КОНТРАБАНДАТА НА ЦИГАРИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА ОТ БЪЛГАРИЯ. ДОКЛАД НА СЛУЖИТЕЛИ НА РЕПУБЛИКАТА, ВЪТРЕ ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ ФЛОРОВ, ЦАЦАРОВ…

КОНТРАБАНДАТА НА ЦИГАРИ И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТЕРОРИЗМА ОТ БЪЛГАРИЯ. ДОКЛАД НА СЛУЖИТЕЛИ НА РЕПУБЛИКАТА, ВЪТРЕ ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ ФЛОРОВ, ЦАЦАРОВ…

В редакцията на АФЕРА се получи доклад, на английски език, подписан от „Laboratory analysis hotspot“ и озаглавен: „Контрабанда и финансирането на тероризма от политици и фигури от правителството в България“ / „CONTRABAND AND TERRORIST FINANCING BY POLITICIANS AND GOVERNMENT FIGURES IN BULGARIA“/. Материалът е изпратен до електронните пощи на няколко български сайта. Като „автори“ на текста са се обозначили: „Автор на този текст са служители на Република България – Министерство на финансите, Националната агенция за сигурност – ДАНС, ГДБОП. Ние искаме да защитим нашата анонимност от съображения за сигурност.“
Прави впечатление, че в анализа най-пожалени са шефът на Митниците Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, въпреки че той е посочен като „принципал“, който нищо не е направил за пресичането на контрабандата с цигари, свързана с „Ислямска държава“, както е посочено в текста.
Публикуваме го поради информацията, която осветява процеси от обществена значимост. Публикуваме текста дословно в груб превод:
„Контрабанда и финансирането на тероризма от политици и фигури от правителството в България
Контрабандата с цигари е един от най-добре развитите бизнеси на организираната престъпност в България. Има два начина: на изток от България и към Западна Европа от България. Основната стока е цигари, произведени в България от Булгартабак и Табако. Булгартабак, зад която стои член на парламента от Движението за права и свободи / ДПС / Делян Пеевски, има по-голям дял.
По турски източници, потвърдени от български източници в Министерството на вътрешните работи и Агенция Митници, контрабандни цигари, внесени от Булгартабак са предимно под марката Prestige, произведен в съоръжение на Булгартабак – Благоевград.
Документални измами проправят пътя. Част от продукцията е незаконна и не успява да се документира. Това означава, че никакви данъци не се начисляват, не се формира печалба, която да се отчита и не се плаща акциз. В същото време, документи предоставят данни за износа на тази продукция до Иран, Ирак, Сирия и. Камионите преминават транзитно Турция.Престъплението започва, когато тези камиони са разтоварени и цигарите минават контрабандно обратно в Турция. Според властите в Анкара, цигарите Prestige, произведени от Делян Пеевски, притежават 10% от незаконния пазарен дял. Това е една огромна част, която носи милиони печалба. Повече от шокиращо още е, че задачата на контрабандни стоки обратно през границата се осъществява от специализирани групи от Ислямска държава.
Пеевски е направил контакт с тях и има обратно дял от печалбите към тях. Този дял отива в покупки на оръжия, обучение на терористи в специални лагери и терористични нападения в Европа, САЩ и други части на света.
Данните на Европол сочат, че цигарите в ЕС производството и контрабандата е специалност главно на обединения от бившия Съветски блок. Данни и информация за контрабандни канали са били представени пред Съвета за сигурност на ООН.
Роналд Ноубъл, генерален секретар на Интерпол, счита, че годишните печалби от контрабанда на цигари са около 400-500 0000 0000. Това надхвърля печалбата от наркотрафик.
Сред причините за разцвета на контрабандата на цигари е, че това води до по-малък риск от наркотиците. Само в Европейския съюз, мафиотските печалби от цигари се изчисляват на над 6.0 милиарда евро годишно. Само 5 на сто от контрабандни цигари са намирани някога.
Нещата са още по-сериозни в България, защото тази незаконна търговия включва представители на политическия елит, правителството и тайните служби. A политическия чадър е разпространен над контрабандата и разкриването е особено трудно.
Ето един пример за това. На среща, състояла се в офиса на главния прокурор на Сотир Цацаров на 13 май, 2015 г. Темата е била контрабандата на цигари през и от България. / Били са обсъдени най-новите находки на границата с Турция на украински, молдовски и китайски тирове на Капитан Андреево /, както и арестите на митническите служители, участващи в контрабандата.
На срещата е решено да не се разширява бюджета за борба с контрабандата, смятайки, че други въпроси са по-важни.
Главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов демонстративно игнорират информация от службите за участието на парламентариста от ДПС Делян Пеевски и други политици в наказателните схеми. Те обозначават като „параноични“ сигналите, че Националната агенция за сигурност прикрива доклади и оперативна информация за контрабандата на цигари. Те пренебрегват и дори се подиграват на факти, че част от контрабандните печалби отиват в терористична организация за въоръжаване и обучение.Експертни оценки поставят печалбите на Пеевски от незаконни продажби цигари в Турция в размер около 350-400 000 000 годишно.
Някои от тези пари отиват директно в неговите партньори в Ислямската държава. Друга част отиват в купуване на гласове за Движението за права и свободи по време на избори и да се внуши радикален ислям в неговия избирателен район – Велинград и Сърница. В Сърница Саид Муутлу е обвинен в насаждане на радикален ислям пред Пазарджишкия съд. Същият човек е лидер на българския клон на нелегалната Ислямска организация, Ал Уакъф ал Ислами.
Според прокурор Нели Попова, българската клетка на същата ислямистка организация е базирана в четири-звезден хотел в Истанбул. Самата организация преследва програма, чиято дългосрочна цел е Ислямистка държава да обхване цяла България. Финансирането идва от Саудитска Арабия през Турция, със средства, които пресичат нелегално българската граница.
Саид Муутлу има кръг от лектори, на всеки от които той плаща евро 300 на месец. Той също работи по образователна програма, а жените преподаватели взимат 200 евро на месец. Организацията работи с пропагандни центрове в Благоевград, Пловдив и София. Платени настойници следят развитието сред младежта.
Национална агенция на България – ДАНС разполага с информация, че фирми, свързани с Делян Пеевски, са финансирали организацията на Саид Муутлу. Парламентаристът от ДПС също дава пари за финансиране на всички действия и операции, за да се включат и роми от района на Изток от Пазарджик за радикален ислям. Тези сигнали обаче са рутинно обхванати и не са довели до никакви действия. Бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев се ползва с близки отношения с Делян Пеевски. Това е публична тайна – че именно активната финансова помощ на Пеевски е превърнала Пазарджик и Сърница в центрове на радикален ислям в България. Именно в тези области се вижда най-интензивно джихад проповядването и идеята за халифат, която е приоритет на терористите на Ислямска държава. Това се прави, за да се даде възможност на Движението за права и свободи да влиза в споразумения за споделяне на правителствена власт срещу обещания за предотвратяване на радикализацията на етническо напрежение или възможен конфликт.
Добре е да припомним, че на 11 Февруари 2015 президентът на САЩ Барак Обама поиска Конгресът да обяви война на обединението на Ислямската държава. Причината президентът да посочи това, бе, че ако ислямистите не бъдат спрени, те биха могли да се превърнат в пряка заплаха за САЩ.
Тази заплаха сега е надвиснала над България, но все още не съществуват активни мерки срещу тръбопроводите на тази антидемократична идеология.
Интересен факт в този смисъл е, че адвокатите на седем от 13-те обвинени в радикален ислям в Пазарджик идват от най-скъпите юридически кантори на страната в София, собственост на Даниела Доковска. Техни колеги коментират, че таксите са още веднъж платени от фирми, близки до Делян Пеевски. Местните ислямистки активисти едва ли биха могли да си позволят елитни адвокати.
Джихадистките връзки на Делян Пеевски не свършват с финансирането на активисти и подривни групи в Пазарджик, Сърница и района на Родопите. Източници от ДАНС и Министерството на вътрешните работи, които предпочитат да останат анонимни, информират, че той е в контакт с ислямски представители чрез емисарите му, които управляват контрабандата на цигари от България (Булгартабак) през Турция към Сирия, Иран, и Ирак.
Данни на турските служби показват, че незаконните продажби на цигари „Престиж“ донасят печалби от 400 милиона евро. Около 40 процента от тези пари отиват за терористични групи, свързани с Ислямска държава, когато се уверят, че цигарите, които са преминали транзитно Турция се връщат там. Парите отиват директно в покупки на оръжие и организиране на терористични нападения в различни части на света. Агенцията за митниците и турските специални източници твърдят, че само през 2014 са били продадени около 120 контрабандни контейнери с цигари от Булгартабак в Турция. Информацията Анкара изпраща до София, но е потулена и органите на българските прокуратурата не успяват да започнат разследване.Кой участва в тази контрабанда, която отдавна се е превърнала в част от терористичната стратегия Ислямска държава?
Първо, ДПС депутатът Делян Пеевски. Преди конфликта си с банкера Цветан Василев, един от мажоритарните собственици на Корпоративна търговска банка АД, той използва приятелството си с него, за да тегли кредити за около 250 милиона евро / 500 милиона лева /.
Парламентаристът Делян Пеевски е пряко отговорен за контрабандата и за връзка с терористични организации. Той е човекът, чието назначаване като шеф на ДАНС причини общонационални протести през 2013 г. Демонстрациите продължиха в продължение на 10 месеца. Пеевски подаде оставка като шеф на ДАНС, но остава в Народното събрание. Номинирането и назначаването на Пеевски бяха предмет на споразумение между Движението и БСП Българската социалистическа партия. По време на разговор между почетния председател Ахмед Доган в неговите Сараи и лидерите на БСП Сергей Станишев и Лютви Местан се стига до решението за Пеевски. Пеевски, от своя страна предоставя гаранция, че ще арестува и изпрати в съда лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и неговия заместник и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Целта е да се вземе от ГЕРБ властта за дълго време, докато ГЕРБ и БСП поемат контрабандните канали и обществените поръчки, като единствени източници на колосални печалби. Тези тайни споразумения имат значение, защото показват нивото, на което бяха обсъдени въпроси, свързани с осигуряване на комфорт за незаконна дейност. Политическият чадър не само остави контрабандните канали, но и освободи пътя за репресии срещу политически опоненти. Картината се усилва от пропагандата оказвана на българската общественост чрез медийната империя – собственост на Делян Пеевски и майка му.
На 27 ноември 2014 г., един от най-големите и най-влиятелните вестници в света, The New York Times, пише: „Няколко олигарси контролират медийните компании в България, а България редовно се класира на последно място сред народите от Европейския съюз в World Press Freedom Index .Кой ръководи контрабандните от България
Всеки четвърти българин пуши нелегални цигари. Това означава, че 400 българи пушат контрабандата и най-малко 15 000 българи участват в незаконната търговия. Това е, което официалните статистически данни показват. През последните 10 години нацията е загубила 6,0 милиарда от незаконни цигари. През второто тримесечие на 2014 г. незаконната употреба на тютюн достига 20 процента. Тази висока цифра означава загуби от около 500 милиона за държавата.
Това са официалните данни. Зад тях обаче се крият други цифри, които не се публикуват. Такива като например, една значителна част от нелегалните цигари се произвеждат в България, най-вече от Булгартабак, а също и от Табако.
На 16-ти декември 2014 Държавната агенция за митниците стартира масови проверки в цигарените производствени мощности. Проверките не са обявени публично, но в тях участват над 120 служители, които са настъпили в съоръженията Булгартабак София, Благоевград и Пловдив. Министър-председателят Бойко Борисов е знаел, както и министърът на финансите Владислав Горанов. Последният се противопоставя на действието силно, като се аргументира, че митниците са имали по-важни въпроси. Самият директор на Агенция Митници Ваньо Танов е смъмрен от заместник на Делян Пеевски по телефона, под предлог, че прави голяма грешка. Други депутати на ДПС Йордан Цонев, както и Камен Koстадинов, също му влияят по телефона, отново с остри протести срещу проверките на Булгартабак.
Това е публична тайна – че министър Владислав Горанов и депутатът Делян Пеевски са приятели. Не в медиите на империята Пеевски-Кръстева се разпространява снимка на двамата, които пият напитки в един клуб. Банкерът Цветан Василев, обаче, твърди, че Горанов е посетил хотела Berlin в столицата, в квартал Бояна – дружество, което се счита, че е собственост на Пеевски и място, където политици и бизнесмени от неговия кръг обсъждат и координират своите действия. Там, двамата разговаряли за бизнес и начина на осигуряване на договори за обществени поръчки за фирми, близки до Пеевски и Движението за права и свободи. Шофьорът на Горанов, един офицер от Национална служба за охрана, също говори за чести разговори в хотела. Той се е оплакал на колегите, че се налага да чака министъра в продължение на часове в подземен паркинг на хотела.
Делян Пеевски е основният двигател на цигарената контрабанда от България към Близкия изток и Турция.
Първият му лейтенант е Венцислав Чолаков, изпълнителен директор на Булгартабак. Чолаков е обект на разследване в Дубай за контрабанда на 20 контейнера с цигари.Изпирането на пари, контрабанда е на TGI Близкия Изток FZE компания Dubai, включена в свободната зона Jafza; Prest Trade – компания, която е изцяло под прикритие, но се смята, че се намира в рамките на Дубай, и Табако EMEA.
Камиони ТИР тръгват от България с перфектна документация. Посочва се, че цигарите се изнасят в страни като Сирия, Ирак, и Иран. Маршрутът преминава през Турция. След като камиони контейнеровози напускат турската територия за своите мними дестинации, те са придобити от структури на Ислямска държава. Споразумението между Пеевски и терористите е последните да получат между 20 и 40 процента от прогнозните печалби, като стимул за активната им роля в разпространението на цигарите. Вероятната печалба от турските продажбите на контрабандни цигари е за около 400 милиона евро. Най-малко между 100 и 130 милиони отиват в хазната на терористите, а от там в покупки на оръжие и терористични изстъпления в Европа и на други места по света.
Представете си, броят на калашници и взривни устройства, които за 130 млн. евро могат да се купят!
Добре е да припомним, че през ноември 2014 г. български компании участват в оръжейна сделка със Саудитска Арабия. Четири самолети, натъпкани до крилете пътуват от София за Riyad. Още два ги следват. Това бе потвърдено от притежателя на SPEEDEX Ltd Красимир Семков, който взима участие в сделката. Според някои източници, оръжията са били продадени с одобрението на САЩ и са предназначени да попаднат в ръцете на сирийските опозиционни. Източници от българските тайни служби, обаче твърдят, че една значителна част от тези оръжия отиват в терористичен лагер на една ислямска държава.
В сделката участва, от българска страна, Делян Пеевски, чрез дружество, собственост на търговец на оръжие Петър Манджуков. Той от своя страна е известен с повече от едно или две ембаргови нарушения при доставяне на оръжия в Алжир, Ангола и други африкански държави.
Наред с тероризма, част от постъпленията, оцветени от контрабанда, отиват за купуване на гласове за Движението за права и свободи по време на българските избори и за да се създадат радикални ислямски центрове в тази страна. Тези центрове са не само български проблем, а проблем за цяла Европа и в частност на Европейския съюз, тъй като техните членове обучават хора, които, бидейки притежателите на документи за самоличност на Европейския съюз, имат право на влизане във всички други народи в ЕС. Именно те, които действат като проводници на радикален ислям и като ядките на радикални клетки в цяла Великобритания, Германия, Скандинавските страни, Полша, Чешката република и на други места.Кой сега е в Булгартабак и в контрабандата на цигари за Турция
Турските специални служби са изпратили над 20 сигнали до българските власти, като ги информират за проблема с контрабандата на цигари от България в Турция и за канали, пресичащи България. Повечето от тези сигнали са били покрити, а останалата част са били оставени без последващи действия или просто игнорирани. Това се потвърждава от много служители на ДАНС, митниците и Министерството на вътрешните работи.
Реалността е такава, каквато е разкрита в документите на 14 май 2015 г., на турската митническа инспекция, следствена комисия и Министерството на вътрешните работи, цитирани от вестник Миллиет:
В специалният доклад се посочва, че през последните години контрабандни цигари, внесени от България и произведени от Булгартабак са се увеличили значително.
„Пазарът на нелегални цигари в Турция се поддържа най-вече от най-известните марки на Булгартабак. Тяхното влизане и дистрибуция е работа на Салам Фарадж Кадер. Инспекторите на пристанището са установили, че транзитът е от брокерска компания през една компания, наречена Eagle Group и ПКК в Европа. Доказано е, че приходите от контрабандата се изпращат на членовете на терористичната организация в Северен Ирак. “
Освен това, специален доклад сочи, че „нелегалния пазар в цигарите в Турция се подава най-вече от марката Булгартабак Prestige. Заедно с това са трафикирани MM, Victory и Ева марки цигари, произведени от същата компания. Установено е, че Салам Фарадж Кадер прехвърля пратки от Северен Ирак. Той се подпомага от дъщерни дружества на ПКК. Лицата Фарук Мустафа, Omar Rahmad и Ниуан Рауф Али също участват чрез международна търговска фирма. Всички те действат чрез една компания, наречена Eagle Group. Фарук Мустафа се вижда като посредник който изпраща пари на терористи на ПКК в Северен Ирак.
Българските цигари са незаконно прехвърлени от Иран. Бюрото за Изследвания в Истанбул е установило, че приходите от тези продажби са изпрани чрез обменни бюра в Agri. Според някои оценки поставят сумите на над лири стерлинги 450-500 000 000. “
Пеевски и неговия кръг също са активни в контрабандата на цигари от България на запад. Предимно засегнати са Великобритания, Германия, Италия и скандинавските страни, където цените на цигари са високи, а печалбите са огромни.
Камионите с цигари идват от турската митническа свободна зона, областта на Мерсин и пътуват към Западна Европа по различни коридори за трафик. Повечето Jin Ling марки цигари се продават във Великобритания.
По това време 20 митнически служители са били уволнени за подозрение в участие в контрабанда на цигари. Агенцията Митници разполага с информация за това как са функционирали каналите. Тя е била препратена до прокурори, но все още няма ходове за разследването и. Фактите редовно се докладват на министъра на финансите, който също не успя да направи нищо, за да ограничи или да се противопостави на този трафик. Наистина, той открито заяви, че той не се интересува, че контрабандните цигари се предлагат в Европа: това не било негов проблем.Някои контрабандни стоки се съхраняват в България до предаването им в Европа и това е обезпечено.
Трафикът включва висши служители на Министерството на вътрешните работи, финансови институции, митниците и представители на организираната престъпност. Има изобилие от примери.
На 12 ноември 2012 г., служители на Агенция Митници в София, откриват над 25 милиона броя контрабандни цигари: най-голямата бройка, намирана някога в един магазин.
По време на действието, са отбелязани две коли да наблюдават действията на митническите служители. При команда на митническото разузнаване са задържани подозрителните коли. Един от тях успя да се измъкне, но вторият е притиснат в ъгъла и след кратка гонитба спира. Докато двамата мъже в колата е трябвало да бъдат арестувани, те показват документи за самоличност и значки ги идентифицират като офицери от ГДБОП.
Запитани какво правят, те отговорят, че са изпратени лично от директора на ГДБОП и главен комисар Станимир Флоров, уж за да се наблюдава в магазина, но в действителност да го охраняват. Делото е докладвано на ръководството на МВР в лицето на тогавашния министър Цветан Цветанов, министър-председател Бойко Борисов и министър на финансите Симеон Дянков. Оказва се, на „мониторинг“ е известен единствено Станимир Флоров и тогавашния заместник-министър на финансите (а сега министър) Владислав Горанов. И двамата твърдят, че действително са знаели за магазина, но били чакали, за да се видело какво още може да се случи. Взето е решение по случая – да бъдат покрити за да се предотврати скандал, и за да не стигне до Брюксел и партньорски служби. Доказателство за ГДБОП офицерите е на запис, който потвърждава чадъра разширяван над контрабандата.
В този момент Станимир Флоров, според информация от службите и митнически персонал, е главно отговорен за трафика на цигари през и от България. Той е в постоянен контакт с Делян Пеевски. В същото време, Флоров е и вътрешен съветник по сигурността на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и една от основните фигури в МВР и специалните служби.Флоров координира действията на звено за борба с тероризма, които да помагат за охрана и транспорт контрабандни цигари.
През април 2015 г., офицер от това специализирано звено – Драгомир Драганов е бил арестуван и обвинен в подпомагане на цигари – контрабанда на стойност над 24 милиона (почти 13 милиона евро). Разследването срещу него е било част от упражнението да се ограничи контрабандата през Капитан Андреево. Една цяла смяна от митнически служители от същата поръчка бе арестувана. Ттвърдеше се, че участва в контрабанда. Ръководителят на Агенция Митници Ваньо Танов предложи чслужителите да се подслушват и наблюдават с оглед откриване на техните шефове. Неговото предложение обаче категорично е отхвърлено от главен прокурор Сотир Цацаров и от неговия заместник Борислав Сарафов. Министърът на финансите Владислав Горанов също е критичен към идеята с аргумента, че това не е толкова важно. Той заявява още, че контрабандата в Европа е грижа на други страни, и че турците са така или иначе в борба с българските контрабандни цигари. Той реагира най-остро, когато му се доказва, че голяма част от Prestige контрабандните печалби отиват за терористични покупки на оръжие и тероризъм. „Нека великите сили да се справят с него; нашите интереси се различават“, каза той.
След тези разговори и срещи, министър Горанов записва да направи няколко обаждания до хотела Berlin в столицата квартал Бояна, се надяваше да бъде собственост на парламентарист Делян Пеевски чрез серия от подставени и фирми. Поканите бяха последвани от натиск срещу отговорните фактори в митниците и някои ГДБОП следователи. Нещата напреднаха що се отнася до участието на така наречената гражданска асоциация Анти мафия с лидер Григор Здравков, който чрез Пеевските семейни медии, твърди, че някои митнически служители и служители на МВР са участвали в контрабандата на наркотици. Интригуващото е, че същият Григор Здравков е бил уволнен от Агенция Митници при 2009 за участие в търговска контрабанда на стоки. Още по-интригуващо е, че гражданско сдружение с това име никога не е било регистрирано и не фигурира в Държавния регистър на юридическите лица с нестопанска цел. Преди известно време, Петър Якимов член на същата „гражданско сдружение“, призна пред ГДБОП служители, че са подслушвали политици, за да ги изнудват. Той също така призна, че Димитър Стефанов – член на партията ГЕРБ е личен приятел на премиера Бойко Борисов – и е обещал Mercedes, ако те провеждат кампания за дискредитиране в медиите срещу хора, които номинират. „Легията“ прави своята част от сделката, но Karate Kid не дава колата. След това Здравков и Якимов започват да клеветят самия премиер Борисов пред медиите за отмъщение. Тези признания са надеждно записани и се съхраняват в ГДБОП . В момента, същите хора, които ги правят, се използват активно от кръга около Пеевски да компрометират всеки опит да се разкрие истината за контрабанда на цигари и връзките на парламентариста с Ислямска държава.
Това е най-вече е осъществявано чрез сайта PIK собственост от Недялко Недялков, но финансирани от Пеевски, заедно с другите медии, собственост на семейството Пеевски.
A прикрита, но жестока война се води срещу конкурент на Булгартабак – Табако. Независими източници разказват за среща между Делян Пеевски и министър Горанов, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Бойко Атанасов (задължен да Пеевски за поддържане на поста си, след изкачването на власт на ГЕРБ и формирането на втори Борисов кабинет), главният секретар на МВР Георги Костов и председателят на ДАНС Димитър Георгиев – за да бъде унищожен Табако чрез всички налични средства и по този начин да се монополизира пазара и контрабандата единствено за Пеевски.Контрабандата и финансирането на тероризма?
Това е повече от ясно, че такава масивна контрабандата от и през България не може да се осъществи без гаранции от най-високо ниво.
Един анализ на фактите показва няколко неща:
1. спиране на разследвания срещу контрабандата на цигари е доказателство, че някои национални правителства и водещи кръгове на политическите партии имат определени интереси в него.
2. значително участие на депутата Делян Пеевски с цигари контрабанда без никаква санкция, говори, че той се ползва от закрилата на мощни национални фигури. Някои фигури могат да направят това – само премиерът Бойко Борисов и други премиери преди него. Политическият чадър също е удължен с Движението за права и свободи, чийто член е Пеевски, както и че е депутат.
3. Непреките доказателство за връзките му с радикални ислямисти и терористи, е фактът, че главните действащи лица в процеса срещу мюсюлманската радикализация в България, който се проточва втора поредна година в Пазарджишкия съд, са от неговия избирателен район – Велинград и Сърница. Органите и услугите са наясно с тези факти, но не са успели да направят никакви ходове срещу това.
4. За няколко години, българските специални служби не са успели да завършат една единствена забележителна инициатива срещу контрабандата на цигари. Това може да означава само едно нещо: техните лидери са или участващи в контрабанда, или са принудени да прикриват тази незаконна дейност от най-високите етажи на властта и политиката.
5. Прокуратурата засега не успява да провокира едно единствено разследване за незаконосъобразност и контрабандни сигнали за Булгартабак, чиято сянка е собственикът Делян Пеевски. Някои медии са публикували много разследвания за явни незаконосъобразности, извършени от това дружество и неговия притежател, но вместо да действа независимо, прокуратурата преследва журналистите, които имат смелост да говорят истината. Това не може да се случи без разрешението на главния прокурор на Сотир Цацаров и неговият заместник Борислав Сарафов, отговарящ за борбата с организираната престъпност.
6. Въпреки открояването на множество копия на информация за безчинствата на контрабанда на цигари, премиерът Бойко Боросов, министър на финансите Владислав Горанов и главният прокурор Сотир Цацаров не веднъж се дистанцират от действията на кръга около Движение за права и свободи, както в лицето на почетния председател Ахмед Доган и парламентаристи Делян Пеевски, Йордан Цонев и лидер на ДПС Лютви Местан. Всеки опит да се разобличат тези хора завършва в преследването на медии и журналисти, най-вече от страна на Националната агенция за приходите, прокуратурата и полицията.
Изводите са повече от неприятни и с опасни последици не само за България, но и за Европа, САЩ и други части на света. Толерирането на контрабанда, която финансира терористични организации е престъпление срещу обществото, човечеството и цивилизацията като цяло. Имитация на реформата в съдебната система, сектора за сигурност, и най-вече в специалните служби, е начин за прикриване на участието на отговорните политици и правителствени фигури в контрабандата на цигари и наркотици. По цял свят това се нарича мафия и помагачество тероризма: престъплението от най-висок риск.
Избирателното прилагане на закона води до репресии срещу дисиденти и всички, които се опитват да информират обществеността за корупционна практика, която парализира цели сектори от българската икономика.
Отказът от тези лица да се борят с престъпността и да пресекат пътя на корупцията по високите етажи на властта води до по същество до суспензия на Конституцията и тежко нарушение на правата на всички граждани на Република България.Автор на този текст са служители на Република България – Министерство на финансите, Националната агенция за сигурност и ДАНС, ГДБОП. Ние искаме да защитим нашата анонимност от съображения за сигурност.
Анализ Laboratory хотспотCONTRABAND AND TERRORIST FINANCING
BY POLITICIANS AND GOVERNMENT FIGURES IN BULGARIA
Cigarettes contraband is one of the best developed organised crime businesses in Bulgaria. There are two routes: eastwards from Bulgaria and to Western Europe from Bulgaria. The main commodity is cigarettes manufactured in Bulgaria by Bulgartabac and King`s Tabacco. Bulgartabac, behind which stands member of the parliament from Movement for Rights and Freedoms /MRF/ Delyan Peevski, has the larger share.
Turkish services’ data, confirmed by Bulgarian sources at the INTERIOR MINISTRY Ministry of the Interior and the Customs Agency, cigarettes smuggled by Bulgartabac are mainly under the Prestige brand manufactured in Bulgartabac’s Blagoevgrad facility.
Documentary fraud paves the way. Part of the output is illicit and fails to be recorded. This means no taxes are levied on it, no profits are accounted, and no excise is paid. At the same time, papers provide for the export of this output to Iran, Iraq, and Syria. The trucks traverse Turkey in transit. The crime commences when those trucks are offloaded and the cigarettes is smuggled back into Turkey. According to the authorities in Ankara, Prestige cigarettes manufactured by Delyan Peevski holds some 10 percent of the illegal market share. This is a huge proportion that brings millions in profits. More shocking still, the task of smuggling the contraband goods back through the border is undertaken by specialist groupings from Islamic State. Peevski has made a compact with them and kicks back a share of the profits to them. This proportion goes into arms purchases, training terrorists in special camps, and terrorist attacks in Europe, the USA and other parts of the world.
Europol data show that EU cigarettes manufacture and smuggling is the speciality mainly of groupings from the former Soviet Bloc. Data and information on smuggling channels has been presented before the UN Security Council.
Interpol general secretary Ronald Noble considers that annual cigarettes smuggling profits come to some 40 – 50 billion. This exceeds drug traffic profits.
Among the reasons for the flourishing of cigarette smuggling is that it entails less risk than drugs. In the European Union alone, cigarette mafia profits are estimated at over euro 6 billion a year. Only 5 percent of the smuggled cigarettes are ever found.
Things are even more serious in Bulgaria because this illegal trade involves representatives of the political, government and secret service establishments. A political umbrella has been spread over the contraband, rendering the uncovering of the organisations particularly difficult.
Here is a case in point. A meeting took place in the office of chief prosecutor Sotir Cacarov on May 13, 2015. The topic was cigarettes smuggling via and from Bulgaria. The latest finds of Ukrainian, Moldovan and Chinese TIR trucks at the Kapitan Andreevo Customs post /on the border with Turkey/ were discussed, as were the arrests of customs officers involved in smuggling.
The meeting resolved not to expand the anti-smuggling budget, deeming other matters more important.
Chief prosecutor Sotir Cacarov and his deputy Borislav Sarafov demonstratively ignored information from the services on the involvement of MRF parliamentarian Delyan Peevski and other politicians in criminal schemes. They termed “paranoid” signals that the National Security Agency was concealing reports and operational information on cigarettes smuggling. They overlooked and even made fun of facts that part of smuggling profits went into terrorist arming and training.
Expert estimates put Peevski’s profits from illicit cigarettes sales in Turkey at some euro 350 – 400 million a year. Some of this money goes directly to his partners in Islamic State. Another portion goes into vote-buying for the Movement for Rights and Freedoms at election time and to instil radical Islam in his constituency – Velingrad and Sarnica. It is in Sarnica that Sayid Muutlu, charged with instilling radical Islam before the Pazardzhik court, preaches. The same man is leader of the Bulgarian branch of the illegal Islamist organisation, Al Waqf Al Islami.
According to prosecutor Neli Popova, the Bulgarian cell of the same Islamist organisation was instituted at a four-star Istanbul hotel. The organisation itself pursues a programme whose long-term aim is to Islamise all of Bulgaria. Finance comes from Saudi Arabia via Turkey, with funds crossing the Bulgarian border illegally.
Sayid Muutlu has a circle of lecturers, each of whom he pays euro 300 a month. He also runs a girls’ education programme, with women lecturers getting euro 200 a month. The organisation runs propaganda centres in Blagoevgrad, Plovdiv, and Sofia. Paid guardians monitor developments among the youth.
Bulgaria’s DANS National Security Agency has information that companies linked with Delyan Peevski have financed Sayid Muutlu’s organisation. The MRF parliamentarian has also given money to finance all actions and operations to draw Romanies from the Iztok area of Pazardzhik to radical Islam. These signals, however, are routinely covered up and have led to no action. This involved help from the former DANS chair Vladimir Pisanchev who enjoyed close relations with Delyan Peevski. It is an open secret that it is precisely Peevski’s active financial assistance that has turned Pazardzhik and Sarnica into centres of radical Islam in Bulgaria. It is these areas that see the most intense Jihadi preaching propounding the idea of a Caliphate which is a priority of the Islamic State terrorists. This is being done to enable the Movement for Rights and Freedoms to enter into agreements to share Bulgarian government power against promises to prevent the radicalisation of ethnic tension or possible conflict.
It is worth recalling that in February 11, 2015 US president Barrack Obama asked Congress to declare war on the Islamic State Islamist grouping. The reason the president pointed to was that unless the Islamists were stopped, they could become a direct threat to the USA.
This threat now hangs over Bulgaria, yet there are no active measures against the conduits of this anti-democratic ideology.
An interesting fact in this sense is that the solicitors of seven of the 13 accused in the radical Islam trial at Pazardzhik come from the country’s most expensive legal practice in Sofia owned by Daniela Dokovska. Colleagues of theirs intimate that the fees are yet again paid by companies close to Delyan Peevski. Local Islamist activists could hardly afford elite lawyers otherwise.
Delyan Peevski’s Jihadi links do not end with the financing of activists and subversive groupings in Pazardzhik, Sarnica and area of Rodopi Mountain. DANS and INTERIOR MINISTRY officers who prefer to remain anonymous relate that he is in contact with Islamic State representatives through his emissaries who manage the cigarettes smuggling from Bulgaria (Bulgartabac) via Turkey to Syria, Iran, and Iraq.
Turkish services’ data show that illicit sales of Prestige cigarettes bring profits of some euro 400 million. Around 40 percent of this goes to terrorist groups associated with Islamic State who make sure that cigarettes that have transited Turkey return there and swamp the local market. The money goes directly into arms purchases and organising terrorist attacks in diverse parts of the world. The Customs Agency and Turkish special service sources claim that in 2014 alone some 120 smuggled containers with Bulgartabac cigarettes were sold in Turkey. The information Ankara sent to Sofia was suppressed and the Bulgarian prosecution authorities failed to launch investigations.
Who participates in this contraband that has long become part of Islamic State‘s terrorist strategy?
First comes MRF parliamentarian Delyan Peevski. Before his conflict with banker Tzvetan Vassilev, one of the majority proprietors of Corporate Commercial Bank AD, he used his friendship with him to draw loans for some euro 250 million /BGN 500 million/.
Parliamentarian Delyan Peevski is directly responsible for smuggling and liaison with terrorist organisations. He is the man whose appointment as DANS supremo caused nationwide protests in 2013. The thousands-strong demonstrations continued for 10 months. Peevski resigned as DANS chief but remained in the National Assembly as a Movement for Rights and Freedoms deputy. Peevski’s nomination and appointment were the subject of an agreement between the Movement and the BSP Bulgarian Socialist Party. During a conversation between the MPF Honorary Chair Ahmed Dogan in his Seraglio and the leaders of BSP Sergei Stanishev and MPF Lutvi Mestan they reached the decision for Peevski. Peevski, for his part, made a guarantee that he would arrest and sent to court the leader of Political Party GERB Boyko Borisov and his deputy and former interior minister Tsvetan Tsvetanov. The aim was to take the GERB party out of power for a long time, while the GERB and the BSP took over the smuggling channels and public procurement as the sole sources of colossal profits. These secret agreements mattered because they show the level at which issues involving providing comfort for illicit activity were debated. The political umbrella not only freed contraband channels, but also freed the way to reprisals against political opponents. The picture is amplified by the propaganda unleashed on the Bulgarian public by the media empire owned by Delyan Peevski and his mother.
On November 27, 2014, one of the world‘s largest and most influential newspapers, The New York Times, wrote: „Several oligarchs control the media companies in Bulgaria, regularly ranked in last place among European Union nations in the World Press Freedom Index. That includes a former lawmaker, Delyan Peevski, whose New Bulgarian Media Group — ostensibly controlled by his mother, though opponents charge that he holds the real power — has been closely linked to governments controlled by several parties.“
WHO RUNS THE CONTRABAND FROM BULGARIA AND FROM BULGARIA
Every fourth Bulgarian smokes illegal cigarettes. This means that 400 Bulgarians smoke contraband and at least 15 000 Bulgarians participate in the illicit trading. That is what official statistics show. Over the past 10 years, the nation has lost 6 billion from illegal cigarettes. In the second quarter of 2014 alone, illegal tobacco consumption reached 20 percent. This high figure means losses of some 500 million for the exchequer.
These are the official figures. Behind them, however, are other figures that do not get published. Such as, for instance, a significant part of the illegal cigarettes are manufactured in Bulgaria, mainly by Bulgartabac and also to an extent by King`s Tabacco.
On December 16, 2014 the Customs State Agency launched mass inspections at cigarettes manufacturing facilities. The inspections were not publicly announced, but involved over 120 officers who entered the Bulgartabac Sofia, Blagoevgrad and Plovdiv facilities. The Prime Minister Boyko Borisov was aware, as was the minister of finance Vladislav Goranov . The latter opposed the action strongly, arguing the customs had more important issues to confront. The very director of the Customs Agency Vanio Tanov was berated by deputy Delyan Peevski by ‘phone under the pretext that he was making a great mistake. Other MRF deputies as Yordan Conev and Kamen Konstadinov also telephoned him, again with sharp protests against the Bulgartabac inspections.
It is an open secret that the minister Vladislav Goranov and the deputy Delyan Peevski are friends. Media not in the Peevski-Krasteva empire circulated a photo of the two enjoying drinks in a club. Goranov`s explanation was that he was celebrating his birthday by treating a colleague.
The banker Tzvetan Vassilev, however, claimed that Goranov had visited the Berlin hotel in the capital’s Boyana district – an establishment considered the property of Peevski and a place where politicians and businessmen from his circle discuss and coordinate their actions. There, the two talked business and the manner of securing public procurement contracts for companies close to Peevski and Movement for Rights and Freedoms. Goranov’s chauffeur, a National Protection Service officer, also spoke of frequent calls to the hotel. He had complained to colleagues of having to wait for the minister for hours on end in the hotel’s underground car park.
Delyan Peevski is the main engine of the cigarettes contraband from Bulgaria to the Middle East and Turkey.
His first lieutenant is Vencislav Cholakov, executive director of Bulgartabac. Cholakov is the subject of an investigation in Dubai for smuggling 20 containers of cigarettes.
Laundering the contraband money is the job of TGI Middle East FZE a Dubai company incorporated in the Jafza free zone; Prest Trade – company, which is entirely undercover, but is thought to be situated within Dubai, and Tabacco Emea.
The TIR trucks set off from Bulgaria with perfect paperwork. This states that the cigarettes are being exported to countries like Syria, Iraq, and Iran. The route crosses Turkey. After the container trucks leave Turkish soil for their ostensible destinations, they are taken over by structures of the Islamic State terrorists. The latter undertake the smuggling of the goods into Turkey and its illicit distribution on the underground market. The agreement between Peevski and the terrorists is for the latter to get between 20 and 40 percent of the forecast profits as an inducement to their active role in distributing the cigarettes. The likely profit from Turkish sales of smuggled cigarettes comes to some euro 400 million. At least between 100 and 130 millions of that goes into the terrorists’ coffers, and from thence into arms purchases and terrorist outrages in Europe and elsewhere around the world. Imagine the number of Kalashnikovs and explosive devices that euro 130 million can buy!
It is worth recalling that in November 2014 Bulgarian companies transacted an arms deal with Saudi Arabia. Four aircraft crammed to the gills with arms departed Sofia for Riyad. Another two followed them. This was confirmed by the proprietor of the Speedex Ltd Krassimir Semkov which took part in the deal. According to some sources, the arms were sold with US approval and were intended to fall into Syrian opposition hands. Sources from the Bulgarian secret services, however, claim that a significant part of those arms went astray, ending up in a Islamic State terrorist camp.
The deal involved, on the Bulgarian side, Delyan Peevski, through a company owned by arms dealer Petar Mandzukov. He in turn is known for more than one or two embargo breaches when supplying terrorists with arms in Algeria, Angola and other African countries.
Alongside terrorism, part of the proceeds stained from contraband goes to buy votes for the Movement for Rights and Freedoms during Bulgarian elections and to create radical Islamic centres across that country. These centres are not only an Bulgarian problem, but a problem for all of Europe and particularly the European Union, because their members train people who, being holders of European Union identity papers, have right of entry into all other EU nations. It is precisely they who act as conduits for radical Islam and as the kernels of radical cells across Britain, Germany, the Scandinavian nations, Poland, the Czech Republic and elsewhere.
THE WHO AND HOW OF BULGARTABAC CIGARETTES SMUGGLING INTO TURKEY
The Turkish special services have sent over 20 signals to the Bulgarian authorities, informing them of the cigarettes smuggling problem from Bulgaria into Turkey and of channels crossing Bulgaria. Most of these signals have been covered up, the rest having been left without being followed up or simply ignored. This much is confirmed by DANS, Customs and INTERIOR MINISTRY officers in private.
Here is the reality, as revealed in documents on May 14, 2015 by the Turkish Customs Inspectorate, Contraband Investigation Commission and Ministry of Home Affairs, cited by newspaper Milliyet:
The special report states that in recent years, cigarettes smuggled from Bulgaria and manufactured by Bulgartabac have grown significantly.
„The illegal cigarettes market in Turkey is maintained mostly by Bulgartabac’s best-known brands. Their entry and distribution inland is the job of Salam Faraj Kader. He smuggles them in from Iraq via Mersin. The harbour inspectors have established that the transit is by a brokerage company through a company called Eagle Group and PKK in Europe. It is proven that proceeds of the smuggling are sent to members of the terrorist organisation in Northern Iraq.“
Further, the special report states that „The illegal market in cigarettes in Turkey is mostly fed by the Bulgartabac Prestige brand. Alongside this are trafficked MM, Victory and Eva brands cigarettes manufactured by the same company. It is established that Salam Faraj Kader transfers the consignments from Northern Iraq. He is assisted by PKK subsidiaries. The persons Faruk Mustafa, Omar Rahmad and Niwan Rauf Ali are also involved through a foreign trade company. All of them operate through a company called Eagle Group. Faruk Mustafa is seen as an intermediary who sends money to PKK terrorists in Northern Iraq.
Bulgarian cigarettes are illegally transferred from Iran. The Investigations Bureau in Istanbul has established that the proceeds of these sales are laundered through exchange bureaux in Agri. Some estimates place the amounts at over pounds Sterling 450-500 million.“
Peevski and his circle are also active in the contraband of cigarettes from Bulgaria westwards. Mostly affected are Britain, Germany, Italy, and Scandinavia, where cigarettes prices are high and profits are enormous.
Cigarettes trucks come from the Turkish customs-free area of Mersin and travel to Western Europe along diverse traffic corridors. Most Jin Ling brand cigarettes are sold in Britain.
By this time, 20 customs officers have been fired for suspicion in involvement in cigarettes smuggling. The Customs Agency has information on how the channels function. This has been passed to the services and prosecutors, yet no moves have followed. Facts have regularly been reported to the finance minister who has also failed to do anything to restrict or counter this traffic. Indeed, he has openly stated that he is not interested that contraband cigarettes are offered in Europe: this was not his problem.
Some contraband is stored in Bulgaria until their transfer to Europe is secured.
The traffic involves senior officers of the Interior Ministry, financial institutions, Customs and representatives of organized crime. There are plenty of examples.
On November 12, 2012, Customs Agency officers hit a contraband store in Sofia, discovering over 25 million pieces contraband cigarettes: the highest number ever found in a single store.
During the action, two cars were noted to monitor customs officers’ actions. Upon a command, customs intelligence jeeps apprehended the suspect cars. One of them managed to get away, but the second was cornered after a short chase and stopped. As the two men in the car were about to be arrested, they produced identity papers and badges identifying them as GDBOP Chief Organised Crime Office officers. Asked what they were doing, they replied they were detailed personally by the GDBOP director and chief commissioner Stanimir Florov, ostensibly to monitor the store, but in fact to guard it. The case was reported to the Interior Ministry leadership in the face of the then-minister Tzvetan Tzvetanov, prime minister Boyko Borisov, and finance minister Simeon Djnkov. It turned out the “monitoring” was known solely to Stanimir Florov and the then-deputy finance minister (and now minister) Vladislav Goranov. Both claimed they genuinely knew about the store but were biding their time to see what more might happen. It was decided for the case to be covered up to prevent a scandal that would reach Brussels and partner services. Evidence by GDBOP officers is on record, however, confirming the umbrella extended over the smuggling.
At this moment Stanimir Florov, according to information from service and Customs personnel, is chiefly responsible for cigarettes traffic through and from Bulgaria. He is in constant direct contact with Delyan Peevski. At the same time, Florov is also internal security adviser to the GERB deputy chair Tzvetan Tzvetanov and one of the main hirers and firers in the Interior Ministry and special services.
Florov coordinates the actions of Specialised Counter Terrorism Unit officers who help guard and transport contraband cigarettes. In April 2015, officer from this specialized unit Dragomir Draganov was arrested and charged with assisting cigarettes contraband worth over 24 million (almost euro 13 million). The investigation against him was part of the exercise to restrict contraband through the Kapitan Andreevo Custom post. An entire shift of customs officers from the same Custom post was alleged to be involved in contraband. The head of the Customs Agency Vanio Tanov proposed that the sacked officers be bugged and monitored with a view to discovering their bosses. His proposal, however, was categorically rejected by chief prosecutor Sotir Cacarov and by his deputy Borislav Sarafov. Finance minister Vladislav Goranov was also critical of the idea with the argument that there was more important business at hand. He further stated that contraband into Europe was the concern of other countries, and that the Turks were anyway combatting Bulgarian contraband cigarettes. He reacted most sharply when he was shown that a great share of Prestige brand cigarettes contraband profits went into terrorist arms purchases and terrorist outrage planning. „Let the great powers deal with it; out interests differ,“ said he.
After these conversations and meetings, minister Goranov was noted to make several calls to the Berlin hotel in the capital’s Boyana district, thought to be owned by parliamentarian Delyan Peevski through a series of stooges and companies. The calls were followed by pressure against responsible factors in the Customs and certain GDBOP investigators who were accused of going to extremes and failing to complete set tasks. Things progressed as far as the involvement of the so-called civic association Bulgarian Anti-Mafia Legion leader Grigor Zdravkov who, through Peevski family media, alleged that certain Customs and Interior Ministry officers were involved in drug smuggling. Intriguingly, the same Grigor Zdravkov had been fired from the Customs Agency at 2009 over involvement in commercial goods contraband. Even more intriguing, a civic association with this name has never been registered and does not feature in the State register of legal non-profit entities. Some time ago, Peter Yakimov a member of the same “civic association” admitted before GDBOP officers that they had eavesdropped on politicians in order to blackmail them. He also admitted that Dimitar Stefanov, also known as the Karate Kid – a Political party GERB member thought to be a personal friend of the Prime Minister Boyko Borisov – promised them a Mercedes if they conducted a campaign of media discreditation against persons he nominated. The “Legion“ did its part of the bargain, but Karate Kid failed to come up with the car. Then Zdravkov and Yakimov began to calumny the Prime Minister Borisov himself before the media in revenge. These admissions are reliably recorded and kept at the GDBOP. At the moment, the same people who made them are being used actively by the circle around Peevski to compromise everyone attempting to reveal the truth about cigarettes smuggling and the parliamentarian’s links with Islamic State terrorist circles. This is mostly effected via the PIK website owned by Nedialko Nedialkov but financed by Peevski , alongside the other media owned by the Peevski family.
A covert but cruel war is being waged against Bulgartabac’s sole cigarettes manufacturing competitor, King`s Tabacco. Independent sources tell of a compact between Delyan Peevski and minister Goranov, executive director of the National Revenue Agency Boyko Atanasov (indebted to Peevski for keeping his post after the ascent to power of GERB and the formation of a second Borisov` cabinet), Interior Ministry chief secretary Georgi Kostov and the chair of DANS Dimitar Georgiev to destroy King`s Tabacco by any means available and thus monopolise the market and the contraband solely for Peevski.
WHO SHIELDS THE SMUGGLING AND TERRORIST FINANCING?
It is more than clear that such massive smuggling from and through Bulgaria cannot be effected without safeguards from the highest level.
An analysis of the facts shows several things:
1. The halting of investigations against cigarettes smuggling is proof that certain national government and leading political party circles have definite interests in it.
2. The significant involvement of parliamentarian Delyan Peevski in cigarettes contraband without any sanction whatever means he enjoys the protection of powerful national figures. Such figures can only mean the Prime Minister Boyko Borisov and other prime ministers before him. The political umbrella is also extended by the Movement for Rights and Freedoms whose member and National Assembly deputy he is.
3. Indirect proof of his links with radical Islamists and terrorists is the fact that the main protagonists in the trial against Muslim radicalisation in Bulgaria which is dragging on for a second year in the Pazardzhik court, are from his constituency – Velingrad and Sarnica. The authorities and the services are aware of these facts, yet have failed to make any moves.
4. For some years now, the Bulgarian special services have failed to complete a single notable initiative against cigarettes smuggling. This can only mean one thing: their leaders are either involved in contraband, or are forced to cover up this illegal activity from the highest echelons of power and politics.
5. The prosecution service has so far failed to instigate a single enquiry into illegality and contraband signals about Bulgartabac, whose shadow proprietor is Delyan Peevski. Some media have published many revelations into the flagrant illegalities committed by this company and its proprietor, yet instead of acting independently, the prosecution service has persecuted the journalists daring to speak the truth. This cannot have happened without leave by chief prosecutor Sotir Cacarov and his deputy Borislav Sarafov in charge of combatting organised crime.
6. Despite the highlighting of numerous instances of information about the outrage of cigarette contraband, the prime minister Boyko Borosov, finance minister Vladislav Goranov and the chief prosecutor Sotir Cacarov have not once dissociated themselves from the actions of the circle around Movement for Rights and Freedoms as personified by honorary chair Ahmed Dogan and parliamentarians Delyan Peevski, Yordan Conev and DPS leader Lutvi Mestan. Any attempt to unmask those people ends in the persecution of media and journalists by diverse offices of state, and mostly by the National Revenue Agency, the prosecution service and the police, involving summons to appear at regional police stations, character assassination in Peevski` media and all the rest of it.
The conclusions are more than unpleasant and point to dangerous consequences not only for Bulgaria, but also for Europe, the USA and other parts of the world. Tolerating contraband that finances terrorist organisations is a massive crime against society, humanity and civilisation as a whole. Mimicking reform in the judicial system, the security sector, and most of all in the special services is a way of concealing the involvement of responsible politicians and government figures in cigarette smuggling and drug running. Across the world this is termed mafia and aiding terrorism: the highest-risk crime.
The selective application of the law entails a repression against dissidents and all who attempt to inform the public about corrupt practice that paralyses entire sectors of the Bulgarian economy.
The refusal by those persons to combat crime and cross the path of corruption along the echelons of power entails in essence a suspension of the Constitution and a grave infringement of the rights of all citizens of the Republic of Bulgaria.
This text was authored by officers of the Republic of Bulgaria Ministry of Finance, the DANS National Security Agency and the GDBOP Chief Organised Crime Combat Office. We wish to protect our anonymity for security reasons.Laboratory analysis hotspotИзточник: Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *