Критична ситуация! Финландия спря ядрен реактор заради повишена влага в турбината

Критична ситуация! Финландия спря ядрен реактор заради повишена влага в турбината - 1

Критична ситуация! Финландия спря ядрен реактор заради повишена влага в турбината

Втори енергоблок на финландската АЕЦ „Олкилуото“ спря да генерира електроенергия и бе изключен от електропреносната мрежа на страната рано тази сутрин заради проблем, причинен от повишена влага в турбината на реактора. Проблемът не е оказвал влияние върху ядрената безопасност, съобщи финландският оператор „Теолисууден Войма Ой“ (Teollisuuden Voima Oyj – TVO) на официалната си страница, информира БТА.

Не е ясно кога атомната мощност ще бъде пусната в търговска експлоатация отново.

Прекъсването на работата на ядрения реактор, един от петте, с които Финландия разполага, идва в момент на слабо производство на вятърна енергия в страната, което вече повиши цените на електроенергията, съобщи Ройтерс, цитирайки изказване на Петер Енгблом Нордби, анализатор в „Рефинитив“ (Refinitiv).

Днес цените на електроенергията във Финландия скочиха до 270 евро за мегаватчас (MWh) в часовете, когато обикновено търсенето е най-високо, надвишавайки значително цените в другите скандинавски страни и континентална Европа, показват данни на платформата за търговия с електроенергия „Норд пул“ (Nord Pool).

„Очакваме производството на енергия от ветрогенератори на час да бъде с 800-1000 мегаватчас по-ниско от нормалното производство в пикови часове“, каза още Нордби.

Производство на енергия от вятър също се очаква да бъде доста под обичайното през следващата седмица и се очаква цените на тока също да останат високи, добави той.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *