Китай може да откие американските подводници чрез 6G

Китай може да откие американските подводници чрез 6G

Китай може да откие американските подводници чрез 6G

Китай тества първото в света устройство за откриване на подводници, базирано на комуникационна технология от шесто поколение, съобщава South China Morning Post.

Терахерцовото излъчване на 6G се ползва за идентифициране изключително малки повърхностни вибрации, произведени от източник на нискочестотен звук в открито море, казаха учени, участващи в експеримента.

Тези вълни са с височина 10 нанометра – доста под обхвата на откриване на съществуващата технология. Отделянето им от естествените вълни на океана преди се смяташе за невъзможно. Всяка подводница обаче произвежда подобни нановълни с определен модел, който издава големината и посоката й.

Проследяването и анализирането на тези вълни може не само да помогне за намирането на подводницата, но и да разрие нейния клас.

Терахерц е честотен диапазон между микровълновото и инфрачервеното лъчение. 6G технологията е предложена като потенциално решение за постигане на бърза скорост при пренос на голям обем от данни.

Електромагнитните сигнали в този диапазон не само носят много повече информация от съществуващите комуникационни методи, но могат да събират информация за околната среда. Някои летища в Китай например използват терагерцови устройства за проверка, за да открият незаконни предмети, скрити под дрехите на пътниците.

Благодарение на нарастващите инвестиции в 6G през последните години учените в Китай и други страни постигнаха пробиви, които правят възможно масовото прилагане на технологията.

А напредъкът означава, че терагерцовият подводен детектор може да бъде достатъчно малък, за да се монтира на дрон, твърдят от Китай.

Изследването на екипа е публикувано в рецензираното научно списание на китайски език Journal of Radars.

 

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *