Крупни чуждестранни инвеститори купуват евтини хотели

Крупни чуждестранни инвеститори купуват евтини хотели - 1

Крупни чуждестранни инвеститори купуват евтини хотели

Чуждите инвеститори се възползват от ниските цени на хотелите във Виетнам, за да купуват този тип имоти в курортите. През юли американският хотелиерски гигант Marriott International подписа споразумение за управление на 7 хотела и курорта с виетнамската фирма Vinpearl. Комплексът включват 3 съществуващи хотела в трите централни града Nha Trang, Hoi An и Da Nang, както и четири имота с повече от 1200 стаи, планирани за завършване до 2028 г.

През февруари базираната в Сингапур инвестиционна платформа за хотелиерство Lodgis Hospitality Holdings се обедини с южнокорейската Hanwha Group, за да инвестира в хотелски проекти в няколко азиатски страни, включително Виетнам. Lodgis Hospitality Holdings се надява да управлява 10 000 стаи до 2025 г. спрямо сегашните 1950 под марките Maia Resort, Ixora и Hiive във Виетнам и Камбоджа. В момента притежава 11 хотела и курорта.

Според експерти засиленото присъствие на чуждестранни фирми в хотелиерството във Виетнам се дължи не само на сегашните добри цени на хотели в курортите, но и на потенциала за възстановяване и развитие на туризма в дългосрочен план.

Чуждестранните хотели печелят по-високи приходи от местните си конкуренти. Докладът на консултантската компания Savills показва, че през втората половина на 2022 г. управляваните от Pullman, Novotel и Grand Mercure хотели са имали 40% по-високи средни цени на стаите и 8% по-висока заетост в сравнение с хотелите, управлявани от собственици или виетнамски марки.

Дългосрочните перспективи за възстановяване и растеж на туризма се смятат за добри. През 2022 г. броят на местните туристи надхвърли нивото отпреди пандемията и възлезе на над 101 милиона души. Тази година туристическата индустрия очаква 102 милиона души, както и 8 милиона чуждестранни посетители.

Въпреки глобалната икономическа несигурност, чуждестранните туристи все още планират да посетят Виетнам, според хонконгската платформа за резервации на пътувания Klook. Нгуен Хай Хоанг, управляващ директор на Klook Vietnam, очаква 2023 г. да бъде година на бум за международни пътувания.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *