Клеветник ли е кметът на Поморие, притеснен или притиснат за Военния санаториум и от кого, щом скача срещу партията издигнала го за кмет?

Клеветник ли е кметът на Поморие, притеснен или притиснат за Военния санаториум и от кого, щом скача срещу партията издигнала го за кмет?

Бях решил повече да не обръщам внимание на интервютата на кмета на Поморие, но неговата хипер активност в последните дни по темата „Военен санаториум” ми идва наистина в повече. Както и замесването на моето име, уж между другото, в публикации, в които се говори за „ясен и последователен сценарий за заграбването на санаториума”. Понякога на лъжите и спекулациите наистина е добре да не се отговаря, но така у изричащия ги се създава усещането за безнаказаност.
Ще припомня само няколко факта от тази, иначе втръснала се на всички история, която обаче все повече и повече се разкрасява и преправя от един явно притеснен общинар. Аз бях човекът, който първи информира обществеността каква съдба се готви за това лечебно заведение. Направих го с ясното съзнание, че засягам огромни интереси и това може и да има последствия върху мен и моето здраве. Не можех, обаче, безучастно да гледам как се финализира един дългогодишен план по ликвидацията на апетитен държавен обект. И, ако г-н Алексиев говори за подобни сценарии, добре е да помисли, дали самият той не се превръща в част от такъв сценарий. Защото, излязъл веднъж от контрола на държавата, нищо не може да спре мафията в нейните попълзновения към този явно така желан терен. Важна подробност в моите подозрения е фактът, че Болницата за долекуване, продължително лечение и рехабилитация „Св. Георги Победоносец“ е водена към фалит в продължение на много години, голямата част от тях при управлението на ГЕРБ – партията на г-н кмета. И задавам логичния въпрос: защо чак сега той се сети да задава тези, иначе правилни въпроси. И кой избра тази фирма, за която той говори как източвала болницата – аз ли я избрах, Никодим Стоянов ли я избра, или я избра принципалът ВМА, част от Министерство на отбраната, то пък част от кабинет с премиер Бойко Борисов. Лидер на същата тази партия ГЕРБ, в която членува и г-н кмета. Ако е забравено и кой беше дълги години шеф на ВМА, а сега е разследван за милионни злоупотреби – казва се ген.Тонев, бивш депутат от ГЕРБ, председател на комисия, една от големите фигури в партията.
На пресконференция показах и документ-анализ за състоянието на заведението, от който се вижда, че голямата част от бедите са започнали след 2009 година. Помните кой управляваше след това. Спекулацията с позицията на Омбудсмана, също трябва да спре! Никъде в писмото не се говори, че преминаването на собствеността към общината е правилно решение. Никъде. Там само се казва, че преминаването от публична към частна държавна собственост е с по-ниска степен на защита. Кой отрича това?? Не и аз, във всеки случай. От това обаче, не следва автоматично, че трябва да се прехвърли за стопанисване на общината.
С какво общината ще бъде по-добър стопанин от държавно дружество, специализирано в подобен тип дейност и развиващо се успешно в продължение на 20 години на силно конкурентен пазар. Или, може би г-н Алексиев има самочувствието, че ще предложи по-добър мениджмънт от едно доказало се предприятие? 100 % държавно! И защо, за бога, държавата да се лиши доброволно от един перспективен обект, изпълняващ редица социални дейности и наред с това напълно способен да се издържа и генерира печалби. Стига, разбира се, да се управлява честно и от почтени хора. А контролните органи да не се влияят от политически и всякакви други чадъри.
Интересно, защо никъде в интервютата не се споменава позорният факт, че г-н Алексиев собственоръчно е написал писмо до Надзорния съвет на НОИ, с което настоява държавното дружество „Вита” (държавният собственик на „Св.Георги”) да не бъде включвано в програмата на НОИ, явно с цел по този начин да се саботира и дейността на поморийската болница, която иначе така пламенно защитава. Ако не бях видял това писмо с очите си, никога нямаше да повярвам, че служител на държавата е способен да настоява за нещо, против интересите на икономически субект на същата тази държава. В резюме: Никой няма никакво намерение да продава каквото и да е било. “Вита“ е 100% държавно дружество, включено в забранителния за приватизация списък.
Тези, дето имаха такова намерение, скоро ще трябва да дават обяснения защо са допуснали това плачевно състояние на болницата. Тези, дето са виждали какво става и са мълчали толкова години, сега малко да снижат децибелите – много им е плитък сценарият.
Болницата в Поморие е създадена като държавна и трябва да остане такава, колкото и на някои да не им харесва и да не се вписва в предварителните намерения. Атаките и личностните нападки срещу общинския съветник Никодим Стоянов минаха всякакви граници и подсказват едно – страх и отстрелване на евентуални политически конкуренти за кметския стол. Подобно поведение е недопустимо. Настоявам г-н Алексиев да спре да плаши хората с някакви апокалиптични сценарии, с което на практика прави бойкот на оздравителния план, и да остави професионалистите да си свършат работата. Такава е волята на синдикатите, работещите в дружеството и военнопатриотичните организации, писали не едно и две писма в подкрепа запазването на държавния характер на болницата.
Аз лично заявявам, че във всичките си действия съм се водел от три принципа – стопиране ликвидацията на дружеството , оздравяване и запазване контрола на държавата върху него, наказване на виновните за допуснатата безстопанственост и немара. Всеки, който твърди нещо друго трябва или да го докаже, или ще бъде съден от мен за клевета!Атанас Зафиров, ексдепутатКоментар на ЗАД КУЛИСИТЕ: Заглавието е на сайта, а кметът на Поморие е известен с близките си отношения с ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *