Ковачевски обеща оставка и избори след гласуването на конституционните промени

Ковачевски обеща оставка и избори след гласуването на конституционните промени

© Велко Ангелов

Снимка от визита на македонския премиер Димитър Ковачевски в България през септември 2022 г.

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Македонският премиер Димитър Ковачевски обяви, че в деня на гласуване на конституционните промени ще подаде оставка и ще свика предсрочни избори.В интервю за „Сител“ два дни след дебат в македонския парламент за промените, с които българите ще бъдат вписани в конституцията (като условие за началото на македонските преговори), Ковачевски спомена като алтернатива, „ако ВМРО-ДПМНЕ искат да станат част от правителството, тъй като говореха за обществен консенсус, както говоря и аз, ще получат половината места от нашите“ в кабинета.ВМРО-ДПМНЕ настояваше за предсрочни избори, отхвърляйки варианта да подкрепи конституционните поправки, които нарича „български диктат“, макар те да са записани в предложение на френското председателство на Съвета на Европейския съюз миналата година, прието и от двата кабинета, и формулировките в него да са резултат от дълги разговори между София и Скопие.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

„Никой не се е родил да бъде премиер, голяма чест и отговорност е да реализираш визията на гражданите да живеят по-добре и да бъдеш с тях. И ако погледнете моето изложение относно необходимостта от приемане на конституционни промени, аз бях абсолютно честен за това, което получаваме с ЕС. Казах публично, че в деня, когато гласуваме промените в конституцията, ще подам оставката си и ще отидем на избори“, заяви Ковачевски.По думите на премиера управляващата коалиция, включваща няколко албански партии, ще направи възможното да бъдат приети промените в конституцията. Мнозинството, с което твърди, че разполага властта, са 73-ма души, но само 70 от 120 депутати гласуваха за дневния ред на заседанието в петък, с което започва обсъждането на конституционните промени. За приемането им трябват две трети, или 80 депутати. Дебатът приключи, но заседанието бе временно спряно в търсене на мнозинство; властта твърди, че е спазен правилникът на парламента.Залогът се вдигаРедовните избори би трябвало да са през лятото на 2024 г., а Социалдемократическият съюз дълго предлагаше те да се състоят по-близо до предвидения момент, а не през есента, в обсъжданията по въпроса с опозицията.

Това би била третата оставка на македонски министър-председател за последните близо четири години; последните две бяха на предшественика му начело на управляващите социалдемократи Зоран Заев, който се оттегли като премиер след френско вето за начало на преговори през 2019 г. и след съкрушителна загуба на местни избори през 2021 г. Напускайки и председателския пост в СДСМ, той отвори вратата за Ковачевски.

Това е поредният залог на управляващото мнозинство за приемане на конституционните промени, след като всички министри на водещия коалиционен партньор на Ковачевски от етническия албански блок, Демократичния съюз за интеграция (ДУИ), подадоха оставки преди седмици. Решението бе резултат от искането, отправено от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски на среща с Ковачевски, ДУИ да излезе от властта. Водещата албанска партия в Скопие оттегли министрите си, за да влязат българите в конституцията“Български диктат“ е същата фраза, която бе използвана от предшественика проф. Мицкоски, но това беше гръцки диктат. Но говореха и за българизация, асимилация и други. Но виждаме, че българизация и асимилация вече не съществува. Стана ясно, че на македонски език се превежда цялото европейско законодателство“, каза Ковачевски.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *