„Който спечели Истанбул, печели Турция“: Имамоглу обяви, че се кандидатира отново

„Който спечели Истанбул, печели Турция“: Имамоглу обяви, че се кандидатира отново

© Reuters

Екрем Имамоглу

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу – ключова фигура и възможен бъдещ лидер на политическата опозиция в Турция, заяви във вторник, че е готов да се кандидатира отново на местните избори, насрочени за март.

„Казвал съм много пъти: който печели в Истанбул, печели и в Турция. Успехът в Истанбул би отвел човек до много важни места в националната политика“, каза пред репортери Имамоглу, който управлява най-големия град в страната.

Имамоглу не беше избран за лидер на опозицията на националните избори през май, но се смята за една от най-големите й надежди да свали президента Тайип Ердоган през следващите години. Той призова за „пълна промяна“ в опозицията, откакто Ердоган победи нейния кандидат Кемал Кълъчдароглу на 28 май. Турската опозиция се разцепи заради името на съперника на Ердоган

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Кълъчдароглу остава председател на основната опозиционна Републиканска народна партия въпреки нарастващите призиви за оставка и не е казал дали ще се кандидатира на партийния конгрес тази есен.Някои анализатори виждат Имамоглу като възможен негов наследник, пише Ройтерс.“Днес отново тръгвам да защитавам Истанбул, отново тръгвам към големия истанбулски съюз“, заави Имамоглу.Републиканската народна партия влезе в сътрудничество с центристката националистическата „Партия на доброто“ и прокюрдската „Демократична партия на народите“ на общинските избори през 2019 г., за да осигури победата на Имамоглу в Истанбул, което дойде като шок за Ердоган и неговата управляваща „Партия на справедливостта и развитието“, припомня Ройтерс. Ердоган за втори път губи Истанбул, Имамоглу води с почти 9 пунктаДвете партии не са разкрили дали ще подкрепят отново кандидата на народната партия на вота през март 2024 г.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *