Криза в Дамаск! Сирия повиши заплатите на държавните служители със 100% и премахна субсидиите за бензина

Криза в Дамаск! Сирия повиши заплатите на държавните служители със 100% и премахна субсидиите за бензина - 1

Криза в Дамаск! Сирия повиши заплатите на държавните служители със 100% и премахна субсидиите за бензина

Сирийският президент Башар Асад е издал указ за 100-процентово увеличение на заплатите на държавните служители и пенсионерите наред с премахване на субсидиите за бензина, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Това се случва в страна, чиято икономика е съсипана от 12 години война.

Това решение идва на фона на влошаването на икономическата криза в страната, в която според ООН, над 90 на сто от населението живее под прага на бедността, а сирийската лира се обезцени на черния пазар след избухването на конфликта през 2011 г.

Два президентски указа, обнародвани късно вечерта вчера, оповестяват, че заплатите и пенсиите на държавните служители на безсрочни и срочни договори, както и на военните, нарастват двойно.

Преди това решение заплатата на държавен служител варираше между 10 и 25 долара според обменния курс на черния пазар.

Президентските укази фиксират също минимална месечна заплата в частния сектор до 185 940 сирийски лири (около 13 долара според курса на черния пазар).

Междувременно министерство на търговията обяви в комюнике вчера вечерта, че премахва изцяло субсидиите за бензина и частично за мазута.

Така цената за литър бензин се увеличава до 8000 сирийски лири (около 0,93 долара по официалния курс) спрямо 3000 преди това, а на мазута – до 7000 сирийски лири спрямо 2000 преди това. Това се посочва в съобщение на министерството, публикувано във „Фейсбук“.

Тези решения идват на фона на продължаващия срив на сирийската лира, която достигна днес 14 300 лири за долар, според неофициални сайтове за обменните курсове. Официалният обменен курс е фиксиран от властите на 8542 лири за долар.

Този спад доведе до скок на цените, като търговците определят цените на стоките си според стойността на лирата на паралелния пазар.

След една война, продължила над 12 години, Сирия е обхваната от дълбока икономическа криза заради скока на цените на суровините, почти постоянните прекъсвания на електрозахранването и недостига на горива.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *