Кръгът „Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим“ се затвори. Кръгът „Бостан“!

Кръгът „Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим“ се затвори. Кръгът „Бостан“!

Смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете точно преди назначаването на синдик в КТБ е равносилно на назначението на Пеевски за шеф на ДАНС
Политиците трябва наистина да ни мислят за отдавна умрели, щом имаме нов случай „Пеевски в ДАНС“. Смяната на шефа на Фонда за гарантиране на влоговете точно преди назначаването на синдик в КТБ е равносилно на назначаването на ДПС депутата за шеф на националната сигурност. Това назначение на кабинета Борисов е точно толкова нахално, надменно и лицемерно, колкото онова на Орешарски. То е и нещо повече. То не е само БОСТАН – нарицателното за скритата коалиция между ГЕРБ и ДПС.
То нагледно показва как се затваря кръгът Борисов – Пеевски – държавни пари – банки – пари прим.
Или, образно казано, как едни от държавни сменят статута си в частни, преминавайки за кратко през банковата ни система. Която, впрочем, е мнооооооого стабилна.
Дето се вика, стабилна е, колкото подпрян плет. Видяхме лятото какво се случи с четвъртата банка и как държавата напомпа третата, че да не изпусне миризлива смрад.
Тази смрад обаче ни се предложи днес. С невинно съобщение правителствената пресслужба обяви, че се сменя председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Ей така, човекът – Росен Николов е решил да вземе да си тръгне. Вие това вярвате ли го? А само преди седмица Николов обясняваше как Фондът е готов да поеме плащанията на гарантираните депозити в КТБ.Но като се види и кариерата на новия шеф Радослав Миленков,нещата започват да се проясняват.Няколко „случайности“
В мoмента Миленков е част от екипа на Общиснка банка, тоест – близък е политически до ГЕРБ и е колега на настоящия министър на финансите Владислав Горанов.
Горанов, за когото премиерът Бойко Борисов дава мило и драго и когото ударно защитава от критики.
Защити го, когато Горанов каза, че напуска парламента, защото няма как да храни семейство с 2000 лв. заплата. Защити го, когато Горанов „случайно“ срещна Пеевски на „оная среща“ и се заприказваха колегиално едни 40 минути.
Тази среща случайно стана малко преди Министерството на финансите да обяви как са разпределени парите на държавните търговски дружества.
Данните случайно показаха, че в милата на Пеевски по това време КТБ са концентрирани повече средства.
Борисов случайно изтърва онази реплика, че „ако извадим държавните пари от банката, тя ще фалира“.
Запознати с казуса твърдят, че малко по-късно мажоритарният собственик Василев е получил „предложение, което не може да откаже“ – да приеме нови съсобственици във възлови дружества. Съсобственици в топли връзки с тогавашната власт.
После дойде една дълга пауза. Паузата на кабинета Орешарски, в която Пеевски се напъна да подкара влака на цялата държава, като стане шеф на ДАНС.В края на този период една банка падна, а една друга банка – Първа инвестиционна, се подпря на една купчина държавни пари. Случайно Пеевските медии пак започнаха да харесват Борисов. Случайно Иван Искров остави решението за КТБ в ръцете на „бащицата Борисов“.Случайно Борисов се обиди на инвеститорското предложение за оздравяването.Случайно ДПС бие тъпана, че иска „прозрачност“ по случая КТБ.Случайно кредити на фирмите от обръчите на партията са цедирани или кредитирани от ПИБ. Случайно ДПС гаубицата Йордан Цонев коментира в Народното събрание, че чувал как Росен Николов е зависим от „един кръг в парламента“ и че с назначаването на синдик готви разпределение на апетитни активи от КТБ в полза на този кръг.Случайно ДПС официозът ПИК припява, че Росен Николов е близък до Прокопиев. Естествено, в пушилката се пуска запазената марка на Пеевските „медии“ – ама на тоя май сексуалната му ориентация не е както трябва. А сега малко ЗАЩО Николов е смененРосен Николов не си тръгва по собствена воля.
На Николов е наредено да си ходи, защото:
– Иска несъстоятелността в банката да се изтегли възможно най-рано.
– Така всички цесии на Пеевски и бизнесмени от кръга на Бойко Борисов си заминават.
– Иска да гарантираните депозити да се изплащат от възможно най-много банки.
– Това директно удря интересите на банките, които са „в играта“.
– Случайно точно днес БНБ обяви, че дъщерната на КТБ банка „Виктория“ ще продължи да съществува. Разбирайте, тя е активи за продаване. Ще я продава синдикът, назначен от новия шеф във Фонда за гарантиране на влоговете.
Днес, почитаеми, кръгът се затвори. Утре ще ви се представи сметката, а вие продължавайте да се заричате #нямадаплатим.Автор: Мирослав Иванов, финансов журналистИзточник: www.miroivanov.comБележка на ЗАД КУЛИСИТЕ: На този свят няма нищо случайно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *