Княгиня Калина е била задържана след катастрофата, а колата й е отнета

Княгиня Калина е била задържана след катастрофата, а колата й е отнета

Княгиня Калина е била задържана след катастрофата, а колата й е отнета

Дъщерята на Симеон Сакскобургготски – Калина, която вчера катастрофира в курорта Боровец, а дрегерът й отчете положителна проба за употреба на алкохол над 1,2 промила, е била задържана за 24 часа по Закона за МВР.

Автомобилът „Сузуки“, с който се е придвижвала тя, е отнет от полицията, както предвиждат промените в Наказателния кодекс, взезли в сила от началото на август. По случая вече е образувано и досъдебно производство.

Инцидентът стана вчера около 15.20 часа на паркинга на хотел „Мура“ в Боровец. 51-годишната Калина Сакскобургготска-Муньос искала да излезе от паркинга, като шофирала на заден ход. Тя обаче се ударила в стена и в бариерата на паркинга. Пристигналият на място автопатрул проверил княгинята с дрегер, като пробата се оказала положителна, а апаратът отчел стойност над 1,2 промила алкохол в издишания въздух. Калина Сакскобургготска е дала и кръвна проба.

По-късно съпругът й Китин Муньос я оправда, като заяви, че е била стресирана, тъй като едното й куче избягало и тя не могла да го открие. По думите на Муньос, съпругата му била изпила чаша вино.

„Може да е изпила една чаша вино, но това не е пиене на алкохол. Това е нищо. Инцидентът е малък. Съпругата ми е изгубила кучето си. Много го обичаше. Има три кучета. Все още не можем да го открием. Тя е под стрес. Цяла сутрин обикаляхме Боровец. При паркиране е ударила колата, виждате“, заяви пред журналисти Китин Муньос. 

По закон за шофиране с и над 1,2 промила алкохол се носи наказателна, а не административна отговорност. Освен „лишаване от свобода“ и глоба от 200 до 1000 лева след промените в Наказателния кодекс, влезли в сила от началото на август, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *