Криза край Босфора! Водата в язовирите, които захранват мегаполиса Истанбул, е на критично ниско равнище

Криза край Босфора! Водата в язовирите, които захранват мегаполиса Истанбул, е на критично ниско равнище - 1

Криза край Босфора! Водата в язовирите, които захранват мегаполиса Истанбул, е на критично ниско равнище

Нивото на водата в шест от десетте язовира, които снабдяват с вода Истанбул, е спаднало под 20 процента, а общата им запълненост е на равнище от 33,58 процента, съобщава А Хабер, цитирана от БТА.

С намаляването на валежите в района на Мраморно море през тази година нивото на водата в язовирите е значително понижено, показват данните на Истанбулската служба по водоснабдяване и канализация. Оповестените данни са отчетени като най-ниските в сравнение със същия период за последните девет години.

Водното количество в язовирите и водоемите, снабдяващи с вода града, с максимален обем 868,68 милиона куб. м, сега е спаднало до ниво 291,06 млн. куб. м.

Най-ниска е степента на запълненост на язовира Бююкчекмедже. Докато миналата година тя е била 69,59 процента, към днешна дата е спаднала до 13,52 процента. В язовира Алибей положението също е критично – 16,06 процента, показват данните.

Експерти обръщат внимание, че състоянието на язовирите е тревожно, а количеството вода, останало в тях, е на критичното ниво от под 300 милиона кубически метра. В същото време потреблението на вода в Истанбул е високо, предупреждават специалистите и препоръчват водата да се пести и да бъде таксувана различно за домакинствата в зависимост от потребяваното количество.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *