Ковачевски ще информира Урсула фон дер Лайен за хода на конституционните промени в РСМ

Ковачевски ще информира Урсула фон дер Лайен за хода на конституционните промени в РСМ - 1

Ковачевски ще информира Урсула фон дер Лайен за хода на конституционните промени в РСМ

На неформалната среща, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за лидерите от Западните Балкани в Атина, премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че ще има официална среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да я информира „за хода на конституционните промени в страната“, предаде БТА.

„Процесът започна, и той започна със 73 гласа „за“ дневния ред за промени в конституцията, като стана много ясно, че СДСМ и европейската коалиция са за продължаване на европейската интеграция на Северна Македония, но опозицията отново, както в миналото, е за блокиране на пътя на Северна Македония в евроинтеграциите, така както беше против включването на Северна Македония в НАТО“, каза Ковачевски в интервю за телевизия Сител.

Ковачевски отново посочи, че управляващата коалиция ще направи всичко възможно да се стигне до положителен резултат в гласуването на промените в конституцията, които предвиждат включване в основния закон на още няколко „части от народи“, сред които и българите, а на въпрос, след като управляващите в страната не са успели да осигурят до този момент необходимите гласове дали ще подаде оставка посочи, че „в деня, в който промените в конституцията бъдат гласувани“, ще подаде оставка, за да бъдат насрочени избори. Вторият вариант е ако ВМРО-ДПМНЕ иска да стане част от правителството да получат половината от министерските позиции, които в момента има СДСМ.

Тези предложения Ковачевски предложи на лидерската среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски още през юни.

„ВМРО-ДПМНЕ постави условия ДСИ да не участва в правителството и техните министри подадоха оставките си. ВМРО-ДПМНЕ ще бъде част от правителството, ние ще завършим целия процес, ще приключим скрининга, ще отворим една или две преговорни глави и ще затворим една от тях, като ще отидем на избори с правителство, в което ще има предимно министри от ВМРО-ДПМНЕ“, каза Ковачевски.

На въпрос дали има споразумение с председателя на парламента Талат Джафери кога ще бъде продължено заседанието на парламента от петък, за да бъдат гласувани промените в конституцията, Ковачевски отговори, че Джафери работи по правилника на парламента.

„Има място за разговор с ВМРО-ДПМНЕ, доколкото независим депутат представи техните позиции, и смятам, че този разговор трябва да се проведе институционално и парламентът е най-доброто място за това, за да стигнем в крайна сметка до решение, което да е в интерес на гражданите, защото гражданите искат и заслужават да живеят в страна-членка на ЕС“, каза Ковачевски, подчертавайки, че единственият път за Северна Македония е европейският.

„Минахме през процес на конституционни промени и по време на членството в НАТО. Благодарение на този успешен процес днес всички се гордеем, че сме член на НАТО, особено когато в Европа се води военен конфликт. Убеден съм, че нашият парламент има капацитет да вземе още едно голямо, стратегическо решение за гражданите“, каза Ковачевски.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *