Коалицията, която се създаде, е един колаж, който няма нищо общо с електоралните копнежи и фантазии и това няма да доведе до добро. Политическия елит отказва да разпознае новите реалии в световния ред

Коалицията, която се създаде, е един колаж, който няма нищо общо с електоралните копнежи и фантазии и това няма да доведе до добро. Политическия елит отказва да разпознае новите реалии в световния ред

Нашият политически елит, органите на законодателната и изпълнителната власт, живеят в затворен свят в лошия смисъл на тази дума. Този елит отказва да разпознае новите реалии в световния ред.
Ние винаги сме се опитвали да минем по лесния начин и да останем при познатите неща. Все още боравим с твърде елементарни представи за света, което е един много голям проблем за България.
В момента на световно ниво се случват много процеси, които у нас не се разпознават. Когато говорим за протестите от миналата година обикновено казваме, че нашата ситуация е много сложна, много специална, тук при нас е по-различно. Това, което става в България е част от едни световни тенденции, но това не се осъзнава. Свикнали сме да говорим с термини, които не отговарят на тази нова действителност. В някаква степен даже те са дори архаични – номенклатура, агенти, задкулисие и т.н. Трудно свикваме с новата олигархична репресия, която се осъществява, със слугинажа на политиците. Ние живеем в епохата на постдемокрацията, когато уж всички имаме право на глас, но нас ни управляват 1-2% от световния елит. В България обаче това все още не може да се приеме и осмисли.
В тази епоха на постдемокрация родните политици наистина изглеждат доста балкански и екзотични. В момента продължаваме да сме свидетели на една трагикомична картина. За съжаление образите, които участват в нея, се радват на одобрение на голяма част от нашето население. Казвам население, защото едно гражданско съзнание трудно може да приеме подобен род политици.
В политическия живот у нас се поддържа статуквото. Коалицията, която се създаде, е един колаж, който няма нищо общо с електоралните копнежи и фантазии. Това няма да доведе до нищо добро. Получихме несериозна и нестабилна от политическа гледна точка коалиция. В нея има субекти, които рано или късно ще я разклатят. Помежду си те имат много сложни отношения, които няма да им позволят да управляват добре. За да имаш силна позиция във властта, се изисква да имаш някаква дисциплина и единомислие. Тук не виждам подобно нещо.
Не споделям крайният песимизъм. Винаги има надежда. Ще излезем от тази ситуация, но ни трябват поне още 10-15 години. Все още има някакви дъна, които можем да достигнем и тук не става дума за икономическа мизерия, а въобще за омизеряване на населението. Когато стигнем това дъно, през болката и травмата, ще излезем от него както стана в Гърция, както стана в Испания или на други места. За съжаление, има още накъде да се пада, ще преживеем още болка и травми. Доцент Тодор Тодоров, философ
Агенция БГНЕСКолажи: Иво Ангелов, СВОБОДЕН ЧОВЕК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *