Коалиционни игри: ЕТЮД ЗА СТОП ПАТРОН, БАЛИСТИКА И ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ

Коалиционни игри: ЕТЮД ЗА СТОП ПАТРОН, БАЛИСТИКА И ПОЛИТИЧЕСКА ОТГОВОРНОСТ

Покрай екшъна с простреляния пришълец и предрешената отговорност на граничния полицай, твърде малко хора си зададоха въпроса, защо фаталният изстрел е довел до смъртта на човека-нарушител – чрез рикушет или пряко попадение? И защо първият патрон в пълнителя на полицейския пистолет не е бил със стоп патрон, с гумен куршум, който не би могъл да рикушира. Аз зададох този въпрос и никой не ми отговори. Едва днес получих отговор от изявленията на „генерал” Атанасов, направено в сутрешния блок на бТв. Там той съобщи, че наредбата за първи стоп патрон в цевта е издадена през 1998 г. от тогавашния шеф на МВР ген. Бонев.
И както каза „генералът”, незнайно с какви мотиви днешното ръководство на МВР с ИНСТРУКЦИЯ №8121з-533 от 12 май 2015 г. за условията и реда за носене на служебно оръжие от държавните служители в Министерството на вътрешните работи /Обн. ДВ. бр.36 от 19 Май 2015г./, ОТМЕНЯ всички предишни наредби, инструкции, заповеди… по този въпрос са отменени.
Няма нужда да питам кой е министър на вътрешните работи към 19.05.2015 година. Няма нужда да питам и кой е главен секретар. Защото, ако въпросът се зададе правилно, изобщо няма да се говори за граничния полицай. Отговорност има и в този случай тя е строго определена. Лицата, които следва да поемат тази отговорност и професионално, и политически са идентифицирани от „ген“. Атанасов. И те са министър Бъчварова и главния секретар. „гнерал” Георги Костов.Първата носи политическата отговорност, от която никой няма право да я спасява, а вторият – професионалната.
И още нещо, в заключителните разпоредби на посочената от ген. Атанасов Инструкция, в § 4. е записано: „Контролът по изпълнението на инструкцията се възлага на главния секретар на МВР и ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР”.
Друг е въпросът защо ген. Атанасов „закопа” по въпроса коалиционните си партньори… Или може би трябва да си спомним, че един от кандидатите за шеф на МВР в сегашния кабинет беше самият „ген“. Атанасов.Любо КОЛЬОВСКИКолаж с Гнома: Иво Ангелов – Совбоден човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *