Крокодилите са привлечени от страданията на жертвите си

Крокодилите са привлечени от страданията на жертвите си

Крокодилите са привлечени от страданията на жертвите си

Крокодилите са способни да усещат страданието във виковете на малки бозайници – маймуни и хора, съобщи Франс прес, позовавайки се на научно изследване, публикувано в „Джърнал ъв дъ Роял Съсайъти“, пише БТА.

С помощта на звукови проби от плача на човешки бебета, малки шимпанзета и бонобо, чуващи се над местообиталищата на нилски крокодили в зоопарка в Агадир, Мароко, учени са установили, че влечугите са привлечени от виковете, провокирани от страдание. Акустичните параметри на страданието биват улавяни от крокодилите по-добре, отколкото от хората.

„Опитите показват, че тези влечуги идентифицират перфектно страданието във виковете на бебета хора и маймуни. Колкото по-дълго продължава това състояние, толкова повече реагират крокодилите“, каза пред АФП Никола Гримо, директор на научната лаборатория за аудиокогнитивност и психоакустика към университета в Лион, който е сред водещите автори на изследването. „Крокодилите обръщат повече внимание на характеристики като прегракналост, хаос във виковете. Хората обръщат внимание на височината на звука.“

Според Гримо тази особеност може да се обясни с факта, че крокодилите са студенокръвни. Те се стремят към „икономия“ на движенията и използват всяка възможност за търсене на плячка и проява на слабост. Колкото повече страда едно животно, толкова по-лесно става плячка на хищника, каза Гримо.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *