КОЙ СЕ ЗАИГРАВА СЪС ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА В ПОМОРИЕ?

КОЙ СЕ ЗАИГРАВА СЪС ЗДРАВЕТО НА ДЕЦАТА В ПОМОРИЕ?

На 13.06./събота/ родителите на пострадалите в детски градини деца (ВИЖ ТУК) се събраха на символичен протест до сградата на Община Поморие. Провокирани от неадекватното изказване на кмета Иван Алексиев, което доказа за пореден път мозъчния му статус – че децата са здрави, а „обилното повръщане“, „болките в корема“ и „поставянето на системи“ са „изкуствена паника“, „предизборни вълнения“ и „летен вирус“ (ВИЖ ТУК), майките и бащите се организираха да покажат, че се интересуват единствено от здравето на своите деца. Кметските вълнения за втори мандат на Иван Алексиев са негов проблем.
Вероятно наблюдавайки в ступор от страх увеличаващия се брой на родители с деца и присъствието на медии, кметът събра смелост, излезе от сградата на Общината и видимо притеснен покани на разговор в кабинета си присъстващите, за да даде „отговор“ на техните въпроси. До този момент покрай мястото на събитието само няколко пъти мина с колата си д-р Валентин Продромов, който изготвя менюто на децата и следи за качеството на храните в кухнята-майка. Но само си минаваше. Не се престраши да спре и застане с лицето си пред родителите и обясни защо, аджеба, децата от трите детски градини в Поморие са започнали да повръщат в едно и също време.
Майките и бащите „разкостиха“ кмета Алексиев в опитите му да внуши, че използват децата си за създаване на „изкуствена паника“ и „предизборните вълнения на някои хора“, а повръщането и отпадналото състояние на децата им се е дължало на летен вирус. Майка обясни, че не може да се касае за летен вирус, защото той има инкубационен период, малчуганите са с различна имунна система и няма как след закуската, в три детски градини, по едно и също време дечицата масово да се „разболеят“ и да започнат да повръщат. Като уточни, че нейното дете не е било в същия ден в детското заведение, но е общувало със „заразените от летен вирус“ деца и е в добро здравословно състояние. Това доказва, че не се касае за вирус, а някакво натравяне. Няма родители с подобни симптоми, ако се говори за вирус.
И друг родител изтъкна, че е малко вероятно да са касае за летен вирус, защото след вливането на система, някои от децата „стават като нови“. Което би означавало – натравяне. Въпреки това, майките и бащите допускат бацил от персонала в кухнята да е попаднал в храната за децата, но къде е тогава контролният орган и защо, ако е така, се допускат болни хора на такива места.
Кметът на Поморие, на когото му се въртят в главата само местните избори и втори мандат, започна разговора типично по „банкянски“, ама с привкус на „развалена пица“. Иван Алексиев към родителите:“Добър ден! Господин Тончев е тук, трябваше да поканите и г-жа Гюрова. Шоуто да е пълно.“ Нима за него притесненията на родителите, протеста им и измъчените от повръщане малчугани са ШОУ?!
Кметът отбеляза, че по негова информация подобни симптоми се наблюдават и при децата от детските градини в Несебър и Бургас. Но бе контриран от „Зад кулисите“, че няма такива данни за Бургас и Несебър, за сметка на това има в Ахелой, където млечната кухня се снабдява от същата фирма-доставчик.
Патологичната наглост в оправданията стигна до там – да се опита да внуши на родителите загрижеността си за децата, като изтъкна, че от Община Поморие не са искали да покрият случая и затова са сигнализирали институциите, а още на следващия ден е имало 17 инспектора в кухнята-майка. Долна лъжа!
След публикация на „Зад кулисите“ за хранително натравяне в детските градини в Поморие, в телефонен разговор около 21 часа в четвъртък, пиарката на РЗИ-Бургас сподели, че за пръв път чува за подобен случай и научава от статията. Това се потвърждава и от прессъобщението на Министерството на замеделието и храните от петък: „ОДБХ Бургас извърши незабавна проверка по сигнал за съмнение за хранително натравяне в град Поморие“. Както на официалния сайт на институцията, така и във всички други новинарски сайтове пише „по сигнал“, но НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА, ЧЕ СИГНАЛЪТ Е ПОДАДЕН ОТ ОБЩИНА ПОМОРИЕ.
Ако Община Поморие бе сигнализирала, че има съмнения за хранително натравяне в детските заведения в Поморие, във всички медии щеше да бъде ИЗРИЧНО УПОМЕНАТО, че се извършва проверка в кухнята-майка по сигнал на Община Поморие или Кмета на Община Поморие. Такова нещо нямаше. (ВИЖ ТУК)
Важно е да се отбележи, че след като децата са започнали да повръщат, директорките са уведомили кмета Иван Алексиев, научихме от него на срещата. Симптомите са се проявили след 10 часа сутринта в четвъртък. ЗАЩО ТОГАВА, СЛЕД КАТО ОТ ОБЩИНАТА „БИЛИ СИГНАЛИЗИРАЛИ ИНСТИТУЦИИТЕ, А КМЕТЪТ СЪБРАЛ В ПЕТЪК СУТРИНТА 17 ИНСПЕКТОРИ НА ПРОВЕРКА“, В ЧЕТВЪРТЪК ВЕЧЕРТА, 21:06 ЧАСА, ПИАРКАТА НА РЗИ-БУРГАС КАЗВА, ЧЕ НЕ ЗНАЕ ЗА ПОДОБЕН СЛУЧАЙ??? Ако това не се нарича „опит за потулване на случая“, тогава как???
В разговора с родителите в кметския кабинет се разбра, че кметът не знае коя фирма е зареждала детските градини със суха храна в петък, когато кухнята-майка е принудително затворена, и кой ще зарежда в понеделник, когато след 17 часа ще излязат резултатите от взетите проби. Ето на това му се казва общински контрол, информираност и загриженост.
В крайна сметка, от цялото блябосване, от кмета научихме, че резултатите от взетите проби от храните и посудата в кухнята-майка ще бъдат готови в понеделник и, ако се окаже хранително натравяне, ще обяви нова обществена поръчка, а фирмата-доставчик и изпълнител (едновременно) – сменена. Все неща, които вече са ясни, а другите се предполагат. Въпреки това, родителите изразиха съмнение, че се ОПАСЯВАТ ОТ МАНИПУЛИРАНЕ НА ЛАБОРАТОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И СА СКЕПТИЧНО НАСТРОЕНИ.
След приключването на срещата между кмет, родители и медии, на фейсбук страницата на Община Поморие се появи подигравателно съобщение придружено със снимки, направени от сградата на Общината, през щорите, с които Община Поморие се опитва да внуши,че протестът на родителите е нагласен и предизборен. Коментарът гласи: „НИЩО ПРЕДИЗБОРНО!“
Днес, след срещата на майките с кмета, в сградата на Общината, главните протестиращи анализират как е минал протестът на „майките“ !“
Ужасна гавра с родителите и измъчените от повръщане деца, придружено със силни болки. „НИЩО ПРЕДИЗБОРНО“ е написано с големи букви и сложено в кавички, което означава „ВСИЧКО Е ПРЕДИЗБОРНО“. Според Община Поморие, представлявана от гербаджийския кмет Иван Алексиев, протестът не е на майките, а на някой друг. Евтино и долно! Този цинизъм е началото на края му. „Зад кулисите“ работи в обществена полза, не е сред платените сайтове на кмета.
След всичко случило се и цялата фактология, можем само да отбележим, че МАЙКИ, БАЩИ И ДЕЦА БЯХА ПРЕВЪРНАТИ В МЮРЕ НА ПРЕДИЗБОРНИТЕ СТРАХОВЕ НА ЕДИН ИЗПЛАШЕН И ГУБЕЩ ПОЗИЦИИ И ВЛАСТ КМЕТ. А здравето на децата на Поморие…ZADKULISITE.COM

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *