Корупция в Украйна: „Взимали са в брой и в криптовалута“

Корупция в Украйна: "Взимали са в брой и в криптовалута" - 1

Корупция в Украйна: „Взимали са в брой и в криптовалута“

„Уволняваме всички областни военни комисари. Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупността във време на война представляват държавна измяна. Войници, които са били на фронта или не могат да воюват, защото са загубили здравето си или са останали без крайници, но са запазили достойнството си и не проявяват цинизъм – именно на тях можем да поверим тази система“, заяви украинският президент Володимир Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО), на което беше взето съответното решение.

Зеленски: „Едни са вземали пари в брой, други – криптовалута“

Срещата беше предшествана от проверки в териториалните Центрове за управление и социално подпомагане (ЦУСП), които замениха съветската система на военните комисариати в Украйна. Задачата на тези органи е да организират военната служба и мобилизацията. Централното бюро за разследване съобщи, че срещу служители на териториалните центрове са образувани 112 наказателни производства, установени са други 33 подозрителни случая, а 15 обвинителни акта са внесени в съда.

Сред обвинените има служители на градските, районни и областни военни комисариати, на военно-медицинските комисии, както и други длъжностни лица. Злоупотреби са установени в различни области: Донецка, Полтавска, Виницка, Одеска, Киевска, Лвовска. „Някои са вземали пари в брой, други криптовалута – това е единствената разлика. Навсякъде – един и същи цинизъм“, написа в Телеграм президентът Зеленски.

Преди това в Украйна избухнаха няколко скандала, свързани с ръководството или с представители на териториалните центрове. Според журналистическо разследване бившият вече военен комисар в Одеса Евгений Борисов е обвинен, че се е обогатил незаконно със стотици милиони украински гривни. След началото на руската агресия срещу Украйна роднини на Борисов са се сдобили с луксозни имоти в Испания и са купували скъпи автомобили.

Междувременно Евгений Борисов е уволнен и задържан. След този случай започнаха масови проверки в териториалните центрове. Така излязоха на бял свят и други злоупотреби: войници са построили имение на военен комисар в Закарпатието, а друг от Ровненска област е малтретирал подчинени.

По какви критерии са уволнени всички областни комисари?

Парламентарно представената опозиция поиска от Зеленски да оповести критериите, по които са уволнени всички шефове на териториалните центрове – а не само уличените в злоупотреби. „Ако всички те са вземали подкупи и са участвали в незаконни действия, те не трябва да бъдат уволнявани, а трябва да влязат в затвора“, написа в Телеграм съпредседателката на фракцията „Европейска солидарност“ във Върховната рада Ирина Герашченко.

„Армията не е и никога няма да бъде заместител на наказателната отговорност. Длъжностните лица, които объркаха пагоните с личната изгода, със сигурност ще бъдат изправени на съд“, заяви в отговор украинският президент. Той отбеляза още, че уволнените военнослужещи и други длъжностни лица с пагони, за които не са открити данни за престъпления или нарушения, ще трябва да отидат на фронта, ако искат да запазят пагоните и достойнството си.

Големи изкушения

„Изкушенията в системата са големи“, казва за ДВ политологът и председател на управителния съвет на Центъра за приложни политически изследвания „Пента“ Владимир Фесенко. Той припомня, че проблемът с корупцията във военните комисии е познат още от съветско време, но сега залогът е още по-голям, тъй като много хора се опитват да си платят, за да не отидат на фронта. „Времето ще покаже дали новоназначените там ще устоят на изкушенията“, допълва той.

Не е достатъчно просто да се сменят едни хора с други, тъй като те попаднат в същата корупционна среда, казва Глеб Каневски, ръководител на антикорупционната организация State Watch. Според него трябва да се започне още сега със създаването на вътрешни одити и антикорупционни органи, за да се гарантира, че териториалните военни комисии работят прозрачно. Също и Любов Галан от правозащитния център „Принцип“, който осигурява правна помощ за военните, смята, че без прозрачност в работата на териториалните центрове е невъзможно да бъде решен въпросът с корупцията там – даже и с нови ръководства.

Корупция и по границите

Новите назначения няма да изкоренят корупцията във военните комисии, смята и ръководителят на Националната агенция за превенция на корупцията (НАПК) Александър Новиков. „Ако не променим системата и правилата и просто назначим други хора, даже и такива, които са били на фронта и са участвали в сражения, те ще бъдат интегрирани в съществуващата система и накрая пак ще има корупция“, посочва той.

НАПК е изготвила план с мерки, свързани с правилата за преминаване на границите. Според Новиков между двете има пряка връзка, тъй като военните комисии издават удостоверения за негодност за военна служба, а тези документи пък дават право да се напуска страната. Затова трябва да се променят правилата за преминаване на границата, категоричен е шефът на антикорупционния орган.

Автор: Лилия Ржеутская

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *