Кучета помагат на германски археолози да разкрият мистерии от миналото

Спортни новини (29.09.2023 - късна)

Кучета помагат на германски археолози да разкрият мистерии от миналото

Специално обучени кучета помагат на германски археолози да разкрият мистериите от миналото. Те използват носовете си, за да надушат кости, които датират 3000 години назад във времето.

Археологът Биргит Анзенбергер показва район, който е бил обитаван през желязната епоха и ранния келтски период. Вероятно имаме селище от това време, заедно с древен римски път, който минава през него.

Тези специално обучени кучета разчитат на изключителното си обоняние. Претърсват райони с надеждата да надушат древни останки, които да разкриват места, използвани за погребения.

Дийтмар Кропел основател на „Archeo dogs“ обясни, че с кучето и неговия стопанин се срещат на мястото на разкопките. „Първото куче започва да претърсва зоната. То може да върви наляво или надясно, подушвайки където сметне за необходимо. Това търсене ни дава определени насоки“, каза Кропел.

Процесът се повтаря с друго куче, като собственикът не знае за откритията на предишното. За да се превърнат в кучета изследователи, са необходими две години на обучение.

Четириногите имат успеваемост над 90% и способност да откриват кости, заровени до 14 метра дълбочина. Техният талант се простира и отвъд археологията. Някои получават допълнително обучение, за да помогнат на полицията при разрешаването на „неразкрити случаи“.

„Имаме случаи както отпреди 30 години, така и от модерната епоха и от Средновековието и дори хиляди години назад във времето. В Германия има много останки от Средновековието, от римляните и келтите, които са били тук”, каза основателят на „Archeo dogs“.

Кропел и екипът му прекарват голяма част от уикендите си, пътувайки из цяла Германия – доброволно. Приносът към историята и изследванията за тях е важна тръпката. За кучетата душенето и тичането е един добре прекаран уикенд.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *