобщена от говорителката на китайското министерство на външните работи, Хуа Чунин, цитирана от държавната новинарска агенция Синхуа.

Си Цзинпин ще бъде на държавно посещение в РЮА от 21 до 24 август, по покана на южноафриканския президент Сирил Рамапоса. Той ще вземе участие в 15-ата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе в Йоханесбург от 22 до 24 август. Президентите Си и Рамапоса също така ще председателстват съвместно лидерския диалог между Китай и Африка.

Това ще бъде второто международно посещение на китайския президент през тази година, след посещението му в Русия през март. Този ход се вписва в стратегията на Китай да засили политическите и икономическите си връзки с Африка.

Срещата на върха на БРИКС ще бъде с участието на общо 69 страни, включително всички африкански държави. Руският президент Владимир Путин вероятно няма да присъства на събитието, тъй като Република Южна Африка е страна-членка на Международния наказателен съд, който има издадена заповед за арест срещу него поради ролята му в конфликта в Украйна, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *