„Когато отечеството зове, се отзоваваме“: Александър Стуб се кандидатира за президент на Финландия

„Когато отечеството зове, се отзоваваме“: Александър Стуб се кандидатира за президент на Финландия

Александър Стуб

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Бившият финландски премиер Александър Стуб обяви в сряда, че ще бъде кандидат на президентските избори във Финландия през януари 2024 г.Съобщението му дойде, след като в неделя действащият премиер Петери Орпо поиска от Стуб да стане кандидат на партията „Национална коалиция“.

„В тази геополитическа ситуация отговорът е недвусмислен: когато отечеството ни призовава, ние се отзоваваме“, каза Стуб пред репортери.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Стуб, който в момента е професор и директор на Европейския университетски институт във Флоренция, заемаше различни министерски постове, включително на първи дипломат, преди да бъде избран за премиер между 2014 и 2015 г.На предишните европейски избори през 2019 г. той беше един от претендентите за номинация на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия. Партията накрая предпочете германския евродепутат Манфред Вебер, а европейските лидери избраха Урсула фон дер Лайен. Претендент за поста на Юнкер настоя Европейската народна партия да изключи ОрбанСлед като изкара един мандат като вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, Стуб беше избран за директор на Европейския университетски институт.Сред обявилите кандидатурите си за президентските избори са още бившият външен министър на Финландия Пека Хаависто, политологът Мика Аалтола и гуверньорът на националната Банка на Финландия и бивш еврокомисар по разширяването по време на приемането на България в ЕС – Оли Рен.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *