КС допусна единодушно дело за указа на Плевнелиев за ЦИК

КС допусна единодушно дело за указа на Плевнелиев за ЦИК

Конституционният съд (КС) допусна единодушно за разглеждане по същество конституционно дело по искането на БСП и ДПС за установяване на противоконституционност на указа на президента Росен Плевнелиев за ЦИК, предаде репортер на БГНЕС.
Делото на КС, което е под № 6 от тази година бе образувано на 3 април. Искането е за обявяване противоконституционност на указа на президента от 20.03.2014 г. за назначаване на членове на ЦИК. Определението на съдиите за допустимостта е прието с единодушие. Предстои съдиите да го разгледат по същество и да установят дали указът на президента противоречи на Конституцията.
БГНЕС припомня, че ден преди да бъде образувано делото 117 народни представители от БСП и ДПС внесоха в КС искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия. В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа – на правовата държава и на разделението на властите, обясни тогава Манолова. Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.
От изказването на Росен Плевнелиев на 1 април е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия – ГЕРБ, добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *