Крадени дръжки от прозорци в царския дворец се продават в Интернет

Крадени дръжки от прозорци в царския дворец се продават в Интернет

През 2013 година заедно с д-р Евгени Паунов попаднахме в eBay на обява за продажбата на месингови дръжки за прозорци с вензела на цар Фердинанд. Вследствие подадохме сигнал до Министерството на културата. За съжаление единственото, което постигнахме, са безкрайните оправдания на отговорните институции и, разбира се, уверения, че случаят ще се разследва. Крайното заключение бе, че дръжки от сградата на бившия царски дворец, днес Националната художествена галерия (НХГ), не са изчезвали.
Отговорът на Министерството на културата може да се види по-долу, както и писмото–сигнал. Няма да се спирам на безобразния ремонт на сградата на двореца, извършен по време на първия мандат на сегашния министър, няма да коментирам и неговата безпрецедентна цена, както и последиците – те са очевидни за всекиго, който посети двореца – дебело оплесканите с бял латекс орнаменти на стените, ламинат на пода вместо уникалния фигурален паркет, пластмасова дограма, омазани с обикновен лазурен лак врати и какви ли още не тъжни последствия на ширещата се в последно време байганьовска некадърност.
Само ще направя едно уточнение, че ако предишните дръжки с монограм на Фердинанд е възможно да са били от друг имот на царското семейство, то тези, на които попаднах днес, няма никакво съмнение, че са от двореца в София, защото са с монограма на Александър Батенберг – едно голямо и красиво „А”.
И така тези дръжки не са съвсем идентични една с друга, но цената, на която се продават, е еднаква – 3975 долара за брой. Нямам никакво желание да пакостя на антикваря, който ги продава, възможно е да е неволен участник в поредната машинация с историческото ни наследство, но не мога и да допусна оскъдните остатъци от паметта ни да се пилеят по такъв безобразен начин – едва ли продавачът е откъртил дръжките собственоръчно – някой му ги е занесъл.
И понеже нямам особено доверие в институциите, които би трябвало да се интересуват от този случай, особено пък що се отнася до Министерство на културата, предоставям всичко в ръцете на медиите и от тук съдбата на тези предмети да се развие така, както започна – плод на случайността. Разбира се, няма да пишем ново писмо, а връзките към продажбата ще останат в редакцията на ГЛАСОВЕ, за да се предотврати отново изчезването на дръжките, както стана предишния път.Ето писмото, адресирано до министъра на културата д-р Петър Стоянович:
Уважаеми г-н Министър,
Обръщаме се към Вас от името на група ентусиасти и любители на историята на Третото Българско царство, групата „Фердинанд Първи – Цар на българите” във „Фейсбук“. Тези дни случайно попаднахме на два артефакта, предложени за продажба в онлайн-акциона eBay, които изискват особено внимание в случая, защото се касае за национално културно наследство. Това са два изящни месингови затваряча за прозорци, декорирани с вензела на Н.В. Цар Фердинанд.
При направеното детайлно сравнение с подобни образци от софийския Царски дворец. Установихме пълно съвпадение на тези декоративни месингови затварячи. Несъмнено те са част от аксесоарите, монтирани при строежа на новото югоизточно крило на Двореца през 1894-1896 г. по проект на арх. Фридрих Грюнангер и скулптора Андреас Грайс.
Склонни сме да вярваме, че кражбата на двата предмета, предлагани за скандалната сума от 2560 щатски долара (от анонимен продавач на антики в eBay, но регистриран с адрес в България), е станала най-вероятно по време на последния твърде спорен ремонт на Двореца, тържествено открит от бившия министър Рашидов през 2012 г. Тези две месингови дръжки (несъмнено виенско производство), веднъж попаднали в нечий недобросъвестни ръце, са като две ослепени очи на Двореца – две страници от историята на България, откъснати завинаги! А днес някой се опитва с криминални усилия те да бъдат продадени в чужбина и загубени завинаги.
Вярваме, че опазването на нашата история и културно наследство от посегателства е задача на всеки отговорен и съвестен българин. Несъмнено случаят изисква и специално внимание от страна на прокуратурата и органите на МВР, отговорни за опазването на българското национално културно наследство – кой, как и по-какъв начин е позволил тези ценни исторически предмети да бъдат изнесени, т.е. откраднати, от сградата на Двореца, днес Национална художествена галерия към МК.
Като знаем Вашите отколешни интереси и научни дирения в областта на историята и наследството на Третото Българско царство, разчитаме на Вашето внимание и спешна лична намеса по случая в качеството Ви на министър и гражданин.
Благодарим Ви предварително за отделеното време и внимание!
С почитание,
Група „Фердинанд І – Цар на Българите”
Подписали обръщението:
1. Стефан Стулпе, музикант, живеещ в Берлин, Германия
2. Евгений Паунов, археолог, живеещ във Виена, Австрия
3. Пейо Колев, художник, живеещ в София
4. Илиана Иванова, географ, живеещ в София
5. Николай Братоев, живеещ в София
6. Михаил Христов, археолог, живеещ във Варна
Подписката съдържа и други именаОтговорът на Министерство на културата
Във връзка с подадения днес сигнал от г-н Евгений Паунов за изчезнали по време на ремонта в Националната художествена галерия два месингови затваряча за прозорци, в Министерството на културата незабавно беше извършена проверка по документи.
Проверката установи, че по време на ремонта на Националната художествена галерия в София няма изчезнали декоративни месингови елементи. Това е документирано с приемо-предавателни протоколи преди започването на ремонта в западното крило на Царския дворец, където е НХГ, в края на 2011 г., и при завършването на ремонта – през 2012 г.
Във връзка със сигнала на г-н Паунов Министерството на културата ще извърши оглед на място в НХГ и при установяване на липси ще уведоми компетентните органи. Автор: Пейо Колев
Източник: ГЛАСОВЕ
Снимки на дръжките, които се продават сега в интернет и на тази, които са се продавали:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *