Косово се присъедини към Декларацията на Г-7 за подкрепа за Украйна

Косово се присъедини към Декларацията на Г-7 за подкрепа за Украйна - 1

Косово се присъедини към Декларацията на Г-7 за подкрепа за Украйна

Премиерът на Косово, Албин Курти, заяви в понеделник, че републиката се е присъединила към Декларацията за подкрепа на Украйна на Групата на седемте.(Г-7)
Курти съобщи новината в X (социалната мрежа, известна преди като Twitter), предаде „Укринформ“.

„Република Косово се присъединява към Декларацията на Г-7 за подкрепа на Украйна. Осигуряването на победа за Украйна – и държането на руските лидери отговорни за техните престъпления – е от съществено значение за запазването на мира и демокрацията. Косово е готово да допринесе за тези усилия“, написа премиерът като приложи копие от документа към публикацията.

Още новини от Украйна

В публикуваното изявление се казва, че „ефектите от конфликта също са се разпространили далеч отвъд границите на Украйна“ и че Русия се опитва да дестабилизира Западните Балкани с помощта на основните си автократични съюзници в региона в опит да отвлече вниманието от незаконните нахлувания в Украйна.

Курти благодари на украинския народ за неговата „смела съпротива“ в защитата на споделени ценности, включително демокрация, човешки права и глобален мир и стабилност, и изрази „най-дълбоко съчувствие и съболезнования“ за тяхната загуба и страдание.

Както беше съобщено, срещата на върха на НАТО се проведе във Вилнюс на 11-12 юли. Лидерите на страните от Групата на седемте (G7) се споразумяха за Съвместна декларация за подкрепа за Украйна. Впоследствие редица други страни се присъединиха към Декларацията и списъкът им продължава да расте.

Според ръководителя на канцеларията на украинския президент Андрий Йермак към 18 август към декларацията на Г-7 вече са се присъединили 25 държави.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *