Криза в доверието! Германските граждани все по-малко вярват в демокрацията

Криза в доверието! Германските граждани все по-малко вярват в демокрацията - 1

Криза в доверието! Германските граждани все по-малко вярват в демокрацията

Доверието на германските граждани в демокрацията спада бързо, сочи проучване на фондация „Кьорбер“, цитирано от ДПА, пише БТА.

Ако през есента на 2021 г. едва под една трета от анкетираните казват, че доверието им в германската демокрация е отслабнало в сравнение с преди или е малко, то това лято повече от половината (54 процента) изказват това мнение. Като цяло загубата на доверието у гражданите в политическите партии е още по-драстично, отбелязва ДПА.

Докато през 2020 г. 29 процента от германците заявиха доверие в политическите партии, числото намаля до 20% през 2021 г., а сега процентите стигнаха най-ниското си изражение – 9%.

Общо 1113 лица, навършили пълнолетие, станаха част от представителната извадка на проучването, извършено от центъра за политически изследвания „Политически въпроси“ от името на фондация „Кьорбер“.

90 процента от анкетираните обявяват, че за тях са важни свободата, равенството пред закона, а така също правото на свобода на изразяване и свободните и честни избори.

В същото време обаче 71% казват, че водещите политически личности и медиите живеят в свой собствен свят, от който те гледат отгоре на останалата част от населението.

Междувременно 86 процента от германците изявяват желание да имат по-съществен глас при взимането на важните решения, касаещи обществения живот. Това важи най-вече за казусите на местно (93%) и на общонационално ниво (91%). За 85 процента от гражданите на Германия е важно и участието на всеки един от тях във взимането на решения на ниво „федерални провинции“.

За ръководителя на отдел „Демокрация, ангажираност и сближаване“ към фондация „Кьорбер“ – Свен Тецлаф, резултатите от проучването означават, че доверието на германските граждани в демокрацията и нейните институции се спуска по наклонена плоскост.

„Наред с икономическите грижи на хората това е една доста тревожна тенденция“, отбелязва той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *