Кому е нужно това злобно противопоставяне и това ли е начинът да се повишат лекарските заплати у нас, а и не само лекарските?

Кому е нужно това злобно противопоставяне и това ли е начинът да се повишат лекарските заплати у нас, а и не само лекарските?

Поместеното заглавие в информационен сайт „По-добре сервитьор, отколкото лекар. Така е в България“, разгневи Фейсбук.“Каква е тая атака срещу сервитьорите, сякаш 1600 лв. са главоломна заплата и какво общо има заплатата на лекаря със заплатата на сервитьора, не мога да се сетя.
Вчера бтв излезе с обширен материал за културата на българина при оставянето на бакшиш, който след всичките всеизвестни локуми и aлабализми накрая завърши с възмутителното заключение, че много от сервитьорите укривали доходите си от бакшиши и така тези пари оставали извън финансовата система. От три дни пък гледам тази глупост от jobs.bg да се въргаля из фейса, споделена не само от френдове, но и от сайтове.
Съгласна съм, че заплатите на лекарите са ниски, но ви уверявам,че заплатите на сервитьорите съвсем не са 1600 лв., макар че това също не е кой знае каква главоломна сума, защото при цялото ми уважение към лекарската професия, сервитьорската също не е за подценяване.
От сервитьорските кадри се изисква да са умни, красиви, спокойни, грациозни, приветливи, физически и психически издържливи, да умеят да общуват свободно, но не и фамилиарно, да са опитни, а за тези, които получават по 1600лв, защото наистина има и такива, да владеят свободно поне един западен език. Много често работното време надхвърля 12 часа, а през всички тях сервитьорът трябва да е в пълна физическа и психическа кондиция, като храненето и дори ходенето до тоалетна са когато може, а не през фиксирана почивка. Тъй като съм в този бранш от дълго време, наблюденията ми са, че само един от от десет души става наистина за сервитьор(друг е въпросът, че поради големият недостиг на кадри работодателите се принуждават да наемат хора от „кол и въже“), за сметка на това пък само един от десет души от нас се отнасят уважително към тази професията(говоря за професията, като цяло, не за отношението към конкретни хора от личния кръг познати, които я практикуват). Освен това сервитьорството отнема най-хубавите години от живота и се практикува до време не само заради дискриминационните изисквания за възраст в повечето заведения, а и заради психическото, емоционално и физическо похабяване на на тези, които го упражняват дълго време.И накрая, ако е толкова облагодетелствана и високо-платена тази професия, защо има такъв голям глад за кадри в сектора? Защо всички които са се изказали под тази статия не отидат да я практикуват и да вземат 1600 лв.? Отговор – ами защото не могат, защото е трудна и защото не е за всеки.П.С. – Ако човек е добър лекар или добър сервитьор никога няма да остане без работа, въпросът е, кому е нужно това злобно противопоставяне и това ли е начинът да се повишат лекарските заплати у нас, а и не само лекарските? „Ani Angels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *