КОНТРОЛЪТ И ЗАВИСИМОСТТА СЪЗДАВАТ И ГАРАНТИРАТ КОРУПЦИЯТА

КОНТРОЛЪТ И ЗАВИСИМОСТТА СЪЗДАВАТ И ГАРАНТИРАТ КОРУПЦИЯТА

Седмицата приключи с поредните високопарни сентенции като тази: „Докато не се установи законност, нищо друго не може да се случи” и „Ако не правим реформите, ние сме приключили, защото тогава българският народ няма да има нужда от нас, а гилотината самите ние сме я заложили”., заявени в ефир от Радан Кънев.
Мисля, че ако приемем за чиста монета казаното от Р. Кънев – лидер на една от управляващите партии, трябва вкупом да ги помолим НЕЗАБАВНО да си сложат главите на гилотината. Защото за пореден път пред нас се разиграва бомбастична, безобразно надута формула на промени, която е толкова уродлива,че ПЛАШИ, защото става въпрос за системата, от която следва да получаваме и защита..
Петьо Блъсков обяви по БНТ, че се правят всякакви опити системата да бъде срината, което е безспорно най-точното определение за случващото се в съдебната система. Въпреки, че той нарече опитите инфантилни и целящи да подредят определени хора на специални места в съдебната система, натрупването на факти в подкрепа на казаното е възмутително и делегира заплашителни намерения. Защото потвърждава заявеното от Блъсков, че някой се опитва да разтури съдебната система, за да си построи своя собствена, заяви издателят.Първо: Посланик Ксавие дьо Кабан обвини съдията от Софийски градски съд Румяна Ченалова, че с нейно решение фирма, управлявана от френски инвеститор е обявена в несъстоятелност и целият управленски екип е подменен. Оказа се, че казаното от посланника е НЕИСТИНА, казано така само заради статута на посланика. Защото фирмите не са обявени в несъстоятелност, защото кредиторите подали молби по делото са много, защото ЗАКОНЪТ не позволява съдията да бъде страна… Същият закон не позволява и посланика да бъде страна в съдебен спор…Второ: Поискаха оставка на ВСС. Не че съветът е безгрешен, но защо не се направи всичко по закон? И последва незабавен отговор – „Незабавната колективна оставка на Висшия съдебен съвет (ВСС) би довела до негативни последици за съдебната система”Трето: Започнаха индивидуални претенции… и то в система, в която винаги има една недоволна страна. Т.е. отново се развихри ловът на вещици.Четвърто: Всички се изплашиха от заразата и метастазите /днес е срещу един, а утре?…/ и започнаха усилено да говорят най-вече за един софтуер… Боже, но това е технически проблем и той може да се реши технически… Това ли е болката на съдебната система? Омбудсманът Константин Пенчев категорично заяви, че проблемът не е в софтуера за разпределение на дела, а в кадровото обезпечение на правосъдната система. Защото ако има корумпирани съдии, то все ще им се падне някое дело. Пето: Съдия Лозан Панов се отказа от избора за ВКС, след като бе блъснат от кола в София, а шофьорът не бе намерен от МВР. Нещо повече, в публичното пространство се появиха факти, че мястото, на което е блъснат е предсказуемо, т.е. предварително известно. И след като човек като Лозан Панов може да се уплаши, какво остава за нас простосмъртните?
И на фона на всичко това, сега повече от всякога не вярваме на съдиите, не вярваме на техните началници, и насаждането на мислене, че всички са манипулирани, корумпирани, подкупни …ще обслужи НЯКОГО. Въпросът е, ние, които ги слушаме, ще можем ли да разберем КОЙ Е ТОЗИ НЯКОЙ, който има интерес от този срив, от нова, негова технология …
Единствен адвокат Михаил Екимджиев посочи, че ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ЗАКОНЪТ и да се прекратяват правомощията на ВСС, защото институцията трябва да брани независимостта на съдебната система. В достатъчно смелата позиция на Екимджиев се усещаше болката на специалиста, отвращението от системата, обоснованото недовелие към онези, които заявяват участие в нейното реформиране. Защото това са същите онези ЛИЦА, които създадоха сегашната технология, които избраха сегашните управляващи и котролиращи системата. И в групата на тези реформатори липсват стотиците работещи съдии, прокурори, следователи, които просто си гледат работата. Случващото се, вероятно за част от тях, е някаква справедливост, но тя в никой случай няма да доведе до реформа.
Защото нормалните, некорумпираните, справедливите СЪДИИ, прокурори и просто магистрати, очакват системата да им гарантира СИГУРНОСТ, НЕЗАВИСИМО ПРАВОСЪДИЕ, ШАНС ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ.
Днес ми казаха едно интересно и непознато за мен определение за КОРУПЦИЯТА и за мое учудване това не е просто даване на пари. Дори ми бе припомнено, че преди години Венци Димитров от трибуната на НС каза, че е просто и само рушвет. Корупцията е нещо много по-голямо. КОРУПЦИЯТА Е ВЗЕМАНЕ НА РЕШЕНИЕ В НЕЧИЯ ПОЛЗА БЕЗ ПРАВНО ОСНОВАНИЕ!
На плоскостта на тази дефиниция, проблемът със случайното разпределение на делата, представено ни като антикорупционна гаранция е просто смехотворно.
Антикорупцията изисква истинска, а не декларативна смелост. Антикорупцията изисква на първо място системата да е прогнозируема. Защото, ако продължава върховния съд /и единия и другия/, както и всички съдилища на своето ниво, по един и същи казус да имат не просто различни, а противоположни решения, няма да повярваме, че е започнала промяна. Защото ако някой не направи анализ И ПРОМЯНА на онези текстове в законите /ТЗ, НК, НПК, ГПК …/, които създават зависимости на онези участници, които са уж са независими, ние няма да повярваме, че е започнала промяна. Защото, ако АВТОРИТЕ НА РЕФОРМИТЕ НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНА, каква е гаранцята че след техните промени ще има ЗАКОН? Ако всичко това не се случи, прогнозата на Блъсков, че определени среди си създават собствена съдебна система, просто ще бъде реалност. Твърде скоро.
Тези мисли след публикуваното от в. „Сега”, че в последния момент Висшият съдебен съвет (ВСС) е взел решение да раздаде 6.3 млн. лв. от бюджета си за коледни бонуси, отново създава усещането, че КОНТРОЛЪТ И ЗАВИСИМОСТТА създават и гарантират корупцията.Любо КОЛЬОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *