Командир на проруски сепаратисти в Донецк предложи замразяване на войната

Командир на проруски сепаратисти в Донецк предложи замразяване на войната - 1

Командир на проруски сепаратисти в Донецк предложи замразяване на войната

Ръководителят на сепаратистките сили в Донецка област, Александър Ходаковски, предложи Русия да спре военните действия в Украйна и да замрази конфликта по текущите фронтови линии. Това предложение повдигна въпроси за възможността за мирно решение на конфликта и се основава на подобно предложение, направено от лидера на наемническата група „Вагнер“, Евгений Пригожин.

Ходаковски изрази съмнения, че Русия може да постигне победа в Украйна чрез военна намеса в близко бъдеще. Той смята, че замразяването на конфликта може да доведе до фаза на „нито война, нито мир“, където Русия би могла да увеличи влиянието си върху Украйна.

Идеята за замразяване на конфликта вече бе представена от Пригожин през април. Този подход се свързва с интересите на определени кръгове в Кремъл, които се страхуват от вътрешнополитически нестабилност и икономически последици от продължаващата война.

Макар че този вариант за мирно решение на конфликта се обсъжда, интересът около него намаля след неуспешния опит за преврат от страна на „Вагнер“ и след ареста на руския ултранационалист Игор Гиркин, който подкрепя активните военни действия в Украйна.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *